Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale co ty wyciągniesz? Ile tego żyta średnio kosisz z ha? 4 - 5 t? No to se kup 1 tonę wapna granulowanego = 1 tona żyta. To co się zwiększy plon żyta albo i nie, wsadzisz w te wapno. Żyto jest tolerancyjne na zakwaszenie. Lepiej daj więcej azotu i kup środki skracające. A po żniwach kup normalne wapno po 60 - 120 zł w zależności od lokalizacji bo cenę głównie transport napędza.

Opublikowano

Dzięki za info, mam w planach jesienne nawożenie wapnem. 

Pomyślę jeszcze nad przetestowaniem tego orcal na 1 hektarze a tak to na reszcie wstrzymam się do jesieni.  

azot i środki skracjące będą użyte- min 5-6 ton mam zamiar zebrać. 

Opublikowano

Wiesz, chciałbym jeszcze coś z tego żyta wyciągnąć w tym sezonie.

Dużo tańszym kosztem będzie aplikacja Wapnovitu ze 2 razy na działkę. Rok temu miałem niedobory wapna na dzierżawie - pszenżyto żółkło. Wapnovit ładnie je wyprowadził.

Opublikowano

Paweł na serio pomogło? Fakt że nigdy tego nie stosowałem i się na własnej  skórze nie przekonałem, ale ja w to nie wierzę... Może zapotrzebowanie na wapń w roślinie tym wapnowitem ugasimy. Ale wapnowanie ma na celu wyeliminowanie zakwaszających składników gleby. I roślina nie rośnie dlatego jest gleba zakwaszona, a nie dlatego że nie ma dostępu do wapna.

Opublikowano

1. Czy jeżeli wapno zawiera magnez to znaczy, że jest to dolomit?

2. Kreda może pochodzić z przerobu skał wapiennych? Kreda może być odmianą 04 czy tylko 06a, 07a....?

Dzięki za pomoc :)

Opublikowano

1. Tak

2. kreda z mielnika surówka o ile się nie mylę nazywa się 06a

poszukaj sobie w googlach oznaczenia wapna ustalone w rozporządzeniu.

Opublikowano

Czytałem to rozporządzenie, wiele wyjaśnia. Na KZK piszą, że 06a najlepsze do podniesienia pH, ale daleko mam wszędzie, czyli za drogo. 60km od siebie mam nawóz wapniowy węglanowy - jura, ponad 50% CaO, odmiana 04, około 56zł/t. Pomoże w podniesieniu pH?

Opublikowano

06a według rozporządzenia ma mieć tylko minimum 35% CaO i max 10% wody.Więc zawartość czystego składnika nie jest zbyt wysoka.Trzeba dać dużą dawkę.No i 1 tona wody z wodociągu kosztuje tylko ok 5 zł :) . Jak masz gleby lekkie lub średnie wapniowy węglanowy pomoże tylko trzeba dać z 2-3 tony na ha

Opublikowano

Co polecacie do szybkiego i efektywnego odkwaszenia gleby czy kredą będzie dobra słyszałem że nie którzy sieją też wapno palone (budowlane) i prosiłbym o jakąś poradę.

Opublikowano

Stosowałem wapno hydratyzowane na łąkę a dokładnie podczas wyrównywania tejże łąki na ziemię ze stawu. Muszę przyznać, że efekt niemalże natychmiastowy. Nie wiem, jak działa, ale działa i to dla mnie najważniejsze.

Dawka 600 kg na 150 t ziemi.

Opublikowano

tomekZ058

według starych książek 3-6 miesięcy tyle że one zakłądają dawki wapna na poziomie 2-3 ton/ha i mowa jest o terminie późne lata lub jesień czyli wyższe temperatury i liczone jest to w kontekście mocznika.

Toretycznie możesz mieć większe straty azotu z częsi amonowej saletry. Jeśli wapna dałeś 200-300 kg/ha, temperatura jest poniżej 5'C i jeszcze spadnie trochę deszczu to ja bym się nie szczypał tylko siał jak mi pasuje.

Opublikowano

Ktoś tu pisał o wapnie budowlanym. Mam kawałek 1 ha gdzie chcę posiać koniczynę czerwoną, ph 5,2, czyli mogłoby być wyższe. Teraz jest zaorany, klasa IV raczej glina. Jakie mogą być negatywne konsekwekcje? Wapno Granulowane u mnie kosztuje 500-700 zł/t...