Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

ale niektórzy powiadają ze działa ? i podnosi ph w co ja za bardzo nie wierze bo tylko raz miałem i po paru latach przy wykopkach biale grudki na tasmie widać wiec kicha ale tanie wiec chlopow kusi

Opublikowano

Jestem tego zdania co @milanreal1. W moim przypadku podzialalo to ale nie w podniesieniu pH. Golym okiem było widać ze tam gdzie siane było( ok. 4t/ha) to zboze roslo jak nigdy dotad. Ziemie nie wapnowane gdzies 20 lat. Teraz wole dolozyc drugie tyle i kupic konkret wapno z Nordkalku. Po 3 latach od siewu można je caly czas wyorywac jeszcze.

Opublikowano

Panowie ,pamietam ze kiedyś ktoś pisał o tych stacjach rolniczych w których bada sie próbki gleby dla określenia kwasowości cena za próbke to około 11zł. Jak sie odnosicie do tych badań ,bo dałem próbki do badnia i przyszły mi takie wyniki ze nie jestem do końca pewny czy są prawdziwe. Musze kupić jeszcze płyn Helliga żeby być pewnym w 100%

Opublikowano

Według mnie badania ze SCHR są wiarygodne. Podejrzewam że już chyba wszystkie stacje mają akredytację więc to że ich badania są błędne nie wchodzi w rachubę.Jeżeli to nie tajemnica to co stosowałeś i jakie masz wyniki?

Opublikowano

Ja stosując jakieś 5 lat temu wapno w którym widoczne są kamyczki byłem negatywnie nastawiony do tego produktu. Wydawało mi się że to zwykły mielony twardy kamień. Jednak na kawałku na którym PH wynosiło 4 lata temu 4,92 teraz wynosi 6,02 a zastosowane było 5 ton wapna jednorazowo 4 lata temu. Więc widać to wapno działa po długim czasie zapewne związanym z czasem rozkładu.

Opublikowano

Według mnie badania ze SCHR są wiarygodne. Podejrzewam że już chyba wszystkie stacje mają akredytację więc to że ich badania są błędne nie wchodzi w rachubę.Jeżeli to nie tajemnica to co stosowałeś i jakie masz wyniki?

sprawa wygląda tak że w 2000 roku Ojciec zrobił próbki w SCHR- Wrocław i pH było straszne tzn od 3,9 do 4,2 i wysoka zawartość magnezu. Wtedy z pobliskiej kopalni dał wapno nie wiadomo jakie :P w dwóch dawkach po około 6 t/ha. Od tego czasu nie było dawane żadne wapno. W tym roku postanowiliśmy kupić konkretne wapno żeby podnieść pH ,i pobrałem kilka próbek żeby orientacyjnie wiedzieć jakie jest pH i też dane do SCHR-Wrocław. Spodziewałem sie podobnych wyników przecież mineło 14 lat!! ,a tu wyniki takie od 5,4 do 6,3.

Dlatego coś mi nie pasuje z tymi wynikami ,ale fakt mówią że to wapno co dawał Ojciec jest długo rozkładające.

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez e1leex
Opublikowano

dobrym wskaźnikiem Ph jest jęczmień jary gorczyca i buraki cukrowe. Jeżeli nie ma jęczmienia i gorczycy zasianej w przedplonie ( niezeszła lub jest bardzo mała, z objawami pożółknięcia to z własnego doświaczenia wiem że na danym placu buraków nie będzie

Opublikowano

A z Nordkalku to sypiesz Standardcal czy inne?

Ostatnio miałem Fast Cal ale teraz będę bral Standard. W czystym składniku wychodzi taniej a efekt pewnie będzie podobny.

Opublikowano

Myślę kolego, ze można teraz kupić od 20-30% taniej niż Nordkalk Standart. Juz kiedys pisałem z których kopalni mozna kupic dobry towar. Oczywiscie był tam Nordkalk, Morawica i Bukowa. Są to porównwmywalne produkty a nawet mógłbym powiedzieć z doswiadczenia że te same w różnych cenach. Jest wielu dystrybutorów u których można kupić i czasem taniej niż bezpośrednio w Kopalni.

Opublikowano

Mam oferte na Standard za 110 zl/t netto na termin platnosci 30 dni lub do września za 120zl/t netto w jednej z firm na pomorzu. Na tej stronie jest drożej o ok. 20 zl/t.

Opublikowano

Wejdź sobie na te strony poniżej, tam można kupić dobre wapno. Brałem więc mogę polecić.

www.ampol-merol.pl

www.martus.com.pl

www.agrolok.pl

Opublikowano (edytowane)

Witam otrzymałem właśnie wyniki badań gleby i w związku z tym mam pytanie- czy dawkę wapna która jest potrzeba na dane pole moge wysiać 'na raz' czy należy ten proces rozłożyć na parę lat? Bo np na jeden z badanych kawałków dawka wynosi 4,5 tony na ha więc zakładam że zrobi sie tam dosyć biało :)

znalazłem taką oferte kupna: http://allegro.pl/wapno-magnezowe-weglanowe-nawozowe-rolnicze-kreda-i3917072416.html co o tym myślicie?

Edytowane przez gosc234
Opublikowano

kolego z tym tlenkowym to trzeba uważać jak chcesz sypnąć większą dawkę jednorazowo bo żeby się nie okazało, że wyrządzisz więcej złego niż dobrego. Ja też będę wapnował ale zabieg podzielę(węglanowym) i dawkę podzielę na 2 albo 3 razy