Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, farmer1111 napisał:

Mam do rozsiania radkowit.p przy ph 4,6-4,7 mg niskie ile dać na ha. Nowa działka co zasiać przy tym ph

Przy takim ph i glebie lekkiej miałem z OSCHR zalecenie 2,5 tony czystego składnika na hektar. Czyli przy radkowicie wychodzi 6,25tony na hektar.

Opublikowano

Witam wszystkich. Pewnie takie pytanie było juz poruszane nie raz ale nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi. Mianowicie właśnie jestem w trakcie rozworzenie obornika po polach bo troszkę przez zimę się tego nazbierało. I czy po przyoraniu tego obornika mogę na wierzch wysiać kredę granulowana omya czy lepiej dać sobie spokój teraz. Na polach będzie siana kukurydza. Z góry dziękuję za odpowiedź. 

Opublikowano

Witam, zadam może trochę głupie pytanie. Z racji małego gospodarstwa, zakup patelni kredy jest dla mnie problematyczny, Po żniwach chcę rozsypać kredę granulowaną ( wapniak kornicki ) rozsypać to w ilości po 1-1.2t/ha przy pH 4.5-5.5. Nie pytam tutaj o kwestię ekonomiczną, lecz czy takie akcyjne wapnowanie ma sens ? pH podskoczy coś do góry ? Oczywiście w kolejnych latach chcę podawać podobne dawki kredy lub wapna weglanowego w granuli. 

W przypadku pola z pH 4.5 chcę podać 300kg tlenku na ściernie i około 1t kredy na orkę.

Opublikowano
10 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Jak dasz ponad tonę na ha to już coś pozytywnego będzie się dziać w glebie👍

Mam nadzieję, zadałem podobne pytanie na pewnej grupie na FB, zjechali mnie z góry na dół, że tylko sypkie i to w ilości 6t 😅, nie zrozumieli pytania gdybym miał możliwość dawał bym co roku po te 3t sypkiego. Teraz muszę ratować się tylko granulatem.

Opublikowano
45 minut temu, danielhaker napisał:

Jak najbardziej będzie działać- tyle, że drogo wyjdzie. Tego nie trzeba zużyć jednorazowo. Można przykryć folią i 3 lata z tej kupki brać

Tak tak, ewentualnie tak zrobię, tylko że nie mam rcw

Opublikowano
1 godzinę temu, Adriangeo napisał:

Mam nadzieję, zadałem podobne pytanie na pewnej grupie na FB, zjechali mnie z góry na dół, że tylko sypkie i to w ilości 6t 😅, nie zrozumieli pytania gdybym miał możliwość dawał bym co roku po te 3t sypkiego. Teraz muszę ratować się tylko granulatem.

Ważne że chcesz wapnować, bez dobrego ph nie ma plonu, a czym to już twoja sprawa i twój portfel. 

• Like 2
Opublikowano
35 minut temu, GRZES1545 napisał:

Ważne że chcesz wapnować, bez dobrego ph nie ma plonu, a czym to już twoja sprawa i twój portfel. 

Jest to swego rodzaju oszczędność czasu, pracując studiując i jeszcze gospodarstwo ciężko pogodzić, a rzucić to nie mam zamiaru 😅

Opublikowano
3 godziny temu, Pitraszek napisał:

Dostałem zalecenie kupna wapna z magnezem. Ktoś coś poleci okolice Pułtuska mazowieckie? Coś około 60 ton czystego składnika. Chce złożyć na dotacje

Jest kolega z AF @DamianRolnikSkup pisz do niego, rok temu przywiózł mi radkowit taniej niż w agroloku.

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, Adriangeo napisał:

Tak tak, ewentualnie tak zrobię, tylko że nie mam rcw

Ja też nie posiadam rcw a 25 t wapna w tamtym roku rozsiałem w dzień rozrzutnikiem. Może nie ma dużej precyzji ale lepiej tak niż bawić się w granule- jedynie do podtrzymania ph to warto 

Opublikowano

Witam wszystkich, odkopałem wyniki badań gleby i okazało się że na jednym stanowisku pszenicy ozimej ok 2h ph waha się między 5-5.8, gleba lekkie /średnie, klasa 3/4. Pszenica przed n2. 

Pytanie czy można sypnac jej wapno węglowo magnezowe w granulacie w ilości 400/500kg/ha?

Czy ta zabawa ma wgl ekonomiczny sens i czy nie spieprzę plonu dodam że planuje N2 w sobotę. Tak więc będą się razem wchłaniać :/

Opublikowano
1 godzinę temu, areqo napisał:

Ja też nie posiadam rcw a 25 t wapna w tamtym roku rozsiałem w dzień rozrzutnikiem. Może nie ma dużej precyzji ale lepiej tak niż bawić się w granule- jedynie do podtrzymania ph to warto 

Mam rozrzutnik obornika, 4.5t zastanawiałem się, ale trochę martwi mnie to, że właśnie nierównomiernie się nawozi. 

Jak dużo sypałes na rozrzutnik ? 

Opublikowano

Sypałem około 3/4 wysokości burt. Zależy też jak duża szczelinę masz na tylnej burcie może warto zmniejszyć żeby za dużo nie leciało no i taśma jak najwolniej się da 

• Like 1