Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pompa nie podnosi gdy daje dźwignie do tyłu  . Podnośniki dopiero jak ruszę rączka od kipra .  Ściągałem plecak ostatnio bo zmieniłem pierścienie na tłoku . 

Opublikowano

Koledzy nie mam nic żadnego tura ani nie planuje nic zakładać poprostu pompa przestała działać . I ostatnio zauważyłem e działa tylko w tedy gdy ruszę dźwignia od kipra . 

Opublikowano

Ale tak się stało po wymianie uszczelnień tłoka?, bo może przez przypadek coś Ci się przestawiło (rozpięło). Sprawdź dźwigienki przy rozdzielaczu.

Opublikowano

Nie już przed zmianą pierścieni stało się tak  a dokładnie brat robił siedzenie i opuścił na dół tylko nie wiem co zrobili i wtedy przestało podnosić .

Opublikowano (edytowane)

Wielce prawdopodobne że pękło żeliwne cięgło od dzwigni siłowej.Sprawdz dźwignię siłową,jak rusza się lekko cięgło urwane

Dalej,dzwigienka od podnoszenia odpieła się.Nie ma co się zastanawiać,plecak zdejmuj

Edytowane przez Alamo
Opublikowano

Mam pytanie odnośnie rozdzielacza w 360.
Mianowicie zapchał się: olej z zasilania nie idzie na cylinder podnośnika. Działa zaś hydraulika zewnętrzna.
Po podaniu powietrza od strony cylindra podnośnika - działa sterowanie utrzymania wysokości czy też opuszczania.

Podpowiedzcie co rozebrać w rozdzielaczu?
Szukam w necie i nie bardzo znalazłem...

pozdrawiam

Opublikowano

Ciągnik ma 40 lat, plecak zdejmowany pewnie 15razy, więc domniemam, że i nakiś sylikon czy coś innego mógł pociągnąć.
Filtr jaki jest każdy wie...
Regeneracja rozdzielacza co do zasady nie jest potrzebna, bo ten rozdzielacz był montowany 2 lata temu kupiony jako nowy tucholski... suwaki poler

Opublikowano

Żadnej bryły sylikonu przy pompie Sitko nie puści,chyba że ma dziurę.

Może wystarczy przeczyścić Sitko w plecaku,albo odpieła się dźwignia z mechanizmu

Opublikowano
7 godzin temu, Alamo napisał:

Żadnej bryły sylikonu przy pompie Sitko nie puści,chyba że ma dziurę.

Może wystarczy przeczyścić Sitko w plecaku,albo odpieła się dźwignia z mechanizmu

Wiesz mi, że w 360 wszystko jest możliwe w zakresie zaciągnięcia syfu. Stąd domniemam i wskazuję potencjalną przyczynę.
Nie wykluczam, że może pękła jakaś sprężynka lub coś się zablokowało.

Rozdzielacz mam w ręce - testuję powietrzem i z zasilania nie idzie na wyjście podnośnika przy wciśnięciu suwaka 

Opublikowano

W 60 olej do układu hydraulicznego jest pobierany przez smok pompy hydraulicznej,nie ma innej drogi pobierania oleju.Jeżeli uważasz że bryła sylikonu zablokowała kanał w rozdzielaczu to musiała być odpowiednich rozmiarów,co świadczyło by o dziurawym smoku, dla jasności należało by sprawdzić jego stan.

Opublikowano
Sprawa wyjaśniona. W rozdzielaczu był malutki kawalek metalu i zablokował zawor prostopadły na amen. Próbowało dwóch warsztatowców przeprowadzajacy regenerację i nie dali rady. Rozdzielacz trafił do Hydrotoru do Tucholi. Zrobili na miejscu w 3h. Koszt wymiany potrzebnych części (tylny zawór) i robocizny - 200zl. Skąd metal? Albo z nowej pompy - bo zaraz po zalozeniu zablokowalo albo z łącznika mogło coś się ukruszyć.
Opublikowano
@darekchmiel1991 będę zabierał się za taką samą przeróbke jak ty w niedługim czasie i mógłbyś powiedzieć w jaki sposób przeszedłes przez pokrywę podnośnika żeby zasilić siłownik? Wiem że przez stare wyjście hydrauliczne i od środka użyłes kolanka 90stopni a od zewnątrz wkreciles złączke, tylko jak tam od środka przykreciles to kolanko? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc
Opublikowano (edytowane)

