Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, RolAnonim napisał:

szczerze powiedziawszy ciężko coś dostać, za morawice mam oferte 110 brutto a  za radkowit premium cenią się najtaniej 148brutto. Trochę przy bogato 😮

Podaj telefon do radkowitu jak mozesz bo oni sami dostarczają czy prze dealerow trzeba typu agrolok? Jakby za taka cene jak podales do mnie przywiezli to bym moze sie zdecydował ale do mnie troche km wiecej.

Opublikowano (edytowane)

Zabużasz stosunek K:Mg. Oba pierwiastki są dla siebie antagonistyczne. Jak przegniesz z magnezem to będziesz mysiał dawać chore dawki potasu żeby był on dostępny.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

dobrze wiedzieć, teraz wyczytałem że stosunek K:Mg pownien wynosić 3:1(4:1) a z tego co widze to teraz miejscami mam nawet magnez większy niż potas 🙂 

a to zasługa niskiego potasu. Mam zdjęcie zasobności w formie obrazka w galerii.

Czyli dla mnie magnezowe nie jest zbyt dobrym pomysłem.  

Opublikowano

Zaorałem na jesień kawałek wieloletniej łąki i wczoraj przyszły wyniki.Na tym kawałku posiałem pszenicę i przedsiewnie poszło 200kg poli 6.Ile dać jeszcze soli? bo jak widać potas tragedia

Bez tytułu.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, RolAnonim napisał:

A miał ktoś do porównania wapno morawica i nordkalk standard? Jest jakaś różnica?

U mnie na rejonie morawica sie "przejadla" i teraz nordcalc króluje jest tez lepiej zmielony ale to zalezy jak trafisz bo i morawica "czasem" byla spoko zmielona. 

Opublikowano

Gdzieś we wcześniejszych wpisach ktoś napisał ,że w morawicy frakcja grubsza mieszana jest z drobniejszą a więc może po prostu źle wymieszają/zmienią proporcje i różnie wychodzi

Opublikowano

nie zależy od dnia nic nie mieszają. Tylko jest 2 zaklady i tylko na jednym jest tzw. mlyn gdzie towar zawsze jest dobry bo jest domielany.a jak zamawiacie nie wiadomo gdzie oni biorą auta spedycyjne więc nie stoja w kolejce kilka godzin do młynka tylko ładuja z haldy zwykle 0-2.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, bialy2005 napisał:

nie zależy od dnia nic nie mieszają. Tylko jest 2 zaklady i tylko na jednym jest tzw. mlyn gdzie towar zawsze jest dobry bo jest domielany.a jak zamawiacie nie wiadomo gdzie oni biorą auta spedycyjne więc nie stoja w kolejce kilka godzin do młynka tylko ładuja z haldy zwykle 0-2.

Pewnie te z młynka droższe? O ile?

Edytowane przez RolAnonim
Opublikowano
Dnia 15.01.2022 o 17:03, drobny napisał:

Zaorałem na jesień kawałek wieloletniej łąki i wczoraj przyszły wyniki.Na tym kawałku posiałem pszenicę i przedsiewnie poszło 200kg poli 6.Ile dać jeszcze soli? bo jak widać potas tragedia

Bez tytułu.jpg

Mam ten sam problem, pH 7.2 wszystko na wysokim bądź bardzo wysokim poziomie ale potas tragedia i też po wieloletniej łące. Na jesieni poszło 200 kg 7-20-30 i jak warunki pozwolą to jeszcze w styczniu bądź luty pójdzie 150 kg soli. 

Opublikowano

u mnie potas na wszystkich łąkach bardzo niski  2-5mg. Trawy wyciągają strasznie potas.  Trzeba sypać sól po każdym pokosie. Gdybym wiedział to bym nie sypał seletry tyle (pierwszy raz badana gleba).  A trawa pobiera  taką samą ilość  azotu co potasu.

Żeby podnieść potas w całym profilu glebowym(20cm)  o 1mg  trzeba 30kg potasu czyli 60kg soli. W teorii

Opublikowano

jeżeli nie stosowałeś dolomitu to pewnie masz glebę samą w sobie zasobną  w magnez. Ja w tym roku zorałem łąkę bo słabo rosło. a na badaniu fosfor bardzo wysoki 30mg a magnez b.wys 10mg a  ph 6 a nie pamietam żeby tam ziemia wapno widziała