Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
soltys48 napisał:

45 minut temu, Michal014d napisał:

Spróbuj zadzwonić do jakiegoś pośrednika o wycene typu adler chemirol agrolok

Agrolok do mnie tego nie dowozi,chemirol podobnie

Wciskają w bb granulat

bialy2005 pytaj, on wozi

dantur96 napisał:

Ja myślę dać z  600 kg wapna palonego na 5 klasę ale nwm czy to dobry pomysł 😂

sprzedałem kiedyś kosa, gość miał z worków budowlanym wapnować 😁

• Like 1
Opublikowano

Agrolok wogle nie wozi kredy luzem oni Chyba tylko granula handlują 

2 minuty temu, danielhaker napisał:

bialy2005 pytaj, on wozi

sprzedałem kiedyś kosa, gość miał z worków budowlanym wapnować 😁

Ciekawe czy by coś dała taka dawka na 5 klasie 😃

Opublikowano (edytowane)

@soltys48

A weź się dowiedz jakie wapno w Inowrocławiu kopią. U mnie mam ofertę 100zł z transportem brutto. Tyłka ni uja nie idzie się dowiedzieć co to jest.

Na pewno idzie tam dostać jakieś poprodukcyjne posodowe, ale nie wiem czy nie mają kredy pojeziornej. I teraz kwestia  jego składu. W necie za wiele nie widzę.

Może ktoś stamtąd coś powie?

https://wapno-kruszywo.pl/

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063583503630

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

@AgrestPod Inowrocławiem jest węglanowe 

Napisz mi jutro sms to napiszę dokładne składy

Jest też posodowe/defrakcyjne z zakładów sodowych które kiedyś za transport się brało ale to był syf kompletny. Nie raz trelinku były na aucie 

Te 100 brutto do Ciebie to bardzo tanio wręcz niemożliwe za jakikolwiek kujavit.

Jakiś czas temu na kopalni ok 80 ale nie pamiętam czy netto czy brutto -odnajde korespondencję to będę wiedział 

Opublikowano

To wygląda całkiem jak kreda. Ma to w Siennie na placu. Potrafi bardzo mokre przyjechać

Opublikowano

Coś wspominali ze ma być kontynuacja programu . 
wczoraj pytałem o kredę omya czy trzeba przykrywać , po fakcie bo już pare dni leżało nieprzykryte. Klej się zrobił , jest szansa ze to jakoś przeschnie ciepła wiosna.?

Opublikowano
4 godziny temu, Okisz napisał:

Nie wiem  czy ktoś jest zainteresowany tym ale program wapnowania wykorzystany w 100% kasa. Także od teraz to chyba dopłata do wapnowania tylko z ekoschematow...

Skąd wiesz? Ale wnioski przyjmują nadal 

Opublikowano

Ja skladalem jakos 15wrzesien i mam na tej stronce minrol że juz mam przyzny zwrot w takiej kwocie jak mial byc. Na koncie jeszcse nie mam nic. Myślę ze od stycznia jak sie odnowi de minimis beda wypłacać tym ktorzy zlozyli a nie dostali

Opublikowano (edytowane)

W Inowrocławiu nic nie kopią bo nie ma tam żadnej kopalni wapna.

Są tam tylko zakłady sodowe Ciechu, które różnego rodzaju odpady sprzedają właśnie jako wapno posodowe. Odpady są tanie, mają mało CaO ale najważniejsze, że zawierają dużo chlorków i jak dajesz tego dużo to możesz doprowadzić do zasolenia gleby.

A tu taka ciekawostka z pewnego opracowania naukowego o zasoleniu:

"Powstanie gleb zasolonych w Polsce związane jest głównie z działalnością przemysłu sodowego. Gleby zasolone charakteryzują się wyjątkowo niekorzystnymi właściwościami fizycznymi i fizykochemicznymi. W wyniku koncentracji sodu w kompleksie sorpcyjnym gleby te w stanie uwilgotnionym są grząskie, nieprzepuszczalne i nieprzewiewne. W czasie suszy zsychają się na twardą, trudną do uprawy skałę. Duża zawartość chloru i sodu narusza równowagę kationową w wyniku czego roślinność ginie i powstają nieużytki. W celu przywrócenia tym glebom pierwotnej zdolności produkcyjnej należy stosować zabiegi rekultywacyjne."

Czyste wapno można dostać 20 km od Inowrocławia. Koło Barcina jest kopalnia wapienia, z którego produkowany jest Kujawit i Kujawit Premium.

Edytowane przez mariuszzz
Błędny załącznik
Opublikowano
1 godzinę temu, Michal014d napisał:

Ja skladalem jakos 15wrzesien i mam na tej stronce minrol że juz mam przyzny zwrot w takiej kwocie jak mial byc. Na koncie jeszcse nie mam nic. Myślę ze od stycznia jak sie odnowi de minimis beda wypłacać tym ktorzy zlozyli a nie dostali

A jak to sprawdziłeś bo ja u siebie mam tylko rok budżetowy 2022

Opublikowano
17 godzin temu, Okisz napisał:

Nie wiem  czy ktoś jest zainteresowany tym ale program wapnowania wykorzystany w 100% kasa. Także od teraz to chyba dopłata do wapnowania tylko z ekoschematow...

Jak wybrałeś ta dopłatę do wapna, to z ekoschematow za wapno już noe dostaniesz.