Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, rolniczek098 napisał:

Kolego RSM dajesz w dwóch dawkach ? ile litrów w sumie dajesz ? Pani u mnie w punkcie powiedziała że 236 litrów =100N w czystym. Czyli jeśli dobrze rozumiem to żeby tak było solidnie to około 450 litrów na Hektar będzie dobrze ? Czy za dużo za mało ? jechać na jeden raz czy na dwa ? ;)

Ja dzisiaj lałem RSM na raz 400 litrów na hektar.   168 N  w czystym składniku.

Opublikowano

pow lubelski południe

dziś poszło 400 kg saletrosanu  , w polu sucho , i na glinie jak i na rędzinie

dziś u nas duży ruch w rzepakach

Opublikowano

Mam zamiar dać na rzepak 500l/ha RSM 28% i pytanie jak podzielić dawki lepiej dać teraz 300l/ha a pozniej 200l/ha czy po połowie bo zapowiadają sporo opadów

Opublikowano
3 godziny temu, przemek28_28 napisał:

Rzepak zasilony. Pierwsza dawka i druga juz dana. Teraz czas na deszcz.

Jak poerwsza i druga? Dałeś dwie dawki na raz?

• Like 1
Opublikowano

No ja też daje dwie dawki N od razu w tym roku- w tym samym czasie saletra i mocznik i nawożenie będzie zakończone, możliwe że lepiej będzie posiać z 10 dni później ale u mnie już mocno sucho i opadów deszczu nie widać, bo 2-3 mm na dzień to nie deszcz, więc jest decyzja że siejemy obie dawki od razu 

Opublikowano

Saletra na 1 poszła a na druga mocznik. W zeszłym roku tak robiłem i efekty były bardzo dobre, a mocznika na druga  nie można opóźniać bo wiemy ze potrzebuje trochę czasu. Wysiane 1 dnia bo sucho a na dziś zapowiadają lekkie opady wiec jest szanasa ze przemieści sie odrobine w ziemi. Rzepak był juz ,,głodny” witaminy N.

Opublikowano

Ile litrów rsm 32 będziecie lać na ha? 

Wylalem 300 na n1, planuje jeszcze 200 ale wydaje mi się że chyba będzie za dużo, pierwszy rok stosuje dlatego pytam 😉

Opublikowano (edytowane)

Wielkich strat nie bedzie bo pada mżawka wiec ładnie nawóz dostanie sie do ziemi. Mocznik zawsze sieje przed opadami deszczu, w innym przypadku jak długo leżałby to sa straty. Przy tych temp to azot z mocznika bedzie dostępny za około 3-4 tyg wiec idealnie bo bedzie juz w ziemi.

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano
2 godziny temu, Mareg napisał:

Ile litrów rsm 32 będziecie lać na ha? 

Wylalem 300 na n1, planuje jeszcze 200 ale wydaje mi się że chyba będzie za dużo, pierwszy rok stosuje dlatego pytam 😉

Bardzo dobra 1 dawka ,na drugą zrób tak jak napisałeś czyli 200l .Ja pierwsza dałem 275l druga pójdzie 230l

Opublikowano (edytowane)

Czy macie jakieś straty spowodowane nornicami ? Bo u mnie od brzegów pola , szczególnie tam gdzie słomy więcej było to są wygryzione place . Szczęście że dużo tego nie ma . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano

U mnie jest plaga i nie ma reguły czy przy miedzy czy nie. Są miejsca że na m2 nie zostało nic tylko liście. Do tego jak juz biorą się za roślinę to tylko te najładniejsze, małe zostają. Nastepnym razem już na jesieni trzeba będzie sypać zatrute ziarno do norek żeby plaga się nie rozrastała

Opublikowano
45 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Czy macie jakieś straty spowodowane nornicami ? Bo u mnie od brzegów pola , szczególnie tam gdzie słomy więcej było to są wygryzione place . Szczęście że dużo tego nie ma . 

u mnie tez jest sporo takich placy tez w szczegolnosci przy miedzach i powygryzane 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v