Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mam problem w ursus 912 na rozgrzanym silniku wydobywa mi się olej z odpowietrzenia skrzyni korbowej (odma) z lewej strony silnika. W czym problem ??, silnik nie jest pierwszej nowośći i bierze małe ilośći oleju ale ma jeszcze siłe.Podczas całego dnia w transporcie przez "odpowietrzenie" wyleci okło 2-3litrów oleju .prosze o pomoc!!! : :lol:

Opublikowano

to nie wiem jaka moze byc przyczyna. u mnie tez z tamtad troche oleju zawsze uleci ale nie az tyle co u Ciebie. u mnie tylko troszke co jakis czas i nie wiem czemu ale raczej to zadna awaria nie jest.

Opublikowano

Witam, mam na oku Ursusa C-385. Podczas oględzin gdy stał na wolnych obrotach przez dłuższy czas to na ziemi były krople czarnego oleju z odmy. Oprócz tego z odmy leciutko kopciło.

Lecz oprócz tego (nie działał licznik mth i obrotów i nie wiadomo ile było ) podczas trzymania gazu na maxa strzelał z tłumika. Co to może być ?

Dodam że ma stary tym silnika.

Co to może oznaczać że lekko kapie z odmy i strzela na maksymalnych obrotach ?

proszę o szybka odpowiedz

Opublikowano

oznacza to , że masz dać sobie spokój z tym traktorem ;)

silnik do remontu

jak olej kapie z odmy to pierścienie, tłoki i tuleje są już w słabej kondycji

a to strzelanie jeszcze się z tym nie spotkałem

może z wojska :lol:

Opublikowano

Zapłon to na pewno źle ustawiony.Ale może też być pompa wtryskowa uszkodzona.Ja tak miałem. Przyjechałem z pola z orki a na drugi dzień z podwórka nie mogłem wyjechać.Okazało się ze coś w pompie pękło, ale mechanik sobie z nią już nie poradził i dał mi inną.

Popuść śruby na pompie i spróbuj doregulować.

Opublikowano (edytowane)

@ Rafiook napisz coś więcej, ciągnik jest słaby ? bierze olej ? Nie widziałem jeszcze takiego co by nie dymił z odmy po rozgrzaniu, kiedyś rozmawiałem z mechanikiem który zajmował się naprawami ciężkich Ursusów w pobliskiej spółce. Podobno nowe ciągniki które przychodziły tam potrafił dymić po rozgrzaniu silnika. Nie masz się chyba czym przejmować, gorzej gdy z odmy rzuca ostro olejem wtedy można się martwić. O ile się nie mylę to odma pełni funkcje odgazowania skrzyni korbowej silnika, silnik to nie hermetycznie zamknięta puszka.

Edytowane przez UrsusFan1222
Opublikowano

mam problem z odmy na wysokich obrotach poszla chmura niebieskiego dymu co moglo sie stac?

Jeżeli nagle się mocno się zwiększyła chmura dymu to są dwa warianty; zatarta panewka na wale, przez co pali się olej, drugi to wyplucie pierścieni lub uszkodzenie tłoka.

Opublikowano

@ptaszyna tak jak piszesz. Dmuchac dmuchal ale jak konczylem ostatnio orke chmura dymu poszla ze za ciagnikiem kolo pluga bylo niebiesko. dodam ze mogl silnik byc troche przegrzany. i cisnienie oleju drastycznie spadlo, bedziemy widziec jak go rozbierzemy

Opublikowano

sorki nze w temat sie wcinam. Przed chwila dzwoniłem w sprawie kupna c-385. i gość powiedział że woda dostaje sie do oleju, no i cieżko biegi wchodzą. Biegi to mozliwe że przez tarcze sprzegła, ale woda w oleju to raczej uszczelka pod głowica. i chciałem sie zapytać jaki jest w przybliżeniu koszt remontu silnika w takim ciagniku? Tzn, szlif wału, nowe panewki, tuleje tłoki, regeneracja głowic, no i nowe końcówki wtrysków? Chce sie dowiedzieć czy warto sobie tym w ogóle głowe zawracać. ciagnik z 72r, chce za nia 8 tyś. Z góry dzieki za odp.

Opublikowano

Szlif wału 300 zł

Panewki główne 200 korbowe 150

Tuleje 800-1000 zł

remont głowicy i korbowodów 750 zł

wtryski jak leją 200 zł

Uszczelki i uszczelniacze kolo 200 zł

pompa olejowa 300

Jak zrobisz sam to 2900 do 3500 jak pompa wtryskowa jest dobra a jak weźmiesz mechanika to 1500 zł dołóż.

Opublikowano

Nie dodałem że za osiowanie 200 spasowanie jak chcesz dopłacasz 200 zł. :huh: Ja zawsze wolę spasowanie nią jeździć po 2 a czasem 3 razy przywożę składam 15 godzin docierania i w pole w lekka robotę. :D

Opublikowano

Dzieki, My jak sami robilismy c-360, to nie osiowalismy bloku bo uznalismy ze nie ma potrzeby, dokrecilismy wał i lekko sie obracał, pytalismy mechanika jeszcze i powiedział że nie trzeba, i juz chyba 5 lat jeżdze po remoncie, tylko ze wał nowy

Opublikowano

Witam . Koledzy mam taki kłopot. Otóż na wolnych obrotach jest ok czym wyzsze tym gorzej strzela z tłumika  i zaczyna wtedy dymic. pompa sprawdzona wtryski nowe. zaplonem tez juz ruszałem , zawory wyregulowane , sprężanie zmierzone i nic nie pomogło . ma ktoś jakieś pomysły?