Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zwykły dolomit, 6-8 t/ha trzeba dać, najlepiej podwójnie wtedy jakiś efekt zobaczysz. Mniejsze dawki nie mają sensu, chyba że na podtrzymanie, ale to musi być gleba odkwaszona na pH6,5 i więcej wtedy można sobie posypywać dolomitem po 1,5t/ha

Opublikowano

Jak  dałeś   10  ton tlenkowego   to dopiero  ci nie rosło -  no chyba  że  masz  1- lub  2  klasę ziemi  a i tak w to wątpię.   ;)

Oj mało wiesz.........posiej dopiero się wypowiedz.

Opublikowano

stosowałeś kujawit 04? to jest kujawit premium? podobno sprzedają to tylko w bigbagach

ta cena to 250km od kopalni, chyba do siebie też trochę przywiozę, bo mam sporo bliżej

Stosowałem kujawit 05. Kujawit premium jest znacznie lepiej zmielony 98% frakcji jest poniżej 125mm. Znacznie lepiej działa, ale też gorzej się wysiewa.

Opublikowano

Doradcie mi jakie wapno mam kupic bo juz sam nie wiem. Gleba zakwaszona ph4.3-4.6 klasa IV-V. Czy kupic jakiś tani dolomit czy jakis pozadne węglanowe wapno, juz sam nie wiem. Wiem ze efekty nie będą od razu, i ale teraz chociaż w niewielkim stopniu podnieść ph. Jestem z woj. Łódzkiego. Gdzie dostane najbliżej jakies wapno?

Opublikowano (edytowane)

Weź pod uwagę, że dolomit zawiera magnez, magnez ma większą zdolność odkwaszania niż wapń.  To raz, po drugie wnosisz do gleby magnez jako makroelement, który też jest bardzo ważny i potrzebny roślinom, np. kukurydzy. Nie jest pobierany luksusowo, więc spokojnie możesz rozsiać go dużo raz "na zapas". A w jakim innym nawozie dostarczysz roślinom magnez tak tanio? Najbliżej mi przysyłają ulotkę zawsze z jakiś kopalni kieleckich.

Pozdrawiam

Edytowane przez k0b
Opublikowano

brał już ktoś krede przesiewaną z koszelówki? jak z jej jakością i jakie jest minimalne zamówienie z transportem? potrzebowałbym max 15 ton, ale trudno powiedzieć jak wytrzyma budżet

Opublikowano

ja biorę kredę przesiewaną ale z Kornicy. co do jakości kreda jak kreda, przesiewana kopalina, brak kamieni, dobrze się rozsiewa RCW. reszta to kwestia dogadania - foto kredy masz w mojej galerii.

Opublikowano

Mi przysłali ostatnio z agroenergetyk ulotkę, kreda nawozowa odm. 07a po 97 zł brutto luz, i dolomit odm. 05 119 zł brutto luz, dobre ceny?. Co lepiej się sprawdzi na odkwaszenie IV-VI klasy, woj. podlaskie w jakiej dawce. Wapno ostatnio rozsiewane 10 lat temu. 

Opublikowano

jak to jest z tym magnezem w wapnie? jedni mówią, że wzbogaca glebę, a inni, że nie jest dostępny dla gleby i jest tylko chwytem marketingowym

Opublikowano

Kolego "The1mati1" a skąd jestes dokładnie z łodzkiego ? Też jestem z łodzkiego i tez mam podobny problem z pH robiłem sam pomiar i też mi wychodziło na jednym kawałku poniżej 5,0 , te ziemie w łodzkim niektóre to juz ze 20 lat nie widziały wapna.  po żniwach chce oddać próbki do analizy ale już można mysleć co i gdzie kupić.

Opublikowano

tak czytam i czytam i wychodzę z założenia, iż ciesze się że jestem zacofany :) bo nie muszę się obawiać że 99% wapna będzie miało frakcje poniżej 125mm wtf toż to 12,5cm :blink:  przecież coś takiego może zabić raz się rozrzuca. tylko kupuje taniutkie trudno rozpuszczalne wapno z cukrowni które daje 10-15t na ha raz na 5-7 lat ph jest takie jak powinno, a w pakiecie dostaje jeszcze wg badań jakie sobie przez przypadek zrobiłem w stacji chemicznej 5,5kg magnezu, 7 kg fosforu, 0,6 kg potasu, 1,8 kg żelaza, 6,5 kg siarki i do tego mandan, cynk, miedź :) oraz co ciekawe nawet 5 kg azotu, wapno mi się rozkłada cały czas  :)  także mam go z bani na lata, no i co najważniejsze kuracja taka kosztuje mnie 25zł tona i rozwalenie rozrzutnikiem po polu czyli jakieś 450 zł na 10 lat  :) także chyba dalej pozostanę zacofany  :)  bo mi się to opłaca ;) 

Opublikowano

macie jakieś opinie o wapnie z wierzbicy? jest u nas na składzie po jakieś 80zł, jakieś 5 ton bym rzucił w dwóch podejściach na pola gdzie nie widziały grama wapna 

Opublikowano

Co sądzicie o wapnie nordkalk np.standard,fast i solid?Jak wychodzą cenowo?przedstawiciel polecił mi na lekką glebę nordkalk solid cal,dobry wybór?Może ktoś mi podać numer do dystrybutora nordkalku w woj.łódzkim?Bo dziś cały dzień dzwonie to tylko mi każą dzwonić pod inny numer. ;[

Opublikowano

tak czytam i czytam i wychodzę z założenia, iż ciesze się że jestem zacofany :) bo nie muszę się obawiać że 99% wapna będzie miało frakcje poniżej 125mm wtf toż to 12,5cm :blink:  przecież coś takiego może zabić raz się rozrzuca. tylko kupuje taniutkie trudno rozpuszczalne wapno z cukrowni które daje 10-15t na ha raz na 5-7 lat ph jest takie jak powinno, a w pakiecie dostaje jeszcze wg badań jakie sobie przez przypadek zrobiłem w stacji chemicznej 5,5kg magnezu, 7 kg fosforu, 0,6 kg potasu, 1,8 kg żelaza, 6,5 kg siarki i do tego mandan, cynk, miedź :) oraz co ciekawe nawet 5 kg azotu, wapno mi się rozkłada cały czas  :)  także mam go z bani na lata, no i co najważniejsze kuracja taka kosztuje mnie 25zł tona i rozwalenie rozrzutnikiem po polu czyli jakieś 450 zł na 10 lat  :) także chyba dalej pozostanę zacofany  :)  bo mi się to opłaca ;)

Uwzględnij tylko prosze, że ktoś może mieć pH 4-5 i wtedy takim wapne z cukrowni nie zrobi nic :) Przy uregulowanym pH na poziomie 6-6,5 sam bardzo chętnie będe rozwoził to z cukrowni :) Pozdrawiam gorąco i radze nie oceniać sytuacji innych przez pryzmat własnego podwórka.