Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

a na woj mazowieckie daleko jest jak z tamtad przywoza czy warto stamtad czy jakies inne wapno lepiej

Kolego odnośnie Nordkalk-u zadzwoń do Procam odział Ciechańów. Jak ja dzwoniłem to do mnie 100km w jedna stronę z transportem cena wynosiła 125 brutto. Ewentualnie zadzwoń do Agrolok Golub-Dobrzyń. Ja w tym roku zdecydowałem się na wapno z Morawicy. Cena 27 brutto bez transportu, z transportem 78 brutto 238km w jedną stronę. Ale najprawdopodobniej wybiorę transport własny.

Opublikowano

To z której z kieleckich kopalni wapno jest najlepsze?

Też potrzebuje ze dwa samochody wapna bez magnezu z okolic Kielc na kod.22-420.może ktoś coś doradzi jakie najlepsze?

Opublikowano

chemirol,osadkowski,procam ,agrolok chyba tez handluje nordlakiem i do nich trzeba dzwonic to powiedza Ci cene z transportem.U mnie zamowione w piatek i w ciagu tygodnia bedzie na polu u mnie wapno.Fast cal zachwalany i zmielony dobrze wiec sie zdecydowałem na niego.

Opublikowano

Kolejny parametr, który należy brać pod uwagę to gęstość 5 łódek kujawitu to mniejsza objętość niż 4 łódki nordkalku, kujawit okazał się być kruszonką

Jak to kruszonką?.Czy to znaczy że nie jest mielone?

Babka u której mam wstępnie zamówione mówi że jest ładne,drobno mielone.

Opublikowano

Ja kupuję kredę granulowaną CALGRAN Granulacja 2-5 mm Zawartość : węglan wapnia CaCO3 - 94 % , tlenek wapnia CaO 53 % Bardzo dobrze się rozsypuje Nie pyli Jest lekko wilgotna i szybko się rozpuszcza 

Opublikowano

nordkalk standard cal jest zauważlnie bardziej równomiernie rozdrobniony, co prawda nie przesiewałem tego kujawitu, ale na oko z 70% ma średnicę 1,5-2mm reszta jest pyłem, 

Kujawit możemy porównać z nordcalkiem solid cal, standard cal jest lepszym wapnem. Lepszy przemiał i reaktywność lepsza. A jak z ceną?

Opublikowano

Panowie ph gleby 4.4 gleba lekka (wyorana łąka) obecnie zasiany łubin. Czym podnieść ph wskazania 3,5t CaO pole 4h. Zastanawiam sie czy nie dać po orce wapno w granulacie przed siewem jakiś fastcalc ? Zasieje pszenzyto Borowik, bo z pomysłu na pszenice to szkoda gadać idzie w zapomnienie. Czekam na mądre podpowiedzi ;-)

Opublikowano

Wieloktrotnie było to już poruszane. Gleba lekka, czyli stosujesz odpowiednio wapno w formie węglanowej, nie od razu 3,5t w czystym składniku oczywiście. Między stosowaniem wapna a nawozami musisz zachować 6 tygodni minimum przerwy. Czyli po orce jak najbardziej ale nie przedsiewnie.

Opublikowano

Kujawit możemy porównać z nordcalkiem solid cal, standard cal jest lepszym wapnem. Lepszy przemiał i reaktywność lepsza. A jak z ceną?

Nordkalk standard ok.120-130zł/t

Kujawit ok.70zł/t

Różnica spora.

Opublikowano

ja ostatnio kupiłem wapno z morawicy, po południu tel z zamówieniem a rano o 6 już samochód był. odległość ok 220 km wyszło po 83 zł. bardzo ładnie zmielone...

A przez kogo zamawiałeś to wapno z Morawicy ?

Gość STIG0013
Opublikowano

no w cenie roznica spora ale to te ceny mowicie na kopalni sa takie czy to juz  z transportem do podworka czy jak to wyglada ?

Nordkalk standard wyszedł 119 netto z dowozem. Jechali z kopalni do lubelskiego

Opublikowano

Panowie zachwalacie wapno nordkalk a czym ono się w zasadzie różni od kredy z Mielnika przykładowo? Z tego co zdążyłem wyłapać to jest przesiane czyli zawiera drobne frakcje oraz ma mniejszą wilgotność niż surówka. Są jeszcze jakieś różnice? Działanie chyba powinno być podobne jeśli chodzi o szybkość ? Mam po 95 zł brutto krede z Mielnika ale zastanawiam się może coś innego spróbować ?