Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 29.04.2021 o 11:29, danielhaker napisał:

Zwykłego nie przykrywam i leży sobie cały rok, nic się nie dzieje

Brałeś wapno z kornicy? Warte to coś? Masz jakiś polecony kontakt do kogoś kto sprzedaje te wapno? 

Opublikowano
Dnia 29.04.2021 o 19:37, gabrysiek napisał:

Radkowit Premium wyglada jak cement w worku- taki popiół. Ja przykryłem, bo wiatr połowę by mi zabrał.

Ja w opryskiwacz sadowniczy nalałem wody i opryskałem wokół. Zrobiła się skorupka i nic wiatr już nie zabiera.

Pozostaje odkryte.  Spadło w sumie chyba ponad 40mm i jeszcze całe nie przemokło. Ale o błocie na wierzchu  nie ma mowy. Piękne się kruszy i rozsypuje.

Opublikowano
3 godziny temu, danielursus3p napisał:

Brałeś wapno z kornicy? Warte to coś? Masz jakiś polecony kontakt do kogoś kto sprzedaje te wapno? 

Z kornicy może być, ale ono bez magnezu jest, robiłeś badania? Może lepiej coś z magnezem, @DamianRolnikSkup pewnie wozi, ja brałem od niego polecam👍

Opublikowano

Robiłem. Magnez na wysokim poziomie. Chce rzucić tak z 500-700 kg na każdą działkę na podtrzymanie pH

Opublikowano

Chciałem zawieźć próbkę wapna do badania do Lublina, patrzę na cennik a tam 49/106 zł. Orientuje się ktoś jak to jest z tym kosztem badania? W zeszłym roku brałem wapno tanio i blisko ale chciałbym mieć pewność co ono jest warte

Opublikowano
danielursus3p napisał:

Robiłem. Magnez na wysokim poziomie. Chce rzucić tak z 500-700 kg na każdą działkę na podtrzymanie pH

Brałem, w najbliższym czasie znów będę brał bo magnez po radkowicie b. wysoki. Kupowałem sam tylko sąsiad mi przywiózł. Łukasz na pewno wozi, Damian nie wiem, możliwe że też

Opublikowano

Pewnie wezmę wanne tej kredy zobaczymy co to warte. 

Opublikowano

Warte. Tylko kreda działa szybko i jest szybko wypłukiwana.

Częściej po mniej.

Mielonkami kieleckimi nawoziło się na zapas, bo większe grudki stopniowo się rozkładały .

Kredy na zapas nie nasypiesz.

Opublikowano
11 minut temu, Agrest napisał:

Warte. Tylko kreda działa szybko i jest szybko wypłukiwana.

Częściej po mniej.

Mielonkami kieleckimi nawoziło się na zapas, bo większe grudki stopniowo się rozkładały .

Kredy na zapas nie nasypiesz.

Wiem. Na większości działek mam odczyn odpowiedni i chciałbym to utrzymywać poprzez co roczne posypywanie kredy około 500-700 kg na rok. Czy może to jednak głupi pomysł?

9 minut temu, danielhaker napisał:

To się zgadza. Ja do Kornicy mam z 30km więc kreda najtaniej wychodzi

Ode mnie około stu km będzie gdzieś. 

Opublikowano

Na pewno nie głupi, ale w wypadku sypkiej uciążliwe zadanie , chyba że o granuli piszesz to ok.

Jakbyś za te 200 - 250 zł dostał granulę to chyba nie bawiłbym się w sypkie

Opublikowano

Granulat to tak o. U mnie od 350-400 zł. Czasem na nowej działce jak wchodzę to latem 4 tony radkowitu Premium i na wiosnę poglownie z 500 kg granulki ale to już jak jest nędza całkowita. A tak to wolę jednak sypkie. 

Opublikowano

To trzeba dobry siewnik, bo 700kg rozsiać rcw to trochę kiepsko

Opublikowano

Dopiero się przymierzam do kupna swojej siewki. Tak patrzę jakieś amazone albo bredala

Opublikowano

Nie wiem czym jeden z sąsiadów siał, ale przerzucił grudy jakiegoś wapna przez drogę 4m i jeszcze 3 m u mnie zasiał😆 Tylko to albo zeschnięta kreda albo jakieś kawałki tlenku z przechowalni jabłek.

Opublikowano

Jakiś obszarnik wziął pole.

Ale to guzik nie wapno. Sklejone 4cm bryły. Weź jedź autem jak taki sieje...