Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, ansu napisał:

Wczoraj 23 marca druga dawka w sumie wiosną prawie 200N jakoś słabo to widzę. Te ostatnie 4 zdjęcia

Popatrz na moje zdjęcia wyżej... 

Ja nie wiem to pole co prawda 4ab i widać po rzepaku gdzie lepsza i gorsza ziemia.. w 15/16r miałem tam rzepak to miałem jeszcze większą lipę z obsadą ale wtedy źle posiałem, teraz się wydawało że będzie jako tako to mszyca i zima swoje zrobiła.. na tych górach muszę siać chyba koło 15.08 i lepiej postarać się dobrać odmiany, aczkolwiek patrząc na całość co mam to oceniam że 3/4 pola jest w lepszym stanie, bo mam prawie 3ha po jęczmieniu na 3klasie to mimo, że też mizernie wyglądał to zbiera się lepiej więc mam kolejną odpowiedź

Opublikowano
7 godzin temu, waldeko napisał:

okolice Płocka dopiero rzepakui się zbierają. Czekam z utęsknieniem na taki widok

ale 2 dawke juz dawales ? u mnie tez slabo sie rzepak zbiera ale dostał narazie tylko n1 6 marca , tez jestem z okolic płocka :D 

Opublikowano

Rzepak siany 25 września zdjęcie z dziś jednak będzie coś z niego aktualnie ładnie zaczyna rosnąć wszystko, na jesieni wytworzył po 4-6 liści   a teraz cały zielony i się zbiera aby wilgoci było to coś będzie bo obsada jest ok 50 sztuk ;) 

20190324_144718.jpg

20190324_144736.jpg

Opublikowano
7 godzin temu, Zenonim napisał:

E panowie nie wszędzie w lubelskim tak jest. Dużo zależy od odmiany

Psychicznie nastawiam się na skracanie za tydzień. Mieszkańcom chce się  rosnąć na wiosnę 

Opublikowano

u mnie N1 2 marca a N2 23 marca - Lubelskie k. Chełma - N2 może za wcześnie ale na poniedziałek i wtorek zapowiadają że coś u mnie popada i dlatego się zdecydowałem

panowie co polecacie na dokarmianie dolistne rzepaku (najlepiej jakieś gotowe rozwiązania które łatwo rozpuścić i nie ma z nimi problemów z wypryskaniem)?

Opublikowano
12 godzin temu, kubamako66 napisał:

Rzepak siany 25 września zdjęcie z dziś jednak będzie coś z niego aktualnie ładnie zaczyna rosnąć wszystko, na jesieni wytworzył po 4-6 liści   a teraz cały zielony i się zbiera aby wilgoci było to coś będzie bo obsada jest ok 50 sztuk ;) 

20190324_144718.jpg

20190324_144736.jpg

3 tony uleci

Opublikowano

Płn mazowsze (do Płocka jeszcze 100km mam ;) odmiana Atora w większości i V klasa akurat na zdjęciu, dostał już n2 w rsm i nawet delikatne przypalenie na zdjęciu widać. Ale u nas to jest na okolicy aby parę takich rzepaków bo większość jeszcze biało żółta i się powoli dopiero zbiera, a jak ktoś nie dał za wiele azotu na n1 to nawet i słabo się zbiera 😜 Moim zdaniem w tym roku kto dał wcześnie azot (1 marca) to sporo zyskał bo widać różnice 😁😉

IMG_20190324_150226.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ja N1 1 marca, N2 8 marca. Planuje jak będzie ciepło wyjechać z odżywką i na chowacza. Pąk lada dzień będzie widoczny bo już jest po rozchyleniu liści. Maksymalnie za 2 tygodnie grzybówka i skracanie. Region świętokrzyskie południowy wschód.

55596889_311779776187192_1419313887613812736_n.jpg

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v