Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cena 280zł + transport? Cena normalna, też taką dostałem :) Wysiałem tej kredy około 24 tony, fajnie się rozsiewa. Za wiele nie mogę powiedzieć bo dopiero rok stosuję, ale dałem pod oziminy ok 1t/ha i wydaje mi się że są w lepszej kondycji. Prawdopodobnie wapniak uwolnił trochę składników niedostępnych dla roślin poprzez kwas w glebie. Zrobię badania po 2 latach stosowania to coś więcej powiem :P 

Opublikowano

@Ogar118 za 70zł to wziąłbym też 1,2 samochody. Jestem z okolic Konina, podpytaj albo podaj jakiś namiar.

Do konina około 85 zł netto

Właśnie taki węglan

Z jakiejś najbliższej kopalni 04  do piły około 100 netto

Opublikowano

:unsure: :unsure: :unsure: :unsure: :unsure:

Mam ofertę na wapniak koszelowski:Granulacja 2-6 mm opakowanie Big-Bag 500kg 280zł/t.Macie jakieś doświadczenia z tym wapnem jakie opinie ,dobra cena?

W Sokółce za koszelowski big bagi chcą po 390 zł więc 280 dobra cena chociaż pewnie z tego 180 za opakowanie. Czysty zysk choć kupić samemu po 90 i pakować w bigi :unsure:

Opublikowano

:unsure: :unsure: :unsure: :unsure: :unsure:

W Sokółce za koszelowski big bagi chcą po 390 zł więc 280 dobra cena chociaż pewnie z tego 180 za opakowanie. Czysty zysk choć kupić samemu po 90 i pakować w bigi :unsure:

Akurat  ja z Lubelskiego ale ta oferta za 280zł to od producenta z Koszelówki ,mają ogłoszenie na olx sprawdź sobie,ceny naprawdę dobre tylko do tego transport trzeba doliczyć.

Opublikowano

JAk to czym, normalnie RCW. Czekan na bezwietrzny dzień albo czekam aż przemoknie pryzma wapna i działamy:

[galleryimg=639537]

Kreda z mielnika chyba w 2014 tak samo kurzyła, sucha ja pieprz była więc nie ma co się spinać że coś uleci w powietrze. Albo zapłacisz za wodę albo poleci do sąsiada. Albo wykładasz 20 tysia na pnemumatyka i kupujesz nano wapno :D wtedy nic nie ucieknie i wody nie kupisz. 

Soltys48 to to wapno mnie kosztuje coś około 80zł/t nie więcej.

A na kopalni coś około 30 / 40 zl tona. Więc w Wielkopolskę tak może być że wyjdzie 200 zł/t. TAm do was to chyba lepiej coś z dolnego śląska szukać, raczej taniej wyjdzie niż kieleckie. Chyba że wagonami.

a jak wygląda pryzma po wysypaniu z łódki po słyszałem że normalnie rozlewa się po polu ,czy może obstawiasz wcześniej to miejsce przed wysypaniem?

Opublikowano

dostałem oferte z agroloku wapno z morawicy po 88zł na maja z płatnością na sierpień dobre oferta ? a może inne wapno bo ja w tych sprawach jestem ciemny gleby słabe 5 i 6 klasa ph tragiczne 4,5-5 ?

A dlaczego uważasz że tragiczne? Wiesz jakie jest optymalne ph na glebach b lekkich?

5,0 do 5,5 zresztą wyżej nie zrobisz, zbyt szybkie wymywanie składników.

Na takie gleby najlepsze rozwiązanie to często male dawki wapna.

Jeśli wiosną zastosujesz 2-3 tony wapna z patelni to możesz jedynie mocno przesuszyć glebę.

Najlepiej jesienią stosować.

Opublikowano

a jak wygląda pryzma po wysypaniu z łódki po słyszałem że normalnie rozlewa się po polu ,czy może obstawiasz wcześniej to miejsce przed wysypaniem?

Normalnie leży, zwykła kupka wapna, Ale miękka, nie przejdziesz po niej buty zgubisz.

To z trębaczewa pływało jak woda, ono jest tylko w BB albo cysterna i jak wysypałem do RCW i jechałem po dołkach to dosłownie się wylewało. A radkowit pełen luzik.

Opublikowano

Witam, po żniwach chciałbym po wapnować kilka ha ziemi z czego 3,5 ha chciałbym przeznaczyć pod buraki cukrowe i tu mam pytanie czy po żniwach po wapnowaniu podorywce chce posiać poplon z gorczycy oraz na jesień wywiezć obornik pod orkę zimową czy to nie będzie kolidowało ze sobą? gleby lekkie klasy 4-5 wapno dolomitowe

Opublikowano

@Ogar118 za 70zł to wziąłbym też 1,2 samochody. Jestem z okolic Konina, podpytaj albo podaj jakiś namiar.

Myślę że ok 70 zł brutto będzie kosztował Kujawit z dowozem do Konina

Jakies opinie o wapnie z Siewierza ?

Wapno dolomitowe, stara firma dobrze znana.

Nie widziałem ostatnio wapna od nich, nie wiem jak drobno jest zmielone, ile kamyka poza pyłem jest.

Ale ogólnie nie slyszałem żeby ktoś krytykował ich wapno.

Opublikowano

Jak gleba mocno kwaśna to najważniejsza jest dawka - co najmniej 3 t/ha. Miarą skuteczności wapna jest jego współczynnik reaktywności - tzn ile % wapna z wapna zadziała. Wapno będzie tym szybciej działać im jest drobniej zmielone, a także jeszcze szybciej jeśli pochodzi z młodszych pokładów tzn jeśli jest to kreda. Najszybciej będzie działać wapno tlenkowe, tyle że jeśli chcesz je stosować to sugeruję wyłącznie jesienią i to na ciężkich glebach. Na lżejszych, a nawet na średnich gleba zbyt duże ryzyko i nie polecam tlenkowego.

Opublikowano

Mam ofertę na wapniak koszelowski granulacja 6-9mm big-bag po 230zł za tonę.Miał ktoś doświadczenia z tym wapnem jak z granulacja nie jest za gruba,bedzie sie dobrze rozsiewac?

Skąd masz taka ofertę ? Granulacja ok .

Opublikowano

Skąd masz taka ofertę ? Granulacja ok .

Jest na olx bezposrednio od producenta z Koszelówki,poszukaj,jak chcesz to moge ci link wysłać.Takie ceny mają w ogłoszeniu:

Granulacja 2-6 mm opakowanie Big-Bag 500kg 270zł/t

Granulacja 2-6 mm worek 40kg złozony na palecie 1t 320zł/t

Granulacja 6-9 mm opakowanie Big-Bag 500kg 230zł/t

Opublikowano (edytowane)

Mam ofertę na wapniak koszelowski granulacja 6-9mm big-bag po 230zł za tonę.Miał ktoś doświadczenia z tym wapnem jak z granulacja nie jest za gruba,bedzie sie dobrze rozsiewac?

Od kolesia który jeździ z tym po rynkach?

To dwa lata temu w Koszelówce te granulki z pod sita luzem po 80 zł/t można było kupić, a koleś z rynków pakuje to do BB i sprzedaje :D taki sposób na biznes. B)

I ten koleżka jest właśnie gdzieś z pod Łukowa/Radzynia/Lubartowa, te okolice.

takie te granulki:

14833335.jpg?1491769535

http://pokazywarka.pl/plizcv/#zdjecie15036921

Edytowane przez damianzbr