Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ja mam trochę nietypowe pytanie. Pewien gość ma u mnie trochę długu i chce się rozliczyć w kilku 50kilogramowych świniach.... Na ile można wycenić 50kg tucznika? Jaki przelicznik przyjąć?

Spójrz na handel młodym bydłem-tam cena za taką sztuke w polowie tuczu wynosi ok 1,5 ceny kilograma dorosłego żywca, ale z racji tego że odbierasz sobie tym dług to nie musisz być aż taki wspaniałomyślny-cena żywca będzie dla ciebie bardzo satysfakcjonująca (biorąc pod uwagę że za prosię 20 kg trzeba dać w tej chwili ponad 200zł), a on na pewno nie poczuje się skrzywdzony.

nie zaszkodzi też spróbować pociągnąć na jeszcze niższą cenę-jak pisał ktoś wyżej- 4zł/kg jest jeszcze lepszym rozwiązaniem :)

Opublikowano

świnie powinny być po 3.5 bo ci co trzymają u nas to już ludzi nie poznają , co to nie oni ile kase w tym roku wzieli a reszte ludzi mają za głupców co mają bydło albo warzywa- buractwo do kwadratu-świńskie chamy

a u mnie 5,1- o wiele za drogo

Opublikowano

Ta.. Jak chcesz to sobie hoduj świnie, i idź je sprzedawać po 3,50 zł i zobaczysz, że będziesz dokładać do tego interesu grube pieniądze..

U mnie 5,40 zł.

• Like 1
Opublikowano

Binladen, jakie to Polskie... najlepiej utopić sąsiada w łyżce wody, bo od niedawna powodzi się jemu trochę lepiej niż tobie... Dlaczego tylu naszych żyje w nienawiści, patrzą na innego z zazdrością lub pogardą? Ludzie, ŻYJCIE i dajcie ŻYĆ innym. Każdy ma prawo robić to co uważa za słuszne i w czym widzi zyski, przez długi okres tucz był nieopłacalny a jak teraz wreszcie można trochę się odbić (ale kokosów i tak nie ma i nie będzie) to do czego dochodzi?

U mnie w skupie podobno płaca 5,4 netto

Mam nadzieję, że mentalność moich rodaków kiedyś się zmieni i będziemy bliżej zachodu niż Rosji...

Opublikowano

Tak jest to polska mentalność jak sąsiad ma 50szt bydła to polak modli się aby te sztuki mu padły. Mentalność osób z zachodu europy - jak sąsiad ma 50szt bydła to ja chciałbym mieć 100szt:( przykre ale prawdziwe.

U nas po 5,3

Opublikowano

Tak jest to polska mentalność jak sąsiad ma 50szt bydła to polak modli się aby te sztuki mu padły. Mentalność osób z zachodu europy - jak sąsiad ma 50szt bydła to ja chciałbym mieć 100szt:( przykre ale prawdziwe.

U nas po 5,3

u nas na wschodzie też taki syndrom występuje. Jak sąsiad ma ciągnik 100km na 5 ha to ja muszę mieć 120. Albo dom sąsiada 2 piętra to mój 3

A cena świń powinna być taka żeby jakiś grosz zawsze zarobić a nie raz dużo a zaraz dokładać. I mówię grosz a nie zysk pół świni.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v