Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem zamiar opryskać na choroby Tilmorem niestety jet niedostępny czy wystarczy sam Tebu?

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Miałem zamiar opryskać na choroby Tilmorem niestety jet niedostępny czy wystarczy sam Tebu?

No co ty Staszek nie wiesz ? Przeciesz mówiłeś że tebukonazol to bardzo dobry środek w rzepaku. Prysnij. Tobie i tak na dużych cenach nie zależy to czym się będziesz przejmował , prysnij czym kolwiek.

• Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, robercikj100 napisał:

No co ty Staszek nie wiesz ? Przeciesz mówiłeś że tebukonazol to bardzo dobry środek w rzepaku. Prysnij. Tobie i tak na dużych cenach nie zależy to czym się będziesz przejmował , prysnij czym kolwiek.

Pewnie że dobry tylko rzepak mało liści stracił zimą i na tych liściach widać początki chorób stąd moja myśl by dać środek o dwóch substancjach

Opublikowano (edytowane)

@yacenty ladny rzepak, mój będzie taki za 7-10 dni , u ciebie wegetacja szybciej ruszyła. U mnie sporo hektarów rzepaku już ludzie przeorali i jeszcze sporo kwalifikuje się do likwidacji, zwłaszcza na borowinach, gdzie jedna roślina na 1m2

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Czy jest sens jeszcze siać sól potasowa na rzepaki i pszenicę, mam niskie zasobności w potas? , na zimę poszło po 400kg/ha poli 6 Dopiero we wtorek mi dojedzie, wcześniej nie miałem soli a ta była zamówiona po bardzo dobrej cenie tylko nie spodziewałem się takiego opóźnienia w dostawie 

Opublikowano (edytowane)

ale przecież dałeś 4q polifoski, na pszenicę widzę sens jeśli niska zasobność a chcesz ponadto dać, rzepak to zalezy od regionu bo u nas na Śląsku to już ontensywne pobieranie składników sie rozpoczęło, rzepak bije w pęd, więc i potas jest ostro pobierany a w pszenicy wszystko jeszcze przed nią

wczoraj regulowałem rzepak, w nocy w czoraj -1 dziś również -1 po zabiegu oby nic się nie stało, co powiecie?

Edytowane przez proxy8441
Opublikowano
1 godzinę temu, proxy8441 napisał:

ale przecież dałeś 4q polifoski, na pszenicę widzę sens jeśli niska zasobność a chcesz ponadto dać, rzepak to zalezy od regionu bo u nas na Śląsku to już ontensywne pobieranie składników sie rozpoczęło, rzepak bije w pęd, więc i potas jest ostro pobierany a w pszenicy wszystko jeszcze przed nią

wczoraj regulowałem rzepak, w nocy w czoraj -1 dziś również -1 po zabiegu oby nic się nie stało, co powiecie?

Moim zdaniem jeżeli opryskales koło godzin południowych to jakiś efekt będzie. Sam miałem pryskać rzepak na jednoliścienne. Niby na dzisiaj rano nie zapowiadali jeszcze przymrozku a jednak było siwo, więc chyba dobrze że się wstrzymałem. W drugiej części przyszłego tygodnia jakieś opryski będę robił bo teraz dwa dni będzie akcja burak...

Opublikowano

Szału z temperaturą nie ma, miałem wczoraj działać toprexem ale odpuściłem, może się uda w środę, gorzej wygląda sprawa II dawki bo nie widać na horyzoncie opadów. Teraz żałuje że nie dałem wszystkiego w pierwszej.

Opublikowano

2 lata temu opryskalem rzepak toprexem a w nocy spadło do -3, nic się nie stało, działanie środka też było widoczne także nie przejmuj się 😉

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

O której skończyłeś?

no w samo południe nie chciałem rzepaku jechać, dałem wtedy pszenicy słabej mikro siarczan i mocznik, a rzepak koło 14 zaczynałem a kończyłem o 16.30

53 minuty temu, skywalker89 napisał:

Moim zdaniem jeżeli opryskales koło godzin południowych to jakiś efekt będzie. Sam miałem pryskać rzepak na jednoliścienne. Niby na dzisiaj rano nie zapowiadali jeszcze przymrozku a jednak było siwo, więc chyba dobrze że się wstrzymałem. W drugiej części przyszłego tygodnia jakieś opryski będę robił bo teraz dwa dni będzie akcja burak...

też myślę że źle nie bedzie, wiadomo najlepiej jakby było w nocy zdecydowanie >5st no ale co zrobić, też nie zapowiadali nigdzie przymrozków a się pojawiają jak widać, ale nie na długo tak od 3 rano do 6 max potem już gwałtownie temp rośnie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v