Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym jakiś dolomit ale bardzo drobno mielony lub jakaś mączka dolomitowa (w rozsądnej cenie) może znacie jakieś namiary?. Kizeryt moim zdaniem jest pomocom tymczasową (drogo wychodzi)

Opublikowano

Poprzednio trochę źle się wyraziłem i dla laików może być nie zrozmiałe.

Słowo granulki proszę czytać jako cząsteczki.

terry24 podaj lokalizację.

Opublikowano

dwa lata temu wysiałem wapno magnezowe granulowane 1t na hektar i żadnych zmian ph 4,7 jak było tak jest nadal, a wiec na podniesienie ph odradzam magnezowe

teraz wysiałem 1,5 t wapniaka koszelewskiego na 1 ha

za rok :) napisze jaki będzie rezultat 

Opublikowano

Kuj-pom

no to w tym woj nie pomogę. Może ktoś inny z forum się wypowie.

tobiasz, wcale mnie nie dziwi że nie podniosło. Nie wiem co to za wapno konkretnie wysiałeś, ale obstawiam że musiał byś sypnąć z 5t/ha aby coś pH drgnęło.

Po 1,5 t kredy jakieś efekty już możesz zobaczyć ale cudów się nie spodziewaj. Na taką całkowitą bidę ja jadę kreda 3t/ha + za rok 3t/ha + jakiś poplon lub przed plon z łubinu i pszenżytko z 7t/ha nie schodzi przy 100 kg N.

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej napisał 1t magnezowe ( pewnie jakis zwykły dolomit zworkowany) To nawet po tym sladu nie bedzie  jakbyś dał z 10t w dwóch dawkach przed orka i po orce to mysle ze po 2 latach ph podskoczyłoby o 1-2 i magnez byłby wysoko. Ja podobnie jak Damian na zapuszczone swieże działki daje 4-5t kredy czasem dziele czasem na raz pózniej magnez w postaci radkowitu premium ( pył)  i ziemia wraca do odpowedniego stanu. Ludzie czasem mówia ze tam nawet żyto juz nie chiało rosnac i sie głowia jak to sie stało ze tam tyle nakosiłem :) JAk to mówia ziemi nie oszukasz!

Opublikowano

Tak jak kolega wyżej napisał 1t magnezowe ( pewnie jakis zwykły dolomit zworkowany) To nawet po tym sladu nie bedzie  jakbyś dał z 10t w dwóch dawkach przed orka i po orce to mysle ze po 2 latach ph podskoczyłoby o 1-2 i magnez byłby wysoko. Ja podobnie jak Damian na zapuszczone swieże działki daje 4-5t kredy czasem dziele czasem na raz pózniej magnez w postaci radkowitu premium ( pył)  i ziemia wraca do odpowedniego stanu. Ludzie czasem mówia ze tam nawet żyto juz nie chiało rosnac i sie głowia jak to sie stało ze tam tyle nakosiłem :) JAk to mówia ziemi nie oszukasz!

A w jakim ilosciach stosujesz radkowit premium? Ile placiles za patelnie tego nawozu?

Opublikowano

stosuje około 3t w sumie to pierwszy rok wczesnij stosowąłem  krede z milnika i standardowe weglany z morawicy i bukowej, ale braki w magnezie wiec teraz chce przynajmnij raz wszytkie działki przewapnowac tym radkowitem premium. Kosztował mnie 83zł/t netto 

Opublikowano

W której kopalni jest radkowit premium? Bo na wiosnę porobię próby i spróbuje tego z magnezem. Zobaczymy ile i jak szybko skacze Mg. Z tych prób co robiłem to o dziwo potas i fosfor wychodziło na prawdę różnie od mało przez średnio do dużo i byłem raczej miło zaskoczony. W sumie na tych działkach co się rodzi to i dużo było. Ale magnezu to na każdej mało lub średnio dlatego na oziminy poleciałem w tamtym sezonie kizerytem, ale może jakiś tańszy sposób by znalazł wprowadzania Mg.

