Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja w zeszłym roku dałem mocznik na druga dawkę ale 3 albo 4 dni po 1 dawcę saletrosanu. Byłem bardzo zadowolony. W tym roku tez idzie mocznik na 2 tylko trzeba go szybciej wysiac a nie jak przy 2 gdyby szła saletra.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Bartek933 napisał:

U mnie dwa większe gosp eksperymebtowały z mocznikiem ale kiepsko im to wychodziło

Znaczy się w sensie że na I dawkę tak? Czy że wszystko w jednej dawce? 

Edytowane przez 20CBR12
Opublikowano (edytowane)

Dziś byłem obejrzeć rzepak, po rozcięciu korzenia wzdłuż widać ubytek czy to objawy niedoboru boru? Ma to wpływ na plon? Czy nie ma czym się przejmować? Drugie pytanie to dlaczego korzeń rośnie na boki a nie tak bardziej w głąb? Zbyt płytka orka czy to może efekt jesiennego skracania? Czy ten rzepak został dobrze skrócony na jesień?  Z góry dzięki za odpowiedź, rzepak mam po raz pierwszy stąd pytania...

20190215_155232-1.jpg

20190215_155558.jpg

Edytowane przez luk7530
Opublikowano
24 minuty temu, luk7530 napisał:

Dziś byłem obejrzeć rzepak, po rozcięciu korzenia wzdłuż widać ubytek czy to objawy niedoboru boru? Ma to wpływ na plon? Czy nie ma czym się przejmować? Drugie pytanie to dlaczego korzeń rośnie na boki a nie tak bardziej w głąb? Zbyt płytka orka czy to może efekt jesiennego skracania? Czy ten rzepak został dobrze skrócony na jesień?  Z góry dzięki za odpowiedź, rzepak mam po raz pierwszy stąd pytania...

20190215_155232-1.jpg

20190215_155558.jpg

Tylko Strip Till daje długi korzeń i chroni przed suszą

Opublikowano

gdzieś czytałem albo słyszałem że korzeń jak ucieka na boki to niby od tego że siane było zaraz po orce. Ziemia nie osiadła całkowicie i stąd to się dzieje. Ale tak jak pisze, gdzieś o tym czytałem/słyszałem

Opublikowano
6 godzin temu, Wicherek napisał:

Tylko Strip Till daje długi korzeń i chroni przed suszą

Dalej w to wierzysz? U mnie w tym roku i orkowo i bezorkowo i tak jak u kolegi korzenie 20-30 cm mają system uprawy nie ma tu nic do rzeczy 

Opublikowano

Dzisiaj o poranku poleciała dawka startowa na rzepak w ilości 350kg Saletrosanu. 

Wegetacja ruszyła, jest dosyć twardo i sucho na polu więc nie ma co trzymać się absurdalnych przepisów.

Opublikowano

A dzisiaj chodziłem po polu ogólnie całość mozaika, piach, ił, glina i tak też jest jak się chodzi że w jednym miejscu twardo, w drugim miękko a w trzecim stoi woda. Także siałoby się i topiło

Opublikowano

u mnie Chrobry wygląda identycznie jak ten ze zdjęcia powyżej, albo za gęsto siane albo za słabe skracanie, ogólnie gdzie rzadszy na piasku to fajnie siedzi plackiem przy ziemi a tak gdzie gęsty to widać korzeń wysadzony do góry. Weź utraf, nie dość że mozaika to siany w popiół. 

Pytanie jak przy takim rzepaku podejść do wiosennej regulacji? Jechać po taniości tebukonazolem, bo chodziło za mną Caryx 0,6 + Ambrossio 0,4

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v