Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

u mnie PK idzie pod korzeń. Nigdy nie bawiłem się i raczej nie będę sypał kizerytów, korn kali itp itd. Na wiosnę tylko saletrosan i saletra bądź mocznik. Dokarmianie dolistne to inna bajka. Tam siarczan mg idzie prawie do każdego oprysku pod 8kg/ha.

Opublikowano

no to już jest inna bajka bo każdy ma co innego w ziemi. U mnie akurat P, K i Mg mam na bardzo wysokim poziomie także można by się było bawić w zmniejszanie dawek NPK lub zaniechanie nawożenia, ale wole utrzymywać te składniki na tym samym poziomie.

Opublikowano

a właśnie, co do badań to jak myślicie czy one faktycznie są wykonywane rzetelnie? Bo zastanawia mnie jedna z działek. Ph 4,6, P,K na średnim poziomie a plony na tej działce co roku są najlepsze. Rzepak w tym roku 4,5t, rok temu jęczmień jary 9,4t, wcześniej kukurydza 15t

Opublikowano
4 godziny temu, koniu napisał:

ja bym odpuścił mocznik, bo i tak chyba będziesz sypał azot. Bardziej bym poszedł w plonvit rzepak + siarczan magnezu + bor. Przynajmniej ja tak robię co roku i w tym roku też tak będzie ale zamiast plonvitu pójdzie Vital Rzepak z chemirolu i boramina 

Jak cenowo wychodzi Ci Vital Rzepak, bo na necie nigdzie nie mogę znaleźć.

Kizeryt będę sypał w ilości 100-150 kg/ha.

Opublikowano
1 godzinę temu, koniu napisał:

a właśnie, co do badań to jak myślicie czy one faktycznie są wykonywane rzetelnie? Bo zastanawia mnie jedna z działek. Ph 4,6, P,K na średnim poziomie a plony na tej działce co roku są najlepsze. Rzepak w tym roku 4,5t, rok temu jęczmień jary 9,4t, wcześniej kukurydza 15t

Wszystko zależy od tego czy prawidłowo pobierasz próbki, do mnie przyjeżdża firma i sama pobiera próbki i przy okazji robi mi mapy pól z zasobnością to wydaje mi się że to ma odzwierciedlenie w rzeczywistości 

Opublikowano
1 godzinę temu, koniu napisał:

Rzepak czy kukurydza to jeszcze czasami nawet na kiepskim Ph wyjdą, ale moim zdaniem jęczmień przy takim zakwaszeniu to by tyle nie oddał. U mnie ziemia średnia, III a i b, Ph było kiedyś w okolicach 5 a miejscami na pewno mniej, a pszenica oddała wtedy ponad 8 t ale rok wcześniej jęczmień jary koło 4,5 t w niezłym roku.
Moim zdaniem u Ciebie w badaniach z tej działki coś im nie pykło :P

Opublikowano
23 minuty temu, 20CBR12 napisał:

Wszystko zależy od tego czy prawidłowo pobierasz próbki, do mnie przyjeżdża firma i sama pobiera próbki i przy okazji robi mi mapy pól z zasobnością to wydaje mi się że to ma odzwierciedlenie w rzeczywistości 

A ile Cie wychodzi koszt za pobranie i wykonanie jednej probki? Ile probek pobieraja na ha?

Opublikowano

Kwot nie pamiętam, bym musiał jakieś faktury szukać i jeszcze pamiętać za jaki obszar to było, ale