Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, zdzichu124 napisał:

Panowie gdyby było potrzebne wapno , oferuje wapno węglanowe , drobna frakcja CaO 56% wilgotność 8-10% 

Pewnie ze potrzebne. ,, Drobne,, ładnie brzmi. Podaj ,, sitówke,, i reaktywność. A jak nie jesteś pewny to podeślij mi próbkę.. chętnie sprawdzę. Jak będzie tak jak piszesz... chętnie kupię kilkadziesiąt ton. 

Opublikowano
zdzichu124 napisał:

53 minuty temu, zetorr6441 napisał:

Z jaka cena na podlaskie 18-210 i z jakiej kopalni 

Jutro zrobimy wycenę i napisze cenę na PW 

to tez poprosze wycene do 16-150

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, zdzichu124 napisał:

Panowie gdyby było potrzebne wapno , oferuje wapno węglanowe , drobna frakcja CaO 56% wilgotność 8-10% 

A co to za wynalazek?

Wapno węglanowe z kopalni ma jakieś 2, max 5% zawartości wody.

10%???? wody???

56% CaO? Wapno węglanowe ma max 52-54%.

To jakiś odpad z zakładów sodowych?

Edytowane przez mariuszzz
uzupełnienie
Opublikowano
1 godzinę temu, mariuszzz napisał:

A co to za wynalazek?

Wapno węglanowe z kopalni ma jakieś 2, max 5% zawartości wody.

10%???? wody???

56% CaO? Wapno węglanowe ma max 52-54%.

To jakiś odpad z zakładów sodowych?

Kolego podałem wyniki z ostatniego badania , zawartość CaO może różnić się w zależności od partii o około 5% tak samo z wilgotnością , towar nie jest wywożony na gorąco przez cały rok , zdążą się że wapno leży i moknie na kopalni , dlatego wilgotność również ulega zmianie w zależności od warunków pogodowych , raz ma 2% a raz 10% , ja podalem górne granice wilgotności . Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
Dnia 28.05.2019 o 21:09, asmodan28 napisał:

Staszek. To chyba  masz lepsze informacje od ministra środowiska. Bo wyraźnie mówił w TVP ze warunkiem dostania dofinansowania maja być aktualne badania a nie z przed kilku lat. Z reszta w ubiegłym  tygodniu byłem na spotkaniu i wice  minister Zarudzki to potwierdził .. Podaj proszę konkrety skąd masz info ... jak nie jesteś pewny to nie pisz i nie wprowadzaj nie potrzebnego zamętu. Bo przez Ciebie ktoś może nie skorzystać z dofinansowania. 

Z drugiej strony raczej się z programem nie wyrobią do ,,okna wapnowania,, bo program jeszcze nie ruszył badania min 2 mies... realnie przyszły rok. 

Muszą być aktualne czyli niestarsze niż 4 lata

Edytowane przez staszek131415
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, asmodan28 napisał:

Pewnie ze potrzebne. ,, Drobne,, ładnie brzmi. Podaj ,, sitówke,, i reaktywność. A jak nie jesteś pewny to podeślij mi próbkę.. chętnie sprawdzę. Jak będzie tak jak piszesz... chętnie kupię kilkadziesiąt ton. 

odsiew 2 mm – max 10 %

Odsiew 0,5 mm – min. 50 % 

Reaktywnosc realna ponad 85% 

Panowie proszę o miejscowość dostawy i kod pocztowy w wiadomości prywatnej , postaram się odpowiedzieć w miarę możliwości szybko.

Edytowane przez zdzichu124
Opublikowano

A co ma zawartość CaO do wilgotności , nie mówimy o wartości masowej tylko procentowej. Towar o wilgotności 10% ma taką samą zawartość CaO jak towar o wilgotności 2%

Dla chętnych mogę przesłać wyniki analizy w stacji chemiczno rolniczej, proszę maila na PW. Pozdrawiam

Opublikowano

Mam sąsiada co pracuje w Agroloku i proponuje mi wapno z Morawocy za 2400 za samochod odległość od kopalni do mnie to jakoes 280 km czy to dobra cena czy drogo? Ktoś sie może orientuje?

Opublikowano
1 godzinę temu, zdzichu124 napisał:

A co ma zawartość CaO do wilgotności , nie mówimy o wartości masowej tylko procentowej. Towar o wilgotności 10% ma taką samą zawartość CaO jak towar o wilgotności 2%

Dla chętnych mogę przesłać wyniki analizy w stacji chemiczno rolniczej, proszę maila na PW. Pozdrawiam

Zawartość CaO taka sama ale wapno suche ma 2% wody i wtedy jest...suche jak pieprz. Jak jest 10% wilgotności to wapno wygląda jak błoto a woda dosłownie leje się z naczepy.

Druga sprawa, reaktywność. Pisze Pan, że "reaktywność realna" to ponad 85%. 

