Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Pierwszy raz będe to miał Ostatnio znałem cenę bo dzwoniłem. Badanie gleby chce zrobić . W tamtym roku siałem krede granulowana. Efekt widać ale to za droga zabawa

Edytowane przez Raptus902
Opublikowano

Jeśli ma być z magnezem, to polecam wapno z kopalni Józefka k/Kielc. Zmielone bardziej niż popularne węglany czystego wapnia, typu Morawica, Celiny, Opolwiak std. Poza tym wapno z Józefki pochodzi ze skały jurajskiej, natomiast większość wapien magnezowych, to dolomit dewoński, twardszy wykazujący niższą reaktywność. Miejscowy obszarowiec wozi to wapno w tym roku na potęgę na swoje pola, więc wziąłem "próbkę", wykonując prymitywny test z octem.

Opublikowano

ja mam pytanie jakie wapno na lekkie gleby z niskim odczynem w ubieglym roku badanie ph od 4 do 5 i niska zawartość magnezu ? w ubiegłym roku dałem 1t/ha kredy granulowanej .i niewiem czy dać weglan , morawica cena około 55zl/t lub bukowa 45 zl/t czy może dolomit, jakieś sugestie fachowców . wilhelm jaka cena tego wapna i kto to wozi ?

Opublikowano

Jeśli ma być z magnezem, to polecam wapno z kopalni Józefka k/Kielc. Zmielone bardziej niż popularne węglany czystego wapnia, typu Morawica, Celiny, Opolwiak std. Poza tym wapno z Józefki pochodzi ze skały jurajskiej, natomiast większość wapien magnezowych, to dolomit dewoński, twardszy wykazujący niższą reaktywność. Miejscowy obszarowiec wozi to wapno w tym roku na potęgę na swoje pola, więc wziąłem "próbkę", wykonując prymitywny test z octem.

I  co  pokazała  ta  próba? 

wapno  z  tej  Józefki - to  też  dolomit 

http://www.kopalniajozefka.pl/oferta/wapno-nawozowe

Opublikowano

@mariusz Ale wapno z Józefki to dolomit ze skał jurajskich, nie dewońskich. Kilkadziesiąt mln. lat młodsza skała, nie tak twarda jak dewońska. Wsypałem do szklanki z octem szczyptę tego wapna, to zaczęło tak reagować, że z naczynia pianę wybijało. Dolomit siewierski mało co wogóle "syczał" wsypany do octu. Wiem, test tylko orientacyjny, ale jakiś obraz daje.

Opublikowano

Tylko że  taka  frakcje  nie tak łatwo  rozsiać , jest  bardzo  lotna ...

Jak  to właściwie jest , reaktywność  , czy tam rozpuszczalność , przyswajalność w dolomicie jest podawana  na poziomie  30 - 40 % .

Dotyczy to tylko wapnia  ?  czy magnezu  tez? 

Również szukam wapna magnezowego i chciałbym się dowiedzieć czy braliście może wapno z Sandomierza?  http://www.ekodol.com.pl/asortyment.php

Ale o co  właściwie  pytasz? to jakiś pośrednik przecież ,  ma  różne produkty , pytaj o  cenę i inne parametry  co  cię interesują , i jak pasuje  - zamawiaj 

Opublikowano

Tylko że  taka  frakcje  nie tak łatwo  rozsiać , jest  bardzo  lotna ...

Jak  to właściwie jest , reaktywność  , czy tam rozpuszczalność , przyswajalność w dolomicie jest podawana  na poziomie  30 - 40 % .

Dotyczy to tylko wapnia  ?  czy magnezu  tez? 

Ale o co  właściwie  pytasz? to jakiś pośrednik przecież ,  ma  różne produkty , pytaj o  cenę i inne parametry  co  cię interesują , i jak pasuje  - zamawiaj 

Jakiś czas temu ktoś wrzucał tu fotki z rozsiewania Radkowitu Premium. Nieźle szło zwykłym Piastem, nawet nie kurzyło się mocno.

Opublikowano (edytowane)

@mariusz Ale wapno z Józefki to dolomit ze skał jurajskich, nie dewońskich. Kilkadziesiąt mln. lat młodsza skała, nie tak twarda jak dewońska. Wsypałem do szklanki z octem szczyptę tego wapna, to zaczęło tak reagować, że z naczynia pianę wybijało. Dolomit siewierski mało co wogóle "syczał" wsypany do octu. Wiem, test tylko orientacyjny, ale jakiś obraz daje.

A czym to rozsiewałeś?? Albo inaczej czym rozsiewa to wapno ten twój znajomy??

Edytowane przez Rafael