Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ciekawe tylko czy zakup na początku marca będzie wiązał się z tym że kupię więcej wody niż wapna? To znaczy czy będzie dużo bardziej wilgotne (czyli ciężkie) niż takie kupowane w czerwcu? Nigdy jeszcze nie kupowałem wapna wczesną wiosną.

Opublikowano

A tak z innej beczki, przy pH w granicach 6,9 do 7,1 to czym uzupełnić magnez, bo na wszystkich badanych działkach wyszła mi niska zawartość tego składnika? Na wiosnę zastosuje siarczan magnezu posypowy, ale co dalej, dolomit, czy coś innego jak radzicie?

Opublikowano
3 godziny temu, kleine100 napisał:

A tak z innej beczki, przy pH w granicach 6,9 do 7,1 to czym uzupełnić magnez, bo na wszystkich badanych działkach wyszła mi niska zawartość tego składnika? Na wiosnę zastosuje siarczan magnezu posypowy, ale co dalej, dolomit, czy coś innego jak radzicie?

Przy takim pH po co walić jeszcze dolomit ? Magnez uzupelniaj kizerytem 

Opublikowano
4 godziny temu, kleine100 napisał:

Siarczan magnezu granulowany, prawie to samo co kizeryt tylko mniej siarki chyba

Opublikowano

Jeżeli magnez na niskim poziomie to moim zdaniem można dać i dolomit po żniwach, za nieduze pieniadze dostarczymy sporo magnezu do gleby i na pewno wyjdzie to lepiej pod wzgledem ekonomicznym a siarke można podać dodatkowo w pierwszej dawce na wiosne w postaci saletrosanu i też będzie ok.

Opublikowano

Wapnowałem wapnem defekacyjnym z cukrowni i aż się w tym roku zdziwiłem tym pH, a zaznaczam, że zaczynałem z poziomu ph 4,5 - 4,8. To ile dodatkowo oprócz zapotrzebowania roślin dawać tego kizerytu lub siarczanu magnezu? 

Opublikowano
3 godziny temu, kleine100 napisał:

Wapnowałem wapnem defekacyjnym z cukrowni i aż się w tym roku zdziwiłem tym pH, a zaznaczam, że zaczynałem z poziomu ph 4,5 - 4,8. To ile dodatkowo oprócz zapotrzebowania roślin dawać tego kizerytu lub siarczanu magnezu? 

Ile dawaleś tego wapna że ci ph o ponad 2 punkty skoczyło!!

Opublikowano

Czy przy takich wynikach Radkowit Premium będzie dobrym wapnem skoro magnez jest na takim poziomie?

Lp

Odczyn

Fosfor P2O5

Potas K2O

Magnez Mg

pH w KCl

wapnowanie

mg/100g gleby

zasobność

mg/100g gleby

zasobność

mg/100g gleby

zasobność

1

4,6

potrzebne

11,9

średnia

12,0

średnia

7,2

b.wysoka

2

4,3

konieczne

6,9

niska

5,4

niska

6,2

wysoka

3

4,3

konieczne

7,3

niska

11,7

średnia

6,1

wysoka

Opublikowano

OK ale czy w takim razie Radkowit Premium będzie dużym błędem bo piszecie, że wapno super rozdrobnione i szybko działa a na tym zależy mi najbardziej. Brałem Morawicę i chciałbym coś innego spróbować. Czy ten Kujawit też jest tak rozdrobniony? Jeśli bialy2005 go wozisz to podaj cenę brutto na Zwoleń. 

Opublikowano
Kujawit premium jest to pył ale nie wiem skad jestes bo Barcin to jes północna polska i sprzedaż tylko cysterna lub bb. Nie ma sensu sypać magnezu jak masz go wysoki poziom. Ja bym sypal dalej Morawice lub inny węglan aby blisko i dobrze rozdrobniony.
Opublikowano

Magnez na wysokim poziomie to jedna sprawa, a niskie pH to druga sprawa. Kompleks sorpcyjny z powodu niedoboru kationów zasadowych Ca, Mg, Na, K, jest na to konto wysycony kationami kwaśnymi. Dlatego wynik wskazuje na niskie pH.

Nie wiemy których zasadowych kationów brakuje, jednak trzeba pamiętać że magnez ma większe właściwości odkwaszające. Na pierwszy rzut jak najbardziej stosuj wapno magnezowe. W kolejnych etapach możesz rozważyć czysty wapń.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 1.12.2018 o 12:34, thor1984 napisał:

Czy przy takich wynikach Radkowit Premium będzie dobrym wapnem skoro magnez jest na takim poziomie?

Lp

Odczyn

Fosfor P2O5

Potas K2O

Magnez Mg

pH w KCl

wapnowanie

mg/100g gleby

zasobność

mg/100g gleby

zasobność

mg/100g gleby

zasobność

1

4,6

potrzebne

11,9

średnia

12,0

średnia

7,2

b.wysoka

2

4,3

konieczne

6,9

niska

5,4

niska

6,2

wysoka

3

4,3

konieczne

7,3

niska

11,7

średnia

6,1

wysoka

Kurde to zgłupiałem, u mnie na badach z tego roku wartosc magnezu 6,2 to jest srednia ,a wysoka sie zaczyna od 11 a b.wysoka 13 albo 14. Nie wiem czy cos popieprzyli w badaniach czy co, edit pewnie zależy od gleby te wartości mg

Edytowane przez lonoh