Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 17.05.2019 o 14:38, maciej napisał:

Ja rozumiem to inaczej skoro 300 dają do czystego to znaczy że to jest max a nie ze tyle Ci dadzą wydaje mi się że dadzą tyle co na fakturze z tym że max 300. Czy przykładowo Morawica wychodzi czysty składnik około 130 zł to tyle dadzą a jak kupujesz granulowane polcalc to wychodzi czysty składnik 800 zł więc dadzą ci 300 zł reszta z wlasnej kieszeni.

U jednego wychodzi 40zł a u drugiego jak będzie kierowca z Kielc do Radomia przez Szczecin jechał to wyjdzie na fakturze 300zł, więc taki scenariusz dotowania odpada

@zetorki12 na fb ciągle się reklamują :P

Opublikowano

Hektar w małym gosp. jest taki sam jak w większym . Ktoś kto przejadł dopłaty obszarowe i zdegradował ziemię swoim "gospodarzeniem"dostanie nagrodę . ODR , gmina ma ogarnąć za niego wapnowanie na koszt  państwa , a większy "bogacz"to sobie zwapnuje bo darmo mu wszystko przychodzi . Nie wiem jak to nazwać . Pewnie i tak G z tego wyjdzie , ale kasa bokami pójdzie .

Opublikowano

No nie dokońca tak jest, ten co ma 10 ha to nie starcza na wszystko tak jak temu co na te 75.

Bo 1 ha na prąd

2 ha na paliwio

3 ha na krus

4 i 5 na opłaty

6 -7-8 na jedzenie

9 i 10 na nawozy

I na dalsze zakupy zbrakło ha

A ten co ma 75 może jeszcze wiele wiele rzeczy kupić.

Opublikowano (edytowane)

Oh jak to dobrze że 120 ha mam rozpisane do dotacji obszarowych na 4 nr gospodarstwa. Bo na koniec PROW za kombajn w jednym z gospodarstw muszę wykazać wzrost gospodarczy i dopiero w ostatnim roku wniosek poleci prawie w całości na to gospo co dostało kasę na kombajn.

Tylko teraz trzeba będzie korekty FV za badania gleby porobić. Bo wszystkie FV do tej pory szły na gospo z VAT-em a trzeba będzie niech zmienią nabywcę aby pozostałe gospodarstwa też mogły ubiegać się o dofinansowanie na wapno.

ALe jaja, ale znowu trzeba kombinować. Już tonę w tej papierologii to teraz jeszcze więcej wszyscy będziemy musieli kombinować. xD

EDIT:

Rysiu co ty chrzanisz? ;)

kasa z jednego ha wystarczy na prąd dla 10 ha, tak? Ok.

A jak ktoś ma 100 ha to musi przeznaczyć kasę z 10 ha na prąd dla tych 100 ha. Nie prawda?

Więc porównanie słabe....

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
4 godziny temu, szczypka napisał:

najprawdopodobniej to będzie wyglądać tak jak to u nas w śląskim było do tej pory czyli badanie gleb z zaleceniem wapnowania  zakup wapna rozsianie a na końcu wniosek o zwrot części kasy 

ja już swój limit wykorzystałem ciekawe czy teraz będę mógł skorzystać 

większość kopalni jest w rękach niemieckich i francuskich im na tym dofinansowaniu bardziej zależy niż nam 

ile wynosiła dopłata do tej pory w twoim województwie i jak to wyglądało  tak w skrócie ?

7 minut temu, damianzbr napisał:

ALe jaja, ale znowu trzeba kombinować. Już tonę w tej papierologii to teraz jeszcze więcej wszyscy będziemy musieli kombinować

a jeszcze ze 2 kontrole to niedługo bedzie trzeba na archiwum nie szafke a pokój przeznaczyć .

Opublikowano
42 minuty temu, danielhaker napisał:

Które wapno ma 100% CaO, że wyszło Ci 900zł/ha? xD

Żadne, w zaleceniach miałem zeby wysiac 3 t CaO  zeby podniesc ph do optymalnego, a skoro piszecie że ma być dopłata 300zl do tony czystego składnika wychodzi 900 do ha.

