Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mi to nie zależy czy będzie granulat czy nie, czy przywiozą mi na miejsce jak do Morawicy to zapinam przyczepę do ciągnika i 15 min i jestem na miejscu tylko że nie wiem jaki dokładnie wybrać  ale raczej węglanowe z magnezem będzie lepszy na moje ciężkie ziemie 

Opublikowano

Nie wiem kiedy rolinicy zrozumia że Nordcalc to tylko marka - "gosciu z teczka pieniedzy", a wapno jedzie z najbliższej kopalni która spełnia ich standardy najczesciej Morawica jesli bez magnezu, chodzi tylko o przesiew ze dla nich jest towar który musi spełnic pewne wymogi. Juz o tym pisałem w Morawicy sa 2 linie produkcyjna ta lepsza która mili ładuje głownie dla nordkalca i głownie na wagony a druga linia to każdy moze kupic. Zapewnie w innych kopalniach tez maja podobne kontrakty i woża w inne rejony kraju. Ja nie lubie napychac kieszeni posrednikom   :) Nie wiem ile masz do Kielc ale po 80zł z kwitem to spokojnie do mnie przywioze i jeszcze na tym zarobie pare zł :)

"chodzi tylko o przesiew ze dla nich jest towar który musi spełnic pewne wymogi"

Dobrze że to podkreśliłeś ponieważ polskie firmy ten wymóg rzadko spełniają i dlatego ja wolę zapłacić te 15zł na tonie drożej i mieć dobry produkt.chodzi o frakcje gdzie powyżej 2mm powinno być max 10% a poniżej 0,5mm minimum 50%, i tak wyszlo mi z badań:

nordkalk 2mm- 0,8% 0,5mm 56,6%

polskie 2mm-4% 0,5mm  38%

polskie Mg 2mm-9,4% 0,5mm 42%

jeśli nasze firmy przestaną oszukiwać to wtedy kupie od nich wapno a tak to nie bede ryzykował, ponieważ jak zamówisz 4 patelnie to jedna przyjedzie ok a 3 to będzie bardzo gruba frakcja, a w nordkalku mam pewność że nikt mnie nie oszuka...

Opublikowano

acha rozumiem gdzieś za tydzień wyruszam ze żniwami i od razu wapnowanie a na koniec sierpnia obornik zobaczymy co z tego wyjdzie jeszcze zastanawiam się na zastosowaniu użyźniacza gleby zamiast wapna ale to się zobaczy

Opublikowano

acha rozumiem gdzieś za tydzień wyruszam ze żniwami i od razu wapnowanie a na koniec sierpnia obornik zobaczymy co z tego wyjdzie jeszcze zastanawiam się na zastosowaniu użyźniacza gleby zamiast wapna ale to się zobaczy

Ręce opadają.

Nawet nie będę pytał Kolegi o wyjaśnienie pomysłu "użyźniacz zamiast wapna".

Co ma piernik do wiatraka?

Kolego, jakie masz pH? Poniżej 5? 

Zobacz co piszą  np na stronie UG Maxa:

"Wapnowanie - UGmax działa w każdym odczynie gleby, ale najlepsze efekty działania uzyskujemy przy pH zbliżonym do obojętnego i obojętnym, dlatego regenerację gleb kwaśnych należy wspomóc wapnowaniem."

w tłumaczeniu na polski: "Zwapnuj chłopie solidnie ziemię to moze użyźniacz pomoże, jak nie to daruj sobie"

Tylko na zdrowy rozum, jak już będziesz miał ph 6,5 to życie biologiczne w glebie tak się rozhula, że nic więcej nie potrzeba.

Opublikowano

Dzwoniłem dzisiaj do Gniewkowa żeby zapytać o ceny wapna i tak to wygląda:

- węglanowe 30 % CaO                    - 1,300

- węglanowe 50 % CaO                    - 2,000

- magnezowe 30% CaO, 19 % Mg    - 95 zł. / t.

Termin realizacji ok. tyg. 

Dokładnie to jest Murzynko miejscowość, ktoś może juz zamawiał od nich?

Opublikowano

Dzwoniłem dzisiaj do Gniewkowa żeby zapytać o ceny wapna i tak to wygląda:

- węglanowe 30 % CaO                    - 1,300

- węglanowe 50 % CaO                    - 2,000

- magnezowe 30% CaO, 19 % Mg    - 95 zł. / t.

Termin realizacji ok. tyg. 

Dokładnie to jest Murzynko miejscowość, ktoś może juz zamawiał od nich?

to 30% to posodowe jest!!

Opublikowano

przywiezli mi dzis krede granulowaną wapniak jurajski 400zl za t .i teraz pytanie jak to po zniwach dać przed podorywke czy po niej pod brone ? 

Pod bronę lub pogłównie.

Opublikowano

Im wcześniej tym lepiej. Wapno będzie miało więcej czasu żeby reagować z glebą. Swoją drogą, ostatnio widziałem ogłoszenie po 150 zł/t za cały samochód luzem tego wapna. 

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry wszystkim :)
jak jest z poplonami po wapnowaniu? warto siać? trzeba siać czy nie siać?

Edytowane przez Ninja
Gość marekfarmer
Opublikowano

co sądzicie o granulowanym wapnie Granulat 85 podobno niemieckie dobre wapno wapniowo magnezowe