Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Cytat

Czy mozna stosowac wapno tlenkowe na glebach lekkich 5-6 klasy?

Raczej nie. Możesz spróbować jeżeli jest bardzo mokro na polu, w przeciwnym razie będziesz miał więcej straty niż korzyści. Dawka zależna od  pH (tlenkowego jakieś 60-70% zalecanej dawki CaO).

Ja mam ciężkie ziemie i wtym roku z powodu braku opadów zrezygnowałem z tlenkowego i będę dawał w tygodniu węglanowe.

Opublikowano (edytowane)

Akurat w lipcu spadlo ponad 150 l, w tym we wtorek 40, dzisiaj 5, wiec wilgosc jest.

Zastanawiam sie nad zastosowaniem 300-400 kg oxyfertilu na ha

Edytowane przez ahten
Opublikowano

Jak jest mokro to taką dawkę spokojnie można dać. Kiedyś coś koło tego dałem na pożółkły jęczmień (bo akurat takie wapno było) i pomogło. Przypaleń nie zaobserwowałem.

Ja planowałem jakieś 2-3t 60% tlenku.

Opublikowano
1 godzinę temu, mariuszzz napisał:

Wapno sypkie ma 50% CaO, wapno granulowane ma 50% CaO. Teraz zagadka: jeżeli mam dać 3,5 t CaO to wiem że mam dać 7 ton wapna sypkiego. Ile mam dać wapna granulowanego skoro wiem, że ma dokładnie tę samą zawartość czystego składnika co wapno sypkie? 

A mnie od wielu lat nurtuje pewna rzecz.

A mianowicie ciągle posiłkujemy się wiedzą z lat 70-tych lub i wcześniejszych. To wówczas zostały opracowane tabele nawożenia i wapnowania i do dziś są powielane.

I teraz warto zwrócić uwagę na jakość wapna w latach 70 -tych a dzisiaj. Wówczas jakość zmielenia można powiedzieć że była tragiczna, zalecano np te 3,5t CaO na ha wiedząc, że dostarczenie 7 ton węglanu  podnosić będzie lub stabilizować pH przez wiele lat, reaktywność w ciągu roku wynosiła może kilka procent. Wapnowanie zalecane było dużymi dawkami raz na 3-4 lata. 

Dziś uważam że bezsensem byłoby wysypanie zalecanych 3,5 t CaO w formie wapna pylistego czy też  granulatu zrobionego z formy pylistej, gdzie reaktywność i dostępność jest rzędu 90% w ciągu roku. Pewnie było by więcej szkody jak pożytku.

Dlatego też nie należy ganić tych co rzucają 0,5-1t granulatu co rok lub co dwa - tylko ważne aby ta osoba była świadoma własnego wyboru a nie była  rozgrywana przez speców od marketingu.

Sam stosuję wapno z Morawicy, ale zdarzało mi się w sadach stosować granulat.

Opublikowano
Dnia 3.08.2018 o 07:42, zetorki12 napisał:

Czyje to zalecenia ?O.o

Zapewne OSChR.

3 godziny temu, Agrest napisał:

A mnie od wielu lat nurtuje pewna rzecz.

A mianowicie ciągle posiłkujemy się wiedzą z lat 70-tych lub i wcześniejszych. To wówczas zostały opracowane tabele nawożenia i wapnowania i do dziś są powielane.

I teraz warto zwrócić uwagę na jakość wapna w latach 70 -tych a dzisiaj. Wówczas jakość zmielenia można powiedzieć że była tragiczna, zalecano np te 3,5t CaO na ha wiedząc, że dostarczenie 7 ton węglanu  podnosić będzie lub stabilizować pH przez wiele lat, reaktywność w ciągu roku wynosiła może kilka procent. Wapnowanie zalecane było dużymi dawkami raz na 3-4 lata. 

Dziś uważam że bezsensem byłoby wysypanie zalecanych 3,5 t CaO w formie wapna pylistego czy też  granulatu zrobionego z formy pylistej, gdzie reaktywność i dostępność jest rzędu 90% w ciągu roku. Pewnie było by więcej szkody jak pożytku.

Dlatego też nie należy ganić tych co rzucają 0,5-1t granulatu co rok lub co dwa - tylko ważne aby ta osoba była świadoma własnego wyboru a nie była  rozgrywana przez speców od marketingu.

Sam stosuję wapno z Morawicy, ale zdarzało mi się w sadach stosować granulat.

Uważasz, że reaktywność kredy wzrosła przez ostatnie 50 lat? Może zasady chemii zmieniły się i teraz już nie liczy się ilość, ale jakość? Chcesz wolno wpływać na odczyn gleby, to syp żwir dolomitowy - kiedyś się rozpuści. Wapno granulowane i dawki 500 -1000 kg/ha to pic na wodę. Odczynu to nie zmieni w sposób istotny,  za to rolnik wyda 4 razy więcej na nawóz. Jedynie, co to na zapuszczonym polu (pH <4,5) da szansę zbożom by wytworzyły jakikolwiek plon.

