Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, VonVegans napisał:

Chce dac 3t wapna i tone kredy.jak to zrobić żeby było dobrze?wapno pod plóg kreda pod agregat?czy wdmszystko razem wysiać, talerzówka orka i siew?czy jeszcze jakiś inaczej

Ja u siebie przed orka na poplon daje w tym roku 5t węglanowego i talerzówka, a na orkę przed agregatem tonę kredy. Mam nadzieję że się to sprawdzi. Ph mam od 4.5 do 5.1

Dodam że ziemia ciężka.

Edytowane przez Slawek393
Opublikowano

@Slawek393 to ja jeszcze lepsze combo na sciernisko 4.5-5t weglanowego talerzowka, za jakies 2miesiace obornik ok 30t, orka, i na orke po 2-3tyg. na górę tez weglanowe ok 3t. Wapno weglanowe nordcalc standard czyli nie byle piach. Licze że bedzie super efekt ale sie okaże. Ziemia lekka 5-6klasa o ph 4.2-4.5.

Opublikowano

Ja chcę zrobić tak w tym roku po kukurydzy na ziarno nordkalk kreda ph (4,7) dam po 500kg/ha talerzówka orka zimowa i wczesną wiosną też granulat tylko magnezowy bo mam niski magnes (dałbym na zimę ale na tym polu często stoi mi woda boję się że wszystko wymyje) tylko ile mogę dac tego magnezowego wczesną wiosną? Pole pod kukurydzę pewnie przed siewem pójdzie jeszcze gnojowica.

Opublikowano
Verati napisał:

Ja chcę zrobić tak w tym roku po kukurydzy na ziarno nordkalk kreda ph (4,7) dam po 500kg/ha talerzówka orka zimowa i wczesną wiosną też granulat tylko magnezowy bo mam niski magnes (dałbym na zimę ale na tym polu często stoi mi woda boję się że wszystko wymyje) tylko ile mogę dac tego magnezowego wczesną wiosną? Pole pod kukurydzę pewnie przed siewem pójdzie jeszcze gnojowica.

Co ma zdziałać te 500kg wapna? przy takim ph to minimum 5t i to jeszcze będzie malo powtórka wiosna np. radkowit premium ze 3t lub standard 5t

Opublikowano

Witam, zamówiłem Agrowap krede wapnujacą i tak się zastanawiam kiedy ją rozsypać pod uprawę kukurydzy? Przypuszczam że mam dwie opcje, teraz na ściernisko, wymieszać talerzówką i wykonać orkę zimową końcem października, albo po orce zimowej i nich tak się rozpuszcza aż do wiosny. Jak byście to rozegrali? 

Opublikowano
39 minut temu, Fugeo napisał:

Wapniak koszelowski (kreda granulowana) lepiej jest dać na orkę i siać pszenice czy późniejszą jesienią już po oprysku od chwastów, pogłównie?

Jak dasz na jesieni też będzie dobrze, stopniowo z deszczami będzie się rozkładał i przemieszczał w głąb gleby.

Opublikowano
daron64 napisał:

Myślę, że w ogóle najlepiej to byłoby dać przed uprawa pożniwna - na sciern. Wtedy wymieszasz je sobie w całym profilu glebowym

A czy po orce te wapno nie przemieści się w głąb gleby? Tak jak kolega wyżej pisał.. 🤔

Opublikowano
bialy2005 napisał:

thor1984 napisał:

@bialy2005 prawda to, że z Morawicy można trafić na towar lepiej lub gorzej zmielony? Jeśli tak to od czego to zależy i czy wtedy cena jest taka sama?

Tak cena taka sama tylko kwestia gdzie zaladowane.

Słuchaj jak powinna być prawidłowo wystawiona faktura na wapno? mam jak rok wcześniej wystawioną gdzie dostałem już kasę a teraz pani nie pasuje

chodzi mi o zawartość czystego składnika wapna

Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

A czy po orce te wapno nie przemieści się w głąb gleby? Tak jak kolega wyżej pisał.. 🤔

Nie mówię, że się nie przemiesci. Nie wiem jak szybko, jak równomiernie itd. Tak mi się tylko zdaje, że zawsze to lepiej jak będzie to wymieszane dobrze z gleba

Opublikowano

Witam panowie mam pytanie zostal wywiezionu obornik na pole, wykonana orka, i czy mozna teraz wyslac glebe do badania? Troche za pozno sie obudzilem z tym😃 czy ten obornik nie bedzie mial wplywu na wynik badania?