Ja nie mam wyjścia przez pokrywę podnośnika tylko przez pokrywę pompy od spodu ciągnika u mnie była wkręcona zaślepka ale nie we wszystkich tak jest sprawdź u siebie tam dobrałem nypel chyba M160potem kolanko 90 stopni i wąż do rozdzielacza i od środka dorobiłem zaślepke żeby nie pompowalo do góry oleju tylko ja mam pominięty oryginalny cylinder i rozdzielacz

Edytowane przez darekchmiel1991
Opublikowano

Witam mam pytanie odnośnie działania hydraulik dokładniej mówiąc kipru w 360. Problem jest taki ,że na 1 wyjściu przyczepę podnosi czyli jest dobrze. Natomiast na 2 już nie podniesie. Pracę pompy słychać po przestawieniu dźwigni zarówno w górę jak i w dół. Gdzie jest problem. Czy może czegoś brakować? Wiem , że gniazdo 2 było dokładane.

Opublikowano
Dnia 28.11.2017 o 22:14, adam4441 napisał:

Witam, mam problem, pękła mi rurka łącząca pompę hydrauliczną z rozdzielaczem.Jak ją wymienić?

Proszę o natychmiastową pomoc, z góry dziękuję ;)

Panowie ktoś to juz wymieniał i da jakaś wskazowke jak sie do tego zabrac żeby udalo sie w miare sprawnie ją wymienić? Będę próbował spawac na ciągniku ale myślę ze to za wiele nie pomoże bo dojście praktycznie zerowe.

Opublikowano
Dnia 30.05.2019 o 13:03, farmtrac8244 napisał:

Witam mam pytanie odnośnie działania hydraulik dokładniej mówiąc kipru w 360. Problem jest taki ,że na 1 wyjściu przyczepę podnosi czyli jest dobrze. Natomiast na 2 już nie podniesie. Pracę pompy słychać po przestawieniu dźwigni zarówno w górę jak i w dół. Gdzie jest problem. Czy może czegoś brakować? Wiem , że gniazdo 2 było dokładane.

pierwsze wyjście [na podstawie prasy] wypycha siłowo siłownik klapy wypuszczania beli, drugie      zamyka klapę z dociskiem siłowym, to jest powrót nie z wolnego spływu oleju ,lecz wymuszony.

9 godzin temu, szymon09875 napisał:

Panowie ktoś to juz wymieniał i da jakaś wskazowke jak sie do tego zabrac żeby udalo sie w miare sprawnie ją wymienić? Będę próbował spawac na ciągniku ale myślę ze to za wiele nie pomoże bo dojście praktycznie zerowe.

Zdaje się że trzeba od spodu wykręcić ten dekiel z pompą pod zaczepem kilkunastoma śrubami przykręcony.

Opublikowano
5 godzin temu, kizak napisał:

pierwsze wyjście [na podstawie prasy] wypycha siłowo siłownik klapy wypuszczania beli, drugie      zamyka klapę z dociskiem siłowym, to jest powrót nie z wolnego spływu oleju ,lecz wymuszony.

No ale w jaki sposób użytokwać drugie gniazdo w takim razie aby na nim podnieść 

Opublikowano

Drugie jest do wciągania a nie wypychu,. Dodaj do pierwszego dzielnik oleju . Zamontuj go na początku gdzieś na wyjściu z plecaka,i mając to pod ręką nie wychodząc z ciągnika błyskawicznie skierujesz na dowolne wyjście,. Prościej bez drugiego rozdzielacza się nie da,no chyba że zamienić przewody na siłowniku,o i podpowiedż   ta,[to mi przyszło do głowy.

1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

A szybkozłącze masz sprawne? W ktora strone dziala do góry czy na dół?

2 godziny temu, szymon09875 napisał:

Tyle to wiem, chodzi mi jak ja wyciągnąć, a potem wlozyc tak żeby nie było przecieków, skoro ona jest tylko wciskana.

Bo to jest wciskane na oringach

Opublikowano

Tam nie ma żadnych oringów. Najlepiej zrobić to palnikiem gazowym.Zagrzać rurkę do czerwoności na zgięciui i wygiagnąć.Zamontować w odwrotej kolejności, rozgrzaną rurkę wygiąć na zgięciu a później jeszcze czerwoną wyprostować na ciągniku i ostudzić.Nową można kupić coś 20 pln kosztuje.

Co do złączy to w prawym jest ciśnienie jak wajcha jest na dole, lewe jak wajcha idzie do góry. Dodatkowo gdy w lewym jest ciśnienie to w prawym jest swobodny przepływ.