Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam co sądzicie o wapnie nordkalk magnesium potrzebuje w lato rozsiać 2 tiry dobrego wapna które odkwasi dość szybko pola może polecicie lepsze wapno w przystępnej cenie

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam 2ha pola  które zostało zaorane na zimę, na przyoranie była w bardzo małych ilościach gorczyca.. Pole czeka na rosliny jare Ziemia klasa 3,4,5. Muszę wysiać wapno bo chyba ostatni raz było sypane z 10 lat temu, na jednym polu rósł miejscami skrzyp polny co swiadczy o niskim ph. I teraz pytanie  - kiedy najlepiej wysiac wapno bo już u mnie zrobiła się odwilż , snieg prawie stopniał ale ma jeszcze sypac , i jaki rodzaj wapna , tlenkowe czy weglanowe? Termin siewu roślin wypada u mnie na kwiecien/maj , przed siewem nawozy npk, zostały około 2-3 miesiące do siewu więc to chyba sporo aby wapno się rozłożyło. Pisać kto co uważa bo nie wiem co mam działać , z góry dzięki :)

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano (edytowane)

Tomek90, to nie dzierżawa. Ogólnie to te ok 2ha można podzielić na 3 pola jesli chodzi o niskie ph.

1 pole ma 30a , ziemia niby gliniasta ale bardzo lekko się uprawia, na niej miejscami był skrzyp , co najmniej 8-9 lat nie wapnowane  o ile wgl. więc tutaj az sie prosi o wapnowanie

2 pole ma ok 50a , ziemia 3 klasa , na niej była fasola i okopowe itd , przed orką był rozrzucony obornik , tutaj wapna na pewno pójdzie mniej bo ziemia jest w dobrej kulturze.

3 pole , ok 1,5ha. przed laty były zboza , w 2013 była rozsiewana jakas kreda, po tym zostala zasiana trawa, w sierpniu 2016  podorywka i siew gorczycy na przyoranie na zime.

Jakie wapno polecacie , 2-3 miesiace do siewu zostalo wiec nie wiem czy wziac te tlenkowe ktore szybko odkwasza czy weglanowego wiecej i taniej, zdązy odkwasic za te 2-3 miesiace?

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

Tylko granulat jeśli liczysz na jakiś efekt bo inne to czs działania od pierwszego roku do 10 ...albo i dłużej

Opublikowano

No podobno juz jest to zaawansowane badanie ze wszystkie skladniki podadzą , a mi jest to nie potrzebne , a nie mają tego podstawowego za 10zl , jeszcze próbkę trzeba dostarczyć. Więc nie wiem , doradźcie czy kupić ten kwasomierz z allegro czy zrobić te badanie.

Opublikowano

Polecam wapno Orcal http://teamrol.pl/

Kolega zastosował pod oziminy na mocno zakwaszone ziemie i już dostrzega dużą poprawę,ziemie badał sam taką płytką

http://allegro.pl/kwasomierz-glebowy-ph-metr-z-plynem-helliga-wawa-i6685411164.html

Po pierwsze:

Na jakiej podstawie polecasz ten produkt?

No i wytłumacz nam pod które oziminy zastosował ten kolega, bo jeśli masz na myśli tego roczne to chyba sobie z nasz kpisz, bo niby co można teraz dostrzec w ozimych?

Po drugie:

to jest temat o wapnowaniu a nie nawozach organicznych

,,Nawozy OrCal® zawierają znaczne ilości składników organicznych, które działają biostymulująco na rozwój roślin.,,

Po trzecie:

OrCal nie jest warte swojej ceny gdyż kosztuje kilka stówek za 1t. Aby było uzasadnione stosowanie tego czegoś max koszt musiał by wynosić 50zł/t.

Opublikowano

https://www.olx.pl/oferta/wapniak-koszelowski-kreda-nawozowa-przedluzamy-promocje-CID757-ID905kL.html#8e4f246d79;promoted

kupowal i toswal  ktos takie cos?? niby kreda granulowana wiec powinna szyko zadzialac. mam kiepska dzialke ph ok 4,5 wapnowane 3 lata temu 2,5 tony wapna weglanowego i jeienia 4,5t weglanu. po pierwszym wapnowaniu badane ph wdrugim sezonie i ph drgnelo ledwo o 0,2. teraz czekam na badania wiosenne i tak mnie korci wsypac po tonie tego wapniaku koszelowskiego tylko czy to pewny produkt z kredy??  wsypane wapno bedzie dzialac prez kilka lat powoli a to by troszke dalo kopa w szybszym czasie. chyba warto by bylo zainwestowac

Opublikowano

To jest oryginalna kreda, w Koszelowie są złoża kredy jeziornej.

Nie dziw się że pH ledwo co drgnęło. Na taki kwas to ci potrzeba kilkanaście ton węglanowego nie jakieś marne 4t.

Opublikowano (edytowane)

Jesli sypne wapno granulowane  i wymieszam kultywatorem w najblizszym czasie to zadziała szybciej? U mnie już prawie śniegu nie ma, błota też nie ma tak do 10cm by dało rade wbic sprzet, może by to szybciej zadziałało niż jakby tylko rorzucił i miało samo wchłonąć? podobno ma jeszcze kiedys sypać snieg to przy odwilży ładnie woda wchłonie i rozpusci jeszcze , co o tym sądzicie? 

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

Jeśli to wapno w formie węglanowej to teraz miesiąc w tą czy w tamtą cię nie zbawi.

Jesteś pewien że ziemia nie jest zamarznięta i dasz radę wbić sprzęt?

Opublikowano

Znaczy się że była zamarznięta ale już puściło 10cm od góry?

Mówię że sensu raczej nie ma, przy wapnie węglanowym miesiąc w tą czy w tamtą cię nie zbawi.

Opublikowano (edytowane)

No węglanowe raczej nic nie poradzi do maja , tylko chyba tlenkowe , przynajmniej pasuje rozsypac na te 40 arów gdzie w paru miejscach był skrzyp, aczkolwiek tam bedzie sadzona roslinka ktora preferuje odczyn lekko kwasny, pare lat temu byl tam owies i dosc ładny byl. Ile kg tego tlenkowego powinno się dać żeby nie zniszczyło próchnicy itd? Na dniach będe miał badanie , bede wiedzial jakie ph , byc moze wapno nie będzie potrzebne gdyz może glebie brakuje skladnikow bo przez 8 lat na tych ziemiach nie bylo sypane nawozem

Edytowane przez Ogon988
Opublikowano

Panowie co lepiej wysiac krędę nawozowa w cenie 420zł/t i dać jej w dawce 0,5t/ha czy sypać wapno posadowe w dawce 3-4t/ha które mam okazję kupić w cenie 550zł/25t 

Opublikowano

Nie wiem jaki jest skład tego wapna (głównie o metale ciężkie pytam - czy czasem nie wyjdą w ewentualnych badaniach gdybyś np uprawiał owoce lub warzywa), ale za tonę granulatu masz 21 ton posodowego. Tylko logistyka gorsza przy tym drugim.

Masz jakieś dane o tym wapnie ile ma wapnia?