Ale co ja wypisuję? O wpływie glinu na system korzeniowy to pewnie teraz w przedszkolu uczą razem z podstawami chemii?

Opublikowano

Myślę że chodzi o to że, pomijając oczywiście koszty, zastosowanie wapna granulowanego wysoko reaktywnego w JEDNORAZOWEJ dawce jakie zalecają i dopuszczają  SChR'y, czyli przykładowo 6 ton wapna 50% może przynieść więcej szkód niż pożytku. Za szybko to się po prostu uwolni. 

A zastosowanie takiego wapna choć kosztowne, to może mieć sens bezposrednio przed siewem w dawkach zaspokajających lub nieco przekraczających zapotrzebowanie rośliny uprawianej. 

Opublikowano

@a1fe26c2 ciśnienie Ci za bardzo wzrosło i nie zrozumiałeś tekstu pisanego. 

Uważasz że węglan wapnia podany w formie grysu w tej samej jednostce czasu uczyni to samo co ten w formie mąki?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ahten napisał:

A po ile kupujesz telenek wapnia?

Ok 450 netto  bb 1t przy całym samochodzie. Jutro będę dzwonił żeby zamówić to będę zbdl dokładna cenę 

Edytowane przez Taurus83
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Taurus83 napisał:

Ok 450 netto  bb 1t przy całym samochodzie. Jutro będę dzwonił żeby zamówić to będę zbdl dokładna cenę 

450???

135 netto za bb1 tona (bez transportu) kosztuje węglanowy Kujawit Premium o reaktywności 95,8%. 

Edytowane przez mariuszzz
Opublikowano
11 godzin temu, mariuszzz napisał:

Wapno sypkie ma 50% CaO, wapno granulowane ma 50% CaO. Teraz zagadka: jeżeli mam dać 3,5 t CaO to wiem że mam dać 7 ton wapna sypkiego. Ile mam dać wapna granulowanego skoro wiem, że ma dokładnie tę samą zawartość czystego składnika co wapno sypkie? 

Dzieki za takie rady głupka to ty robisz z siebie w tym momencie ja sugerowałem się tylko informacją od producenta i chciałem się poradzić kogoś bardziej doświadczonego w tym temacie  

Opublikowano
3 godziny temu, mariuszzz napisał:

450???

135 netto za bb1 tona (bez transportu) kosztuje węglanowy Kujawit Premium o reaktywności 95,8%. 

450 z transportem oxyfertil 90 frakcja 3-7 mm. tlenek.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, KlimekPL napisał:

Jakie dokumenty powinien wręczyć nam kierowca przy dostawie kredy 06a luzem?

Takie jak przy każdej innej dostawie. WZ-kę. 

U sprzedawcy możesz poprosić o deklarację jakości. Tzn jakiś papier na którym sprzedawca Ci napisze, że to właśnie jest "wapno nawozowe odmiany 06a".

Jak producent się przykłada to mógłby dać atest ze Stacji Chemiczne-Rolniczej jako tę deklarację jakości. 

Edytowane przez mariuszzz
Opublikowano
12 minut temu, mimi007 napisał:

Brałem w zeszłym roku, dziś rozwozilismy to samo u znajomego, dobrze się rozsiewa jak i działa, ogólnie znajomy bierze juz kilka lat i chwali

A jaki rodzaj tego wapna jeżeli można wiedzieć bo w ofercie jest kilka asortymentów.Do tej pory ratowałem pola tlenkowym.Dzięki za pomoc.

Opublikowano

Panowie mam na działce ph 4.4 i teraz takie moje pytanie całą dawkę wapna dać na raz  czy dzielić na dwa razy. To znaczy chce zasiać jare zboże i czy jedną dawkę sypnąć teraz, a drugą przed siewem? Czy jednak wszystko sypać na raz już teraz żeby zadziałało?

Opublikowano
Dnia 5.08.2018 o 10:04, 90210grzesiu napisał:

Zadzwoń do raciszyna, może robią wapno dla rolnictwa a jest bardzo blisko, też mam jedno gosp koło sieradza i w tygodniu będę szukał wapna.

Osobiście nie polecam wapna z Raciszyna.Szkoda twojej roboty banda oszustów i tyle.

Opublikowano
2 godziny temu, Jurek321 napisał:

Mówisz o kopalni czy o cudotwórcach z okolic Działoszyna.

Cudotwórcy którzy sprzedają zmielony kamień nie wypalony.I różne tego typu produkty których nie warto kuoowac.

Opublikowano
5 godzin temu, AgroSzymi99 napisał:

Cudotwórcy którzy sprzedają zmielony kamień nie wypalony.I różne tego typu produkty których nie warto kuoowac.

Potwierdzam również że wapno z okolic Działoszyna to jedno wielkie g...o. Sam się raz nabrałem ale nigdy więcej. Z tych okolic jak ktoś jest to niech dzwoni do Sieradza po dolomit. pH podniesiesz i magnezu tez dasz sporo. Ja sieję to wapno a jak nadal pH niskie to zwykłym węglanem poprawiam koło 3 ton i jest rezultat.