Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zacznijmy od tego czym kolega chce siać ten rzepak na powierzchni 1.5 ha bo jeśli swoim siewnikiem który będzie przestawial to trzeba przyjąć 

1.błąd wysiewu siewnika

2. W zwykłym siewniku potrzeba przynajmniej 2 kg aby rolki  normalnie pobieraly nasiona bo miedzy aparatami wysiewającym zawsze będzie rzepak który nie będzie sie zsypywał do rolek 

jeśli kupisz jednostkę na 1.5 ha to starym siewnikiem wysiejesz może 0.5 ha i rolki nie beda miały z kad czerpać nasion

Opublikowano
Dnia 19.06.2019 o 10:37, andrzej1988 napisał:

Za jakies 2 miechy trzeba bedzie siać rzepak ozimy. Potrzebowałbym jednostki siewnej tak do 1,5 ha. Pierwszy raz planuje posiać rzepak i nie chce szaleć narazie na 3 ha. Jesli wszystko bedzie ok to w nastepnych latach zwiększe. Wszedzie dzownie to jedynie mają jednostki na 3 ha. W Saatbau niby mają mieć na 1,5 ha jakies liniówki ale z hybrydą nie spotkałem. Czy jest w ogole do kupinia hybryda na 1,5 ha? Interesuje mnie np liniówka Quartz albo Scherlock na 1,5 ha

Sie nie piernicz jesli zwykla jednostka na 3 ha to dla Ciebie za duzo tylko podejdz do jakiegos sasiada albo kup przez internet nasiona nie kwalfikowane . Zaprawisz srodkiem "penta" na muchy i tez na poczatkek przygody z rzepakiem wystarczy .

Opublikowano

IPowiem wam jedno w sprawie nasion miałem w tamtym roku nasiona kwalifikat jednostka na 3 ha za coś ponad 500 zł, źle ustawiłem siewnik i brakło jak zwykle kupiłem na cpn zwykły rzepak 2,5 kg za 5 zł wspałem zmieszalem z resztą kwalifikatu i zasialem a teraz rzepak jak talala żadnej róznicy nie ma a może i lepszy bez zaprawy bez reklamowania także sam się przekonałem jakie to nasiona są ale wiadomo jak każdy podchodzi do kwalifikatu 

Opublikowano

na jesieni jak sialem rzepak to zabrakło na hektar i tez domieszałem swojego niezaprawianego to mszyce bardziej go gnębiły i na wiosnę widać było różnice(jakieś 30 % mniejsza obsada była  ale teraz nie odróżnisz kwalifikatu  swojego 

Opublikowano

Z jednym Panem już prawie obgadalem temat. Zostało mu Sherlocka kwalifikatu z tamtego roku i mogę odkupić nawet pół jednostki. Więc powinno być ok na pierwszy raz. Jeśli ten rzepak mi się uda to spróbuję posiac swoimi nasionami już wtedy 2 ha a w następne lata 2.5 ha do 3 ha max. Puszczę na wialnie z dobrym wiatrem zaprawie od muchy i też powinno być. Hybrydy bym nie sial ze swojego rozmnozenia.

Opublikowano

Mam 7 letniego poznaniaka z rolkami do nasion drobnych. Na tych rolkach śmiałem nawet konieczyne kuzynowi. Drobnica niesamowita. Marl. Wiem jakie są koszty na rzepak. Sieje też pszenicę. Rzepak wymaga troszkę więcej ochrony.

Opublikowano
27 minut temu, Bartek933 napisał:

Chcesz to siać zwykłym poznaniakiem?

A to niezwykłe też są ?

Opublikowano

Bynajmniej tak

23 minuty temu, andrzej1988 napisał:

Mam 7 letniego poznaniaka z rolkami do nasion drobnych. Na tych rolkach śmiałem nawet konieczyne kuzynowi. Drobnica niesamowita. Marl. Wiem jakie są koszty na rzepak. Sieje też pszenicę. Rzepak wymaga troszkę więcej ochrony.

Mogą być pasy niedosiane jak będzie mało nasion, też mam nowszego poznaniaka

Opublikowano

To mi się udało z starterem Poznaniakiem dokładnie rzepak i nie było żadnego problemu a siew był 40 szt/m2 a za nowy to on nie jest. Starter załatwia sprawę i wysiew jest precyzyjny.

Opublikowano

Miałem nic nie pisać odnośnie tego startera ale wciskasz ten pinkstart co chwile w jakimś poście,,,, miałem ten specyfik i szkoda na to kasy, żadnych efektów nie widziałem opócz dodatkowej roboty a przy mieszaniu dodatkowo obijało otoczkę z nasion. Jak już ktoś sie chce na to uprzeć to radze zastosować na część areału i dopiero samemu porównać

Opublikowano

Ja polecam to tylko dlatego bo nie każdy ma pneumatyka i pomagam komuś kto nie da rady wysiać nasion. Od teraz każda pomoc komuś kto głowi się jak coś lepiej zrobić będzie się nazywać wciskaniem?. Jak się chce dokładniej wysiać to niestety trzeba się pobawić ale chyba lepiej żeby precyzyjnie wysiać do 0.1 kg nasion i 0.4 kg nawozu niż 0.5 kg samych nasion.

Opublikowano

Też myślałem ale rok temu jednostka przyszła późno i nie miałem zbytnio czasu na zastanawianie się jak to wysiać. Całej zalecanej dawki nie dałem więc kroci nie poszło, a było to jedyne sensowne wyjście żeby starym Poznaniakiem zasiać 1.7kg/ha rzepaku i to dość precyzyjnie.

Opublikowano

Mój sąsiad siał pół na pół z gorczycą starym poznaniakiem, gorczyca w mrozy padała. Lepiej juz nająć usługę, jak się nie ma czym posiać. Ja w ubiegłym roku posiałem niecałe 2kg/ha , tyle, że nie poznaniakiem. A w skrzyni musi byc więcej w mechanicznym, bo inaczej pod koniec wygląda to jak u parszywego na łbie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v