Opublikowano

stosuje około 3t w sumie to pierwszy rok wczesnij stosowąłem  krede z milnika i standardowe weglany z morawicy i bukowej, ale braki w magnezie wiec teraz chce przynajmnij raz wszytkie działki przewapnowac tym radkowitem premium. Kosztował mnie 83zł/t netto 

Jak oceniasz wapno z morawicy? Głównie chodzi mi o to czy bardzo odstaje od kredy i jakie są efekty w poprawie ph?

Opublikowano

zalezy o jakiej kredzie myslisz ? Bo do mielnika tego sie poprostu nie da porównac  a  kredy milonej ze skały nigdy nie miałem. Morawica ogólnie jest juz w miare fajnie rozdrobniona mysle ze spełnia norme czyli około 50% jest poniżej 0,5mm Bukowa znacznie wiecej kamyków.

Nie wiem czy wiecie ale tak zachwalany nordcalc fast to produkt morawicy tylko drugiej linni i tam ładuja głownie na wagony jest mielony drobniej niz standardowe wapno z morawicy, ale kupic tego towaru praktycznie sie nie da bo wiekszosc  produkcji wykupuje nordcalc :) Info pewne od goscia co siedzi w wapnie od x lat i jest z tamtych okolic. O drugiej lini morawicy tez słyszałęm od kierowców ale mówili ze tam to raczej trudno cos załadowac poza umowami.

Opublikowano

Czyli z Kielc które twoim zdaniem najlepiej wychodzi? Które najlepiej rozdrobnione i ma magnez?

Opublikowano

Radkowit premium to jest pył ( powstaje poprzez wychwytywanie pyłow z zakładu produkcyjnego) także towar klasa I po wysypaniu w lecie to rozpływa sie jak maka, a jak było kilka desczowych dni to juz sie tak nie rozpływał i lepiej sie siałwidocznie troszke wilgoci złapał na zakłądzie, nie ujrzysz w nim kamyka. A zwykłe wapno z radkowic  czyli radkowit tez jest fajnie zmielony( miałem jedno auto bo przez pomyłke kier zle załadował) i wysiewa sie zwykłym rozsiewaczem bez problemow. Bo do premium to tak jak z trebaczowa bez osłon duzo w powietrze idzie.

Opublikowano

No to trzeba będzie zamówić jeden samochód tego. Bo z Mg mam problem. pH uregulowane bo poszło 1 wózek RCW/ha kredy trębaczewa, na drugi rok 1 wózek RCW/ha kredy z mielnika, ale mg dalej brak. Więc może na nowe działki tak zwane bida totalna trzeba by jednego roku ze 3t/ha kredy czy to z mielnika czy trębaczewa a na drugi rok 3t/ha radkowit premium. Cóż trzeba to sprawdzić.

Opublikowano

w tym roku siałem radkowit premium, wieczorem przy zerowym wietrze pył unosił się w powietrzu przez dobre pół godziny zanim osiadał. Później było troszke rosy więc siało się bardzo dobrze, a po rozrzuceniu delikatnie przebronowałem, bo już rano zaczął wiać silny wiatr i 2500zł poszło by z wiatrem :D

tona na kopalni kosztuje ok 40 zł, za transport policzyli mi niestety 1500zł.

Opublikowano

damianzbr - w kredzie nie ma magnezu. Nie sprawdzałeś składu wapna przed zakupem??

Opublikowano (edytowane)

panowie a co sądzicie o wapnie defekacyjnym? opłaci się? kosztowało by mnie jakieś 25-30 zł .Jest to wapno po byłej cukrowni Tuczno w okolicach Inowrocławia. jest za darmo tylko koszt transportu.

Edytowane przez Bartek72511
Opublikowano

A jaka zawartość tlenku wapnia? Jakie są składniki dodatkowe? I najważniejsze, co tym wapnem chcesz osiągnąć?

Opublikowano

damianzbr - w kredzie nie ma magnezu. Nie sprawdzałeś składu wapna przed zakupem??

Wiem że kreda nie ma magnezu, ale priorytetem było jak najszybsze uregulowanie pH. Cel został osiągnięty, teraz trzeba zając się tanim uregulowaniem zawartości Mg. Tak jak pisałem, nie zapomniałem o Mg uprzednio gdyż stosowałem kizeryt, ale jest to rozwiązanie drogie dlatego szukam tańszej alternatywy, a dodatkowy wapń nie zaszkodzi.