Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

import?

A przypadkiem nie export? I to próby exportu z PL do CHRl.

Ostatnio był u nas weteryniarz - tato zapytał jak jest ze świnkami a on na to - "z jakimi świnkami, tutaj już mało kto trzyma coś na sprzedaż jak ktoś trzyma to dla siebie a nie na spęd".

Edytowane przez milanreal1
cytowanie poprzedniego posta
Opublikowano

on podaje ceny wyssane z palca i cwaniakuje u mnie też są tacy sprzeda po 4.5 a mówi że dostał 5 -taka natura utożsamiona ze świnią w całym słowa tego znaczeniu

Już ci pisałem żebyś się nie czepiał jak nie umiesz drożej sprzedać świnek. Mogę wstawić skan faktury jeśli mi nadal nie wierzysz

Opublikowano

Co z tego jak pkm się nie załapał na chiny, jak oni ceny nie podniosą to reszta też tego nie zrobi a pini też za marne grosze by chciał kupować a jak płaci dobrze to przez moment. Jak to włosci płacą jak chcą i kiedy chcą.

Opublikowano (edytowane)

Na skupie powinni płacić za 1 kg tyle co za 1l ropy czyli około 6 Zł +vat wtedy było by spoko. A nie że my za 1 świniaka nie możemy kupic juz 100 l ropy.

No może jak by chiny zaczeły brać to podskoczy cena bo beda potrzebować tuczników. I oby tak było.

Edytowane przez Lesssiu007
Opublikowano

u nas dzisiaj 4,50 zl + vat. zapowiadaja sie spadki ale chyba jest szansa na ponowny wzrost. u nas gosciu wzial przed zniwami prosieta dunskie po 140 zł , kupil tanie zboze po zniwach sprzedał swinie pod koniec listopada , dostał 4,80 zł + vat i był bardzo zadowolony , trafil dobry moment i sporo zarobil tym bardziej ze mial 250 sztuk.

Opublikowano

Jeszcze jakiś czas temu nie dawno w sumie były u nas na opolskim 6,40 plus VAT, a teraz 5,10 i spada.. Przyjeżdżają bezczelnie jak cena niska i biorą wszystko co mamy.. Ostatnio mieli naprawdę mało, bo za taką cenę jak nigdy brali wszystko, a we wsi miało 3 gospodarzy po zaledwie 3-4 szt, a nam się udało 24 szt poszły 95-105kg, ale no, bo ost razem jak byli akurat nie chcieliśmy sprzedać, bo nie miałey ani 80 kg i udało nam się ten 1 raz, a teraz znowu h... ;/

Gość Profil usunięty
Opublikowano

Wielkopolska cena od 4 do 4,20.Nam udało się jeszcze sprzedać za 4,80 :D

Opublikowano

Ja tego nie rozumiem. W grudniu gadali że nie ma świń i co raptem się tyle śwń zrobiło i cena spadła.

Ale jak to przysłowie mówi: Od myszki do cesarza każdy żyje z gospodarza ;[

Opublikowano

Ja tego nie rozumiem. W grudniu gadali że nie ma świń i co raptem się tyle śwń zrobiło i cena spadła.

To cała Polska tu wszystko zdarzyć się może.

Opublikowano

biorę Duńczyka od 3 lat i nigdy nie było niżej 180 netto o ile mnie pamięć nie myli

Kolego bo ta cena 140 zł to dla sąsiadów była. Polska taki kraj, prawdę a po co ??? - przykre ale zarazem prawdziwe.

Opublikowano

U nas przeważnie tak, że czekać się trochę czasu na skup jak cena jest wysoka to ich nie ma po kilku dniach-tygodniu spadnie i przyjadą. A, że w naszych okolicach jest masa hodowców trzody to losowo co jakiś czas jakaś wioska ucierpi na stracie. Ale zdaża się niedosyt, że biorą wszystko co jest na oborze i nauczyli się, że przyjadą do wujka na posesje połażą po obrach i czasem aż proszą żeby dać cokolwiek, bo nie mają nigdzie i wtedy cene można podnieść, tylko, że cieżko tak trafić na ich przyjazd i żeby mieć coś ponad 15 szt na wadze (100kg) albo za szybko przyjadą albo za późno i cena w dół od razu, bo za tłusta. Zresztą dokładnie tych przekrętów cenowych na nadwadze nie rozumiem..

Opublikowano

A propo zywienia co myślicie o karmieniu macior lucerną ale szczególnie chodzi mi o śrutowanie siana . słyszałem że jeden koleś tak robi ale nie gadałem z nim jak to się sprawdza i czy to jest dobre . Oczywiście to siano to dodatkowo , b o głównie karmiłbym paszą treściwą . proszę i z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam

Opublikowano

Północna wielkopolska ( Złotów)cena z 12 stycznia 4,40 netto. Przez tydzień spadła o 60 gr. A prawda jest taka ,że świń za dużo nie ma.Ale chłodnie pełne.Taki polski paradoks .Rok temu na spędzie zdarzało się ,że macior było więcej niż tuczników. A produkcji nie tak łatwo odbudować.Tym bardziej ,że zboże drogie .No i macior dużo mniej ludzie dopuszczają .Mam knura to wiem. Przed świętami potrzebowali świeżego mięso to cena była dobra bo nie chcieli jechać na samym mrożonym.

Gość Profil usunięty
Opublikowano

A propo zywienia co myślicie o karmieniu macior lucerną ale szczególnie chodzi mi o śrutowanie siana . słyszałem że jeden koleś tak robi ale nie gadałem z nim jak to się sprawdza i czy to jest dobre . Oczywiście to siano to dodatkowo , b o głównie karmiłbym paszą treściwą . proszę i z góry dziękuję za odpowiedź pozdrawiam

Nie widzę przeciw wskazań - jak najbardziej, kiedyś tak robiłem

Opublikowano

A dokładnie jak to jest trzeba mieć suche siano ? jak dużo może mniej więcej maciora takiego zjeść mogę dawać to siano na karmiku zasypowym ? sory ale ja dopiero zaczynam i nie wiem jak mógłbyś podać mi wiecej informacji to bede wdzięczny pozdro`

Gość Profil usunięty
Opublikowano

To nie temat o karmieniu macior, możemy pogadać na PW.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v