Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Ja robiłem pod Biny to kopalem 90 cm, bo tyle humusu miałem, tłuczeń zagęszczony i 30 cm betonu, ,bez zbrojenia beton sam kręciłem betoniarka. 

Pod 200 podobnie tyle ze zbrojenie podwójne i 28 cm betonu z gruszki, bo brak pracowników. 

Kolega pod 2 x 100 zebrał 25 cm humusu i wylał beton bez zbrojenia z swojej betoniarki  i stoi już z 18 lat bez problemu. 

Edytowane przez tomek73
Opublikowano
13 minut temu, ralf3635 napisał:

Zależy jaki wygodny jesteś , ja za tą kwotę to dwa samemu zrobię , no ale kto jak woli .

Słuchaj same materiały wychodzą ok11- 12 tys . Zbrojenie podwojna krata co 20 i 10 cm to dobra tona drutu. Stal teraz w cenie to z 4.5 tys zł. Betonu ok 20 m3 x 300 zl to 6 tys. Deski zwir na podklad i trochę cementu to ok 1tys. Koparka z 500 zl weźmie. Za robotę powiedzieli 4.5 tysiąca.

Stali lepiej żeby było więcej niż za mało. Teren troche mokrawy i tez silos lejowy to inne naprężenia niż plaskodenny

Opublikowano

Jak zrobić fundament pod bina 600t? 

na stronie bina jest podane że podwójna krata z drutu fi16 co 25cm, a to wyjdzie bardzo drogo.

zaś pod silos 250t już tylko drut fi 8 co 15cm.

Opublikowano
9 godzin temu, jacek472 napisał:

Jak zrobić fundament pod bina 600t? 

na stronie bina jest podane że podwójna krata z drutu fi16 co 25cm, a to wyjdzie bardzo drogo.

zaś pod silos 250t już tylko drut fi 8 co 15cm.

Jak Ci za drogo to nie stawiaj wcale, po co będziesz kasę wydawał. 

Jak tak napisane to tak musi być. MI teraz projektant wyliczył  stali za 19 tyś na  podtrzymanie stropu i dachu  w starym domu, i wiesz co, kupiłem i tak zrobiłem. 

Pod 210 Bina dawałem podwójną siatkę fi 8  oczka 15x15. i 28 cm betonu. 

• Like 1
Opublikowano

mam takie pytanie czy w binach jak sypiecie zboze to sie nic nie psuje itd czy trzeba wentylowac je , np jakbym wsypał zboze ze zniw i chciał trzymać załóżmy do kwietnia to trzeba cos robic czy normalnie przelezy ? bo jak sypie do stodoły nawet na wysokość ponad 2,5 metra zboze ze zniw i trzymałem nieraz i do konca maja i sie z nim nic nie działo a jestem ciekawy jak to w binach wyglada sytuacja ? bo co niektorzy narzekaja na biny , jak to u was wygląda ? i jak z przechowywaniem kukurydzy suchej w binach trzeba z nia cos robic ?

i jakbym chciał np postawić 4 biny o ładownosci ok 60 ton kazdy to ktos mi mówił ze trzeba zostawić ile procent pustego czyli nie dokonca zasypywac biny zeby u góry była wolna przestrzeńprawda to ? ze wtedy moglbym sypac po jakies załozmy 55 ton tylko ? 

i czy przy 4 binach warto mi robic przesypownie czyli ze sypie do kosza i kubełkami mi przesypuje zboze i moge przesypywac z jednego do drugiego czy to juz sa zbyt duze koszty i wtedy trzeba sie bawic i zasypywac je zmijkami ? 

Opublikowano
Dnia 20.03.2021 o 09:18, warchest napisał:

mam takie pytanie czy w binach jak sypiecie zboze to sie nic nie psuje itd czy trzeba wentylowac je , np jakbym wsypał zboze ze zniw i chciał trzymać załóżmy do kwietnia to trzeba cos robic czy normalnie przelezy ? bo jak sypie do stodoły nawet na wysokość ponad 2,5 metra zboze ze zniw i trzymałem nieraz i do konca maja i sie z nim nic nie działo a jestem ciekawy jak to w binach wyglada sytuacja ? bo co niektorzy narzekaja na biny , jak to u was wygląda ? i jak z przechowywaniem kukurydzy suchej w binach trzeba z nia cos robic ?

i jakbym chciał np postawić 4 biny o ładownosci ok 60 ton kazdy to ktos mi mówił ze trzeba zostawić ile procent pustego czyli nie dokonca zasypywac biny zeby u góry była wolna przestrzeńprawda to ? ze wtedy moglbym sypac po jakies załozmy 55 ton tylko ? 

i czy przy 4 binach warto mi robic przesypownie czyli ze sypie do kosza i kubełkami mi przesypuje zboze i moge przesypywac z jednego do drugiego czy to juz sa zbyt duze koszty i wtedy trzeba sie bawic i zasypywac je zmijkami ? 

