Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

import?

A przypadkiem nie export? I to próby exportu z PL do CHRl.

Ostatnio był u nas weteryniarz - tato zapytał jak jest ze świnkami a on na to - "z jakimi świnkami, tutaj już mało kto trzyma coś na sprzedaż jak ktoś trzyma to dla siebie a nie na spęd".

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

on podaje ceny wyssane z palca i cwaniakuje u mnie też są tacy sprzeda po 4.5 a mówi że dostał 5 -taka natura utożsamiona ze świnią w całym słowa tego znaczeniu

Już ci pisałem żebyś się nie czepiał jak nie umiesz drożej sprzedać świnek. Mogę wstawić skan faktury jeśli mi nadal nie wierzysz

Opublikowano

Co z tego jak pkm się nie załapał na chiny, jak oni ceny nie podniosą to reszta też tego nie zrobi a pini też za marne grosze by chciał kupować a jak płaci dobrze to przez moment. Jak to włosci płacą jak chcą i kiedy chcą.

Opublikowano (edytowane)

Na skupie powinni płacić za 1 kg tyle co za 1l ropy czyli około 6 Zł +vat wtedy było by spoko. A nie że my za 1 świniaka nie możemy kupic juz 100 l ropy.

No może jak by chiny zaczeły brać to podskoczy cena bo beda potrzebować tuczników. I oby tak było.

Edytowane przez Lesssiu007
Opublikowano

u nas dzisiaj 4,50 zl + vat. zapowiadaja sie spadki ale chyba jest szansa na ponowny wzrost. u nas gosciu wzial przed zniwami prosieta dunskie po 140 zł , kupil tanie zboze po zniwach sprzedał swinie pod koniec listopada , dostał 4,80 zł + vat i był bardzo zadowolony , trafil dobry moment i sporo zarobil tym bardziej ze mial 250 sztuk.

Opublikowano

Jeszcze jakiś czas temu nie dawno w sumie były u nas na opolskim 6,40 plus VAT, a teraz 5,10 i spada.. Przyjeżdżają bezczelnie jak cena niska i biorą wszystko co mamy.. Ostatnio mieli naprawdę mało, bo za taką cenę jak nigdy brali wszystko, a we wsi miało 3 gospodarzy po zaledwie 3-4 szt, a nam się udało 24 szt poszły 95-105kg, ale no, bo ost razem jak byli akurat nie chcieliśmy sprzedać, bo nie miałey ani 80 kg i udało nam się ten 1 raz, a teraz znowu h... ;/

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Wielkopolska cena od 4 do 4,20.Nam udało się jeszcze sprzedać za 4,80 :D

Opublikowano

Ja tego nie rozumiem. W grudniu gadali że nie ma świń i co raptem się tyle śwń zrobiło i cena spadła.

Ale jak to przysłowie mówi: Od myszki do cesarza każdy żyje z gospodarza ;[

Opublikowano

Ja tego nie rozumiem. W grudniu gadali że nie ma świń i co raptem się tyle śwń zrobiło i cena spadła.

To cała Polska tu wszystko zdarzyć się może.

Opublikowano

biorę Duńczyka od 3 lat i nigdy nie było niżej 180 netto o ile mnie pamięć nie myli

Kolego bo ta cena 140 zł to dla sąsiadów była. Polska taki kraj, prawdę a po co ??? - przykre ale zarazem prawdziwe.

Opublikowano

U nas przeważnie tak, że czekać się trochę czasu na skup jak cena jest wysoka to ich nie ma po kilku dniach-tygodniu spadnie i przyjadą. A, że w naszych okolicach jest masa hodowców trzody to losowo co jakiś czas jakaś wioska ucierpi na stracie. Ale zdaża się niedosyt, że biorą wszystko co jest na oborze i nauczyli się, że przyjadą do wujka na posesje połażą po obrach i czasem aż proszą żeby dać cokolwiek, bo nie mają nigdzie i wtedy cene można podnieść, tylko, że cieżko tak trafić na ich przyjazd i żeby mieć coś ponad 15 szt na wadze (100kg) albo za szybko przyjadą albo za późno i cena w dół od razu, bo za tłusta. Zresztą dokładnie tych przekrętów cenowych na nadwadze nie rozumiem..

Opublikowano

A propo zywienia co myślicie o karmieniu macior lucerną ale szczególnie chodzi mi o śrutowanie siana . słyszałem że jeden koleś tak robi ale nie gadałem z nim jak to się sprawdza i czy to jest dobre . Oczywiście to siano to dodatkowo , b o głównie karmiłbym paszą treściwą . proszę i z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam

Opublikowano

Północna wielkopolska ( Złotów)cena z 12 stycznia 4,40 netto. Przez tydzień spadła o 60 gr. A prawda jest taka ,że świń za dużo nie ma.Ale chłodnie pełne.Taki polski paradoks .Rok temu na spędzie zdarzało się ,że macior było więcej niż tuczników. A produkcji nie tak łatwo odbudować.Tym bardziej ,że zboże drogie .No i macior dużo mniej ludzie dopuszczają .Mam knura to wiem. Przed świętami potrzebowali świeżego mięso to cena była dobra bo nie chcieli jechać na samym mrożonym.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A propo zywienia co myślicie o karmieniu macior lucerną ale szczególnie chodzi mi o śrutowanie siana . słyszałem że jeden koleś tak robi ale nie gadałem z nim jak to się sprawdza i czy to jest dobre . Oczywiście to siano to dodatkowo , b o głównie karmiłbym paszą treściwą . proszę i z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam

Nie widzę przeciw wskazań - jak najbardziej, kiedyś tak robiłem

Opublikowano

A dokładnie jak to jest trzeba mieć suche siano ? jak dużo może mniej więcej maciora takiego zjeść mogę dawać to siano na karmiku zasypowym ? sory ale ja dopiero zaczynam i nie wiem jak mógłbyś podać mi wiecej informacji to bede wdzięczny pozdro`

Gość Profil usunięty
Opublikowano

To nie temat o karmieniu macior, możemy pogadać na PW.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v