Reaktywność to reaktywność. Nie ma żadnej reaktywności realnej czy nierealnej. Czy ma Pan badania ze Stacji Chemiczno-Rolniczej na reaktywność?

Zwykłe wapno węglanowe, takie jak Morawica, ma najwyżej 50-60% reaktywnośći. 85% to już mączki wapienne, premium.

Opublikowano (edytowane)

Wozimy wapno o wilgotności około 8% i jest co najwyżej wilgotne co rolnicy uważają za plus ponieważ nie pyli . Proszę o adres na PW , prześlę próbkę i oceni pan osobiście.

Sam prowadzę gospodarstwo, stosuje wapno które oferuje , badam glebę , pH rośnie 

Około 50% objętości mojego wapna to dosłownie mąka , odsiew 0.5mm 

Opublikowano
21 minut temu, koniu napisał:

jak możesz to podaj cenę za tone z transportem do 57-213. Może bym wziął z cztery auta

masz pod nosem dobre wapno dolomitowe ,super zmielone

Opublikowano
41 minut temu, koniu napisał:

jak możesz to podaj cenę za tone z transportem do 57-213. Może bym wziął z cztery auta

Kolego , zaopatrujemy się w okolicach Barcina więc odległość jest spora co przełoży się na cenę transportu. Ale oczywiście zrobię wycenę i napisze wiadomość prywatną . Pozdrawiam 

Opublikowano
27 minut temu, lonoh napisał:

masz pod nosem dobre wapno dolomitowe ,super zmielone

Wiem że mam, pewnie chodzi Ci o Żelazno/Romanowo. Możliwe że kupimy tam kilka aut, tyle że transport już z mojej strony, przynajmniej taki info dostałem z tamtej kopalni.

Opublikowano
2 minuty temu, koniu napisał:

Wiem że mam, pewnie chodzi Ci o Żelazno/Romanowo. Możliwe że kupimy tam kilka aut, tyle że transport już z mojej strony, przynajmniej taki info dostałem z tamtej kopalni.

przez poprzednie 2 lata brałem z Romanowa Agrodol 03 ,super zmielony dolomit i co nawazniejsze co roku robie badania i ph i magnez  ida fajnie do góry

• Like 1
Opublikowano
11 godzin temu, zdzichu124 napisał:

Tutaj wstaw analizę ze stacji bez żadnych tam PW czy innych cichych informacji.  Jeżeli jest w porządku to ma potrzeby nic ukrywać.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Unexpected napisał:

Tutaj wstaw analizę ze stacji bez żadnych tam PW czy innych cichych informacji.  Jeżeli jest w porządku to ma potrzeby nic ukrywać.

No oczywiście , nie ma problemu , dziś po południu wstawię tutaj badania na zawartość CaO oraz wilgotność. Jestem aktualnie na wyjeździe , jak wrócę wstawię posta.

EDIT:

Wstawiam analizę na zawartość CaO i wilgotność , za około dwa tyg będę miał nowe badanie przesiewowe . Pozdrawiam

Badanie Wapna.jpg

Opublikowano
Dnia 30.05.2019 o 06:55, zdzichu124 napisał:

No oczywiście , nie ma problemu , dziś po południu wstawię tutaj badania na zawartość CaO oraz wilgotność. Jestem aktualnie na wyjeździe , jak wrócę wstawię posta.

EDIT:

Wstawiam analizę na zawartość CaO i wilgotność , za około dwa tyg będę miał nowe badanie przesiewowe . Pozdrawiam

Badanie Wapna.jpg

Przelicznik CaO na CaCO3 to 1,78. 

57,1 * 1,78 =101,638!!! 

Wapno węglanowe nigdy nie ma nawet 100% CaCO3 bo zawsze w skale jest też troszkę magnezu i innych pierwiastków.

Czyli to coś to nie jest wapno weglanowe. 

Pisze Pan, że zaopatruje się Pan w okolicach Barcina a więc albo to jakiś odpad z zakładów sodowych albo węglanowe ale pomieszane z odpadem np wapna gaszonego z zakładów sodowych. 

Wapno węglanowe nie ma też nigdy aż 8% wody. 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 29.05.2019 o 10:59, zdzichu124 napisał:

Czyli według Ciebie czy w tonie danego wapna jest 20kg wody czy 100kg wody to wapnia jest tyle samo? I przy okazji wytłumacz mi różnicę między wartością masową a procentową. Będę wdzięczny.

Opublikowano

Dzwoniłem dziś do ODR z pytaniem o dofinansowanie do wapnowania, bo rzekomo miało dziś ruszać. Pani przez telefon mówi tak ,,Ardanowski palnął w TV temat a tak naprawdę nic nie jest przygotowane, nie ma żadnego rozporządzenia, do tego jest tylu chętnych że kasy na pewno zabraknie '' :) 

Opublikowano

żeby to miało sens to uruchomienie musiałoby nastąpić do końca czerwca, bo potrzebne są badania gleby, później zamówienie wapna, transport wszystko trwa.