Na swoim przykładzie. Posiadam dwa silosy 60wr od dziesięciu lat postawione zgodnie ze sztuką budowlaną .Napełniam do pełna strat w zbożu nie mam. Wentylator potrzebny do schładznia i dosuszaniaPrzesypywać nie mam potrzeby chociaż mam możliwość.  Kukurydzy i rzepaku nie przechowywałem to się nie wypowiadam. 

Opublikowano

a czesto wentylatorem robisz ? i duzo prądu ten wentylator zuzywa ? i jakie wilgotnosci zboza sypiesz do bina ? znajomy na wsi co ma małe biny bo po 20 30 ton to sypie zboze bardzo suche czyli 11 % bo mokrzejszego nie sypie tak mi mówił , tyle ze on z tych binow calym rokiem pobiera zboze bo świnie chowa 

Opublikowano

Ja sypałem do 130 t nawet 15-16% ale od razu wentylator aż  dach rano był mokry. Potem dosypywałem suchym. Nie raz tak robiłem. Norma 14 wsypuje. 

Ale jak wsypiesz mokrzejsze i dosypiesz suchym to przy dmuchaniu te z  dołu suche i gorące wysuszy te mokre. Jedno  w drugie wejdzie i jest dobrze. 

Jak tylko napełnię to wentylator na tydzień włączam żeby schłodzic przede wszystkim. po miesiącu z powrotem wentylator na tydzień. 

2 lal a temu nie dawałem rady schłodzić  bo tak było gorąco i nic sie nie stało. 

Nie raz mi zaciekł to woda idzie po ściankach zbiornika i zbiera sie przy podłodze to kurom wyrzucam z 20 kg.

Raz niby sam się dekiel otworzył, tak mi sąsiad mówił, dziwne że nie leżał na boku tylko odwrócił się i leżał na zbiorniku odwrotnie.  to na środku zrobiło sie takie gniazdo wyrzuciłem z 30 kg pszenicy resztę spóściłem  i sprzedałem, nie więcej nie znalazłem. 

• Like 1
Opublikowano

Posiadam silos zbożowy wewnętrzny (mam go w stodole) o pojemności 30 ton. Jedyny mankament jaki w nim widzę to, że około 12 ton trzeba łopatować do zsypu. Niestety w obecnych czasach coraz ciężej o najęcie kogoś do pomocy na 3-4 godziny a z uwagi, że rozładowuję go raz w roku nie chcę ponosić jakiś większych kosztów na np. wybieraki itp. Czy może któryś z forumowiczów ma jakiś patent który nie będzie kosztował zbyt dużo na rozładowanie takiego silosu?

Opublikowano

Witam. Koledzy proszę o pomoc silos płaskodenny do 29m3 jakiej firmy? bin z montażem i transportem wychodzi stanowczo za dużo. Co możecie polecić i czy w kilka osób montaż do ogarnięcia?

Opublikowano (edytowane)

Witam. Czy ktoś z kolegów posiada silosy firmy AGOS. Proszę o opinię. Mam zamiar postawić w tym roku dwa po 75 ton płaskodenne. Koszt całkowity mi wyliczyli około 70 tyś zł. (w tym dwa silosy, drabina, właz, właz boczy, skośna rura do załadunku, do wyładunku, turbo żmijka 17t/h, perforowana podłoga do przedmuchiwania, dmuchawa, transport i montaż) po mojej stronie tylko fundamenty pod silosy i po ustawieniu papa i wylewka w wewnątrz silosu gr ok. 8cm.

Edytowane przez bobo_pc
Opublikowano

Jakie macie temperatury zboża w silosie? 

U mnie żyto zasypane 3/5 w silosie, koszone wilgotność 12.5-13.2, po żniwach jakiś czas dmuchałem dmuchawą kilka godzin. W najcieplejszym miejscu sonda temperatury pokazuje 27 stopni, po żniwach było ponad 30. Wszystko będzie okej? 

Po za tym mam odizolowaną blachę od betonu silikonem dekarskim mimo tego przez otwór wentylacyjny jak patrzę coś tam beton pod podłogą jest wilgotny będzie git? 

Opublikowano (edytowane)

Koledzy jak to jest z   dokumentacja na postawienie 2 silosów lejowych 15T? Jakie formalnosci papierowe ,oczywiscie  gospodarstwo rolne.

Edytowane przez kiko8
Opublikowano

@Zolwik1990 uuuu duży gabaryt.🙆‍♂️

U mnie nic się nie pogieło ale w sześciu chłopa i po trochu przesuwaliśmy tyleże że podłoda zdemontowana i bloczki wyjęte ze środka. 

Opublikowano

aha rozumiem tak się zastanawiam czy na balach da radę go przenieść ?

mój waży ponad 2,5 tony sama blacha 

no własnie i dlatego się boje czy jest sens go przestawiać żeby sobie roboty nie narobić