Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Będę robił plan nawozowy tata co rok sypie granulat i tak se mysle moze by coś sypkiego sypnał ziemia 3 klasa. Polecicie cos dobrego zeby rozsiać 

Opublikowano

Radkowit premium tak jaki posaliscie wczesnij jeśli ma być rozsiewany po zniwach to śmiało kupowac i może leżeć przyjdzie lato obeschnie i fajnie się rozsiewa bez pylenia. Jesli wczesna wiosna to może być błoto bo nie ma na tyle pogody zeby obeschlo po zimie. Do niedawna premium sypalem na wiatę i rozsiewaczem amazone. zmijkowym, ale ze człowiek leniwy nie chce sie zamieniac aparatow i coraz mniej sam robie to teraz sypie normalnie na pryzme bez przykrywania, już w grudniu dla siebie przywiozłem i będzie rozsiewane po zniwach zwykłymi talerzami.

Opublikowano
Dnia 13.03.2023 o 22:02, Mecha napisał:

Jest sens rozsiać dolomit na łąki jeszcze o tej porze? Tereny czasem zalewowe, lecz nie zawsze. Nigdy nie wapnowane, badań już nie zdążę zrobić. Cześć jest pylista a część to malutkie bryłki, więc uznajmy że połowa będzie działać reszta to bonus na kolejne lata. 

Na ściernisko z qq też planuje sypnąć 

Z moich obserwacji już po fakcie siał bym bez badania gleby.

Opublikowano
bialy2005 napisał:

Radkowit premium tak jaki posaliscie wczesnij jeśli ma być rozsiewany po zniwach to śmiało kupowac i może leżeć przyjdzie lato obeschnie i fajnie się rozsiewa bez pylenia. Jesli wczesna wiosna to może być błoto bo nie ma na tyle pogody zeby obeschlo po zimie. Do niedawna premium sypalem na wiatę i rozsiewaczem amazone. zmijkowym, ale ze człowiek leniwy nie chce sie zamieniac aparatow i coraz mniej sam robie to teraz sypie normalnie na pryzme bez przykrywania, już w grudniu dla siebie przywiozłem i będzie rozsiewane po zniwach zwykłymi talerzami.

podobnie uważam, tylko ja grudniowe teraz talerzami rzucałem i najlepsze to, że te ze środka lekko się kurzyło. Premium będzie drożało czy na razie spokój? Bo nie wiem kiedy kupić

Opublikowano
dantur96 napisał:

No za wcześnie ale dowiedziałem się i tego wapniaka koloszewskiego i tak luzem nie ma w sprzedaży Tylko granula całym rokiem 

W złe miejsce dzwoniłeś:) odezwij się w maju lub później i ci przywiozę surówki kredy po przesianiu lub bez przesiewania. :) 602 888 262

Opublikowano

Mam pytanie, chce kupić wapno granulowane Wapniak Koszelowski i zastosować na pole o ph 5, na którym w przyszłym roku będzie jęczmień jary. Zależy mi na tym wapnie, ponieważ jest to szybko działająca kreda (kwestie ekonomiczne schodzą teraz na 2 plan).  I teraz pytanko kiedy ten granulat zastosować, jesienią na orkę zimową czy wczesną wiosną na orkę? Nie chce dawać na ściernisko, ponieważ podobno lepiej go nie przeorywać. Pytanie jeszcze czy można go rozsiać rozsiewaczem, czy mieszadło powoduje trudności w rozsianiu bo rozwala granule? Ktoś ma jakieś doświadczenie z Wapnem Koszelowskiem?

Opublikowano

Jakie kopalnie byście polecili z dostawa w LHR - Wapno węglanowe + kreda (luz). Kolego Biały2005 czy da się zgrać termin dostawy po żniwach. Niestety wcześniej nie mam gdzie tego zrzucić (będę potrzebował 3 łódki węglanowego i 1 kredy), a po zbiorze pszenicy czasu też nie ma dużo bo potem będzie siany rzepak. 

Opublikowano

Dzieki. Też wychodzi do mnie ponad 250km więc to samo co ze świętokrzyskiego. Już się pogodziłem że zapłacę sporo za transport więc chce coś dobrego wybrać, żeby się nie naciąć na wynalazek. 

Opublikowano
19 godzin temu, odrion napisał:

Jakie kopalnie byście polecili z dostawa w LHR - Wapno węglanowe + kreda (luz). Kolego Biały2005 czy da się zgrać termin dostawy po żniwach. Niestety wcześniej nie mam gdzie tego zrzucić (będę potrzebował 3 łódki węglanowego i 1 kredy), a po zbiorze pszenicy czasu też nie ma dużo bo potem będzie siany rzepak. 

Wywala się w zboża czy rzepak i tyle, nie zbankrutujesz od tego. 

Kreda tylko Mielnik albo Kornica kopalnie obok. 

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomek90 napisał:
19 godzin temu, odrion napisał:

Wywala się w zboża czy rzepak i tyle, nie zbankrutujesz od tego. 

Kreda tylko Mielnik albo Kornica kopalnie obok

Może i racja z tym wywaleniem w pszenicę, bo zgranie terminu to bedzie wyzsza szkola jazdy. A kopalnia miedzianka i nordcalk dla węglanowego? Rozważam jeszcze chwalonego Radkowita.