Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś taką taką tabelę znalazłem. Tam jest podane dawkowanie CaO w czystym składzie. 

192303_940.jpg

1 godzinę temu, Celownik07 napisał:

10t/ha? za takie podniesienie terenu to juz chyba kary administracyjne daja :P

Karą powinna być za doprowadzenie pH poniżej 4.5 a karą powinna być publiczna chłosta 🤭

Opublikowano

Nie wiem co takiego niektórzy widzą w tym dolomicie z Radkowic... kolega zamówił tego ostatnio 2 auta (standard) to ledwo 50 % przesiało się przez sito 0,5 mm. Cena 110 netto, a w promieniu 30 km. jest kilka zakładów dolomitowych, gdzie cena nie przekroczyłaby 70 zł/t 😎

Opublikowano

Panowie po qq na ziarno planuje rozsiac morawice z 5t na ha i teraz czym to wymieszać jeśli pole będzie zostawione na zimę i na wiosnę obornik orka i znów kukurydza. Czy talerzówka lekką wystarczy czy robić bezorkowcem na głęboko? Czy wapno wymieszane dość płytko zdąży przejść w glebę na tyle dobrze żeby wiosna nie kolidowało z obornikiem? 

Opublikowano
10 godzin temu, boogie7 napisał:

Nie wiem co takiego niektórzy widzą w tym dolomicie z Radkowic... kolega zamówił tego ostatnio 2 auta (standard) to ledwo 50 % przesiało się przez sito 0,5 mm. Cena 110 netto, a w promieniu 30 km. jest kilka zakładów dolomitowych, gdzie cena nie przekroczyłaby 70 zł/t 😎

Mi się wydaje, że jeśli już brać to premium wtedy masz konsystencję mąki. Co do radkowitu to pamiętaj, że magnez ma również właściwości odkwaszające. 

Opublikowano
12 godzin temu, boogie7 napisał:

jeżeli przeszło 50% to bardzo dobrze;-)

Problem w tym, że na mniejszych kopalniach mało kto przestrzega tych norm przesiewu.

Sprzedają rolnikom jako wapno słabo zmielone materiały, gdzie przez te sito 0,5 mm przechodzi 30% albo i 20%

Opublikowano
2 godziny temu, Celownik07 napisał:

w kazdej postaci? taki siarczan magnezu dany dolistnie tez?

Takie nawożenie dolistnie to raczej uzupełnienie głównego nawożenia posypowego. 

Jak byś robił badania to jeśli nie masz w pakiecie to zrób wapń odżywczy bo ja pod nowe nasadzenia truskawek i malin robiłem analizę i okazało się, że ph ładnie wyciągnąłem ale wapnia odżywczego mam połowę tego co potrzeba. 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.09.2024 o 07:24, thor1984 napisał:

Mi się wydaje, że jeśli już brać to premium wtedy masz konsystencję mąki. Co do radkowitu to pamiętaj, że magnez ma również właściwości odkwaszające. 

Magnez posiada nawet większą siłę zobojętniania ph niż wapń. Co do piemium, to dla mnie do tego typu wapna  nadają się jedynie rozsiewacze "żmijkowe", ale może da się czymś innym rozsiać to w miarę równomiernie 🤔

Dnia 13.09.2024 o 07:47, Celownik07 napisał:

w kazdej postaci? taki siarczan magnezu dany dolistnie tez?

Chcesz odkwaszać glebę, czy roślinę ? 😜

Dnia 13.09.2024 o 08:32, mariuszzz napisał:

jeżeli przeszło 50% to bardzo dobrze;-)

Problem w tym, że na mniejszych kopalniach mało kto przestrzega tych norm przesiewu.

Sprzedają rolnikom jako wapno słabo zmielone materiały, gdzie przez te sito 0,5 mm przechodzi 30% albo i 20%

50 % to minimum wymagane, ale i tak jest to stanowczo zbyt mało. Poza tym, wystarczy że frakcja ma 0,4 mm i już wymagania normy spełnia, a dalej jest to grys, a nie miałkie, wartościowe wapno.

Edytowane przez boogie7
Opublikowano

Jest tu kilka osób co dostarczają wapno, ale pytanie do wszystkich. Ile wapna wejdzie na czteroośkę( samochód ciężarowy czteroosiowy)? One chyba max 32t dmc mają. Mam ciasny dojazd na pole gdzie potrzebuje wysypać wapno i ciągnik z patelką nie wjedzie. Wozi ktoś taką 4ośką, albo miał dostarczane? 

Opublikowano

może niech @Koszelowski  odpowie

Dnia 8.10.2024 o 20:40, karino25 napisał:

Ile wapna wejdzie na czteroośkę

4oś woził mi gruz to 24t ładował , jeszcze było miejsce do 30t ale nie chciał tyle ładwać [ przeładowany chyba że ma odstępstwo] , kruszywo mi woził to 27t z odstępstwem są też z większą burtą scanie co weźmie ok. 40t  4ośka -wożą na kopalniach

Opublikowano

Witam, orientujecie się jak z wilgotnością i sypkoscią wapna w tym okresie? Jestem z Podkarpacia i zastanawiam się czy z Morawicy albo okolic dostanę jeszcze suchutkie wapno które z łatwością rozsypie RCW? 

Opublikowano
W dniu 15.10.2024 o 15:49, raszpl napisał(a):

Witam, orientujecie się jak z wilgotnością i sypkoscią wapna w tym okresie? Jestem z Podkarpacia i zastanawiam się czy z Morawicy albo okolic dostanę jeszcze suchutkie wapno które z łatwością rozsypie RCW? 

Takie rozsiejesz bez problemu, nawet w deszczu 😆

20241026_133413_HDR.jpg

Opublikowano

To jest odsiew z sita 0,5 mm. Ok. 40 % masy. 60 % miałkie jak mąka.  Standardowy węglan 50 %, odm. 04. producent Lhoist. Dajecie 4,5 - 5 t/ha i jest git 😁

13 godzin temu, Agrest napisał(a):

Strach przy drodze siać bo szyby i blacharz do tanich nie należą🤣

Nikt się nie bawi w takie rzeczy, ale gdyby przesiać na próbę, to prawie każde wapno węglanowe z przerobu skał jesj podobne. Sprawdzałem w tym roku morawickie, to prawie 50 % takiej frakcji. Norma wymaga min. 50 % frakcji do 0,5 mm, więc po co mają mielić więcej... to kosztuje 😆

Opublikowano

Nie bój się kamyczki też działają tylko potrzeba czasu po kilku latach rozpadają się pod paznokciem w rękach na pewno nie zginą i długo się będą uwalniać a to czasami zaleta

Opublikowano

prawda , najgorzej chyba kamyk z dolomitu on po latach nadal twardy , nordkalk czy morawica czesto mam dawane i czesto widac w ziemi biale kamyczki i juz w palcach sie dusi po czasie