Opublikowano
10 minut temu, niezlygagatek napisał:

Żadne, w zaleceniach miałem zeby wysiac 3 t CaO  zeby podniesc ph do optymalnego, a skoro piszecie że ma być dopłata 300zl do tony czystego składnika wychodzi 900 do ha.

Źle przeczytałem: wapnia-> wapna. Jedna literka, a jak zmienia znaczenie :D

• Like 1
Opublikowano

Teraz to są tylko spekulacje, nikt nic nie wie. Jak będą płacić 300 do tony to tylko granulaty będą schodzić, bo u mnie tona magnezowego wychodzi 60zl więc w czystym składniku około 90zl. Ale może podozeje  do 300 i będzie akurat 😆

• Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, zetorki12 napisał:

Czy to na pewno uczciwe ??o.O

Panie taki mamy klimat. 500+ też dostaję na pierwsze dziecko mimo tego że mamy z żoną gospo i DG.

Ale widzę że od lipca na szczęście nie będę musiał się dwoić i troić aby 500 stówek nie przepadło, także klimat cały czas się poprawia 👍

Kontrole każdego roku mam ze dwie jak nie z ZUS to z US i jakoś żadnej kary jeszcze nie zapłaciłem więc myślę że uczciwie postępuję, a na pewno w majestacie prawa. Choroby sobie nie wymyśliłem, przychodów wielkich też nie mam, a z polem nie byłem pazerny i kupiłem tylko tyle aby dochód nie przekroczył.

Opublikowano

Rozumiem , ale nie czułbym dumy na Twoim miejscu .

Opublikowano

A co byś czuł na moim miejscu, gdy od lipca już nie pójdę na zwolnienie i z chorobą i bólem będę jeszcze więcej pracował i zarobię więcej kasy niż do tej pory bo nie będzie mnie ograniczał limit dochodu do 500+ ?

Czy nie powinienem być dumny że dla rodziny się poświęcę i zamiast leżeć na zwolnieniu będę pracował z bólami jakie ciągle mam?

Opublikowano (edytowane)

Wytłumaczenie to można sobie znaleźć zawsze . Ja o zwykłej uczciwości tylko wspomniałem .

A jak sądzisz ? Ci co robili przekręty z kamienicami w Warszawie , to po co to robili ?Pewno też dla rodziny ??

Edytowane przez zetorki12
Opublikowano

No wiesz tworzenie sobie przepisów pod wyłudzanie kamienicy to słabo uczciwe jest. Ja nic nie tworzę, a jedynie korzystam z już istniejących instrumentów.

A co jest bardziej uczciwe samemu wiedzieć na ile, kiedy i gdzie kobitę ubezpieczyć gdy zajdzie w ciążę. Czy bardziej będzie uczciwe pójść do księgowego aby poinstruował?

Opublikowano

Dobra dobra . Wcześniej napisałeś o wykorzystywaniu luk prawnych . Ty jak widzę "prawo Kalego" wyznajesz . Nie to że potępiam , bo wielu tak ma . Nie rozumiem jedynie tego szczycenia się , że kogoś zrobiło się w wała .

Opublikowano (edytowane)

Żebyś ty wiedział ile mnie osób zrobiło w wała...

Niczym się nie szczycę, tylko śmieję z tych którzy:

,,chcieliby aby najlepiej nic nie dawali, bo nie daj Boże sąsiad dostanie kasę gdy ja wcale nie chcę żadnego wapna a tym bardziej że nie chcę mi się i nie umiem wypełnić wniosku o kasę za te wapno. Więc skoro ja nie chcę to i sąsiad nie powinien dostać wtedy będzie sprawiedliwie,,

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

No nie dokońca tak jest, ten co ma 10 ha to nie starcza na wszystko tak jak temu co na te 75.

Bo 1 ha na prąd

2 ha na paliwio

3 ha na krus

4 i 5 na opłaty

6 -7-8 na jedzenie

9 i 10 na nawozy

I na dalsze zakupy zbrakło ha

A ten co ma 75 może jeszcze wiele wiele rzeczy kupić.

nie do końca dobrze rozliczasz, bo ten co ma np. 50 ha, to ma to samo co ten z 10ha tylko x5  wszystko. 

• Like 1