Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, koniu napisał:

no to jestem ,,głupi" jak większość czekających na tym forum na magiczny1 marca. 

To może się pochwal wiedzą na ten temat, myślę że dostaniesz masę ,,lajków" pod cenną poradą

Pewnie podzwonil po sąsiadach i popytal czy jak wysieje przed 1 marcem to doniosą na niego czy nie 😂

Edytowane przez robercikj100
Opublikowano
7 godzin temu, tripad napisał:

Hipokryzja znasz takie słowo ?i  nie odpisuj nawet. 

Ty mi nie bedziesz mowił czy ja mam odpisywać czy nie i nie bedziesz mnie przepytywał ze znaczenia słów, mądralo

• Root Admin
Opublikowano
6 godzin temu, panczo1922 napisał:

wróćmy..

Jaka pogoda jest i jaka ma być na zachodzie wiemy...

Tu pytanie dla rolników z WLKP - co myślicie, żeby jednym strzałem wysiać cały azot?

380kg saletrosan + 280-300kg saletra?

gdzieś czytałem o takim pomyśle i nie jest to bez sensu...

wg mnie kompletnie bez sensu, bo jak wymieszasz oba nawozy? jak wysiejesz je równomiernie skoro oba mają zupełnie inną granulację? Mój rozsiewacz ma zupełnie inne ustawienia dla jednego i drugiego. Dla mnie bardzo słaby pomysł.
druga sprawa oba nawozy mają te same formy azotu - w innej proporcji ale te same. Generalnie dość szybko działające. Skoro całe życie sialiśmy jeden nawóz w pierwszym tygodniu marca a drugi w ostatnim, to czemu to zmieniac? Jaki jest tego cel?

Co innego z RSM, który ma inne formy azotu i działa dłużej ale i szybciej

Opublikowano

Jacek ale jemu chodziło chyba o wysiew tych dwóch nawozów jednego dnia, a nie mieszanie w rozsiewaczu. Dzisiaj słyszałem od znajomego z souffletu że we francji większość gospodarstw stawia na jedną solidną dawke azotu i koniec nawożenia.

Opublikowano (edytowane)

Ja się tak zastanawiam, bo może niepotrzebnie, bo te pola (ciężkie gleby) co rzepak jest to akurat pod pH zasadowe podchodzi niby ok 7, dałem na ściernie wapna weglanowego  ok 1,5t/ha ze względu na magnez bo tam słabe zasobności.. i tak się zastanawiam skoro tam zasada to może dać więcej azotu niż zwykle? Mam w planie normalnie 300 saletrosan i z 250l rsm32 w pierwszych rzutach, rsm mysle po ok tygodniu dawać po saletrosanie, a później może dać jeszcze ze 150kg saletry? 

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

Podobno kara za wysiew nawozu to maks 2 tyś ,jakby tak było to warto zaryzykować

Opublikowano

dzisiaj kolega mi mówił że pan z piorin-u powiedział że faktycznie kara na poziomie 2 tys zł. A podejrzewam że na karze się nie skończy tylko na spodziewanych kontrolach, wiecie jak jest, tylko zacznij z takimi...

Opublikowano

Dajcie sobie na luz z tym azotem jak rzepaki dobrze przezimują to tak oddadzą dobry plon i nie przesadzajcie że tydzień w tą czy w tą ma takieznacczenie dlaplonu

Opublikowano (edytowane)

A jak u Was rzepaki w ogole wygladaja? u mnie ponad polowa lisci juz pognita, i z 5% rzepaku przez myszy zjedzone. Plaga w tym rok.

Edytowane przez ahten
Opublikowano
13 godzin temu, panczo1922 napisał:

wróćmy..

Jaka pogoda jest i jaka ma być na zachodzie wiemy...

Tu pytanie dla rolników z WLKP - co myślicie, żeby jednym strzałem wysiać cały azot?

380kg saletrosan + 280-300kg saletra?

gdzieś czytałem o takim pomyśle i nie jest to bez sensu...

Na konferencji Farmera w Zamościu jakieś 5 lat temu dr. Szczepaniak mówił że w WLKP. tak robią że azot w jednej dawce. Wspomniał też o siewie mocznika na rzepak w grudniu w pełnej dawce N.

• Root Admin
Opublikowano

a czy ci ludzie biorą za to jakąś odpowiedzialność? czy tylko mówią? W jednej z gazet był przykład super technologii oprysku kwitnącego rzepaku RSM, tak sie poskładało ze 200ha rzepaku było do zaorania po tej cudnej technologii. Ciekawe co na to rolnicy, którzy ślepo zaufali

• Like 1
Opublikowano

Jaki problem posiej na jednym polu tak z dwa przejazdy resztę normalnie i zobaczysz czy jest lepszy efekt. My tak robimy jak chcemy jakaś technologie przetestowac. A nie słuchaj co ci ktoś powie bo "mądrych rad" tu bardzo wiele

Opublikowano

Sąsiad tak przetestował "nową technologię" na rzepaku w ubiegłym roku, to 1/3 areału mu wogóle niezakwitła. Doradca mu powiedział "ja ci nie kazałem, tylko doradzałem" , na szczęście miał umowę na doradztwo i gość się musiał szarpnąć z ubezpieczenia

Opublikowano

My w tym roku dostaliśmy propozycje próby zastosowania mocznika z ureazą późną jesienią, ale nie że to ma wystarczyć na wiosenne potrzeby rzepaku tylko bardziej na potrzeby pierwszej dawki. Gdzieś już było rok temu zdjęcie że ktoś lał RSM z ureazą na jesień jako pierwsza dawka. U mnie ten mocznik pójdzie na N2 w rzepaku i pszenicy. Tak było robione w zeszłym sezonie i wyszło na plus na tle saletry, gdzie mocznika poszło 170kg, a saletry przeszło 200kg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v