Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mój rzepak, odmiana Monolit w tym roku wygląda dosyć słabo. Zastanawiam się co poszło nie tak. 2 marca dostał 100N. 2 tygodnie później kolejne 80N. W lutym dodatkowo kizeryt. Ph na tym polu około 6. Wiosną po pierwszej dawce dość ładnie ruszył. Natomiast mam wrażenie, że od zastosowania Toprexu (może to zbieg okoliczności), przyhamował. Liście zrobiły się dużo jaśniejsze, dodatkowo liczne przebarwienia, jakby niedobory azotu. Wygląda jakby miał problem z pobieraniem składników. Ma mało liści i jest dość niski. Zastanawiam się czy toprex faktycznie mógł go tak przyhamować ( stosowany gdy pęd główny miał 3-8cm, może za wcześnie?) A może fakt, że po zastosowaniu 2 dawki azotu właściwie nie spadł deszcz? Jak myślicie co mogło pójść nie tak? Załączam zdjęcia jak wyglądał na jesieni, oraz poglądowe jak to teraz wygląda. Fioletowe przebarwienia to po ostatnich przymrozkach.  A i jeszcze jedno pytanie, to pęknięcie łodygi widoczne na jednym ze zdjęć to od przymrozku?

32_1.jpg

32_2.jpg

IMG_20190415_173603.jpg

IMG_20190415_173611.jpg

IMG_20190415_173621.jpg

IMG_20190415_173651.jpg

• Root Admin
Opublikowano

Jaka była temperatura po regulacji? Nie przyszedł od razu jakiś przymrozek?
Czy przed robieniem zdjęć nie było większego przymrozku?
U mnie kiedyś tak pokręciło rzepak jak już pięknie rósł i chwyciło -5

Opublikowano

Temperatura zarówno przed jak i po regulacji była w porządku. Zdjęcia dzisiaj robiłem, ostatnio były przymrozki, więc te fioletowe przebarwienia pewnie od tego. Siarkę dostał z kizerytu 150kg + 2 razy dolistnie po 10kg/ha siarczanu magnezu. Mówicie, że te łodygi w kształcie "S" to od chowaczy. Możliwie. Na robaka nic nie dawałem jeszcze wiosną, bo raz, że w pułapkach nic nie było, no i na roślinach też było czysto. Toprexu poszło 0,5l/ha, wg etykiety.

• Root Admin
Opublikowano

Eh, każdy tylko niedobory widzi, ja tam widze dwa niedobory w tym roku - niedobór wody i niedobór temperatury.
Gdyby była woda - która transportuje składniki mikro i makro i gdyby w nocy było +2 a nie -3 -5 to byłaby przepaść w wyglądzie roślin nawet przy takim samym nawożeniu

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

No to niestety masz rację. Ale to co widać to jakieś tam braki czegoś z jakiegoś, a w tym wypadku z powodu braku temperatury i wody.

Edytowane przez Kobek
Opublikowano

susza pewnie ma tu wpływ, ale w tym przypadku to raczej na pewno jakiś mój błąd. Rzepak sąsiada przez miedze wygląda bardzo dobrze, także obawiam się że toprexem sobie załatwiłem rzepak. Tylko nie wiem czemu, bo zawsze stosowałem w takiej fazie, może przez tą suszę.

Opublikowano

po toprexie nie, natomiast ostatnio są, ale tydzień temu już ten rzepak zaczął marnieć. Tak się jeszcze zastanawiam czy on zima nie dostał po dupie i teraz wychodzi. Po zimie wszystkie liście stracił, marnie wyglądał, ale wszystkie rośliny ruszyły.

Opublikowano
Dnia 11.04.2019 o 21:23, Jarek22B napisał:

Panowie wiem ze trochę przy wcześnie ale co polecacie w tym sezonie na opadanie płatka (tylko nic z tebukonazolem bo poszedł jesienią z caryxem i na 1 zabieg na wiosnę)?

Znajomy polecił mi Dafne 0,5l ( difenokonazol ) + azoksystrobina 0,5l - stosował ktoś?

No i Pictor też raczej nie wchodzi w grę bo rzepaki nie rokują najlepiej (dalej u mnie susza).

@Jarek22B  Ja na płatka daję Yamato (tam jest tetrakonazol + tiofanat metylu) 1,75 l/ha w mieszaninie z Mospilanem 120g/ha zapobiegawczo na łuszczynowe. Jak dotąd ten zestaw się u mnie sprawdzał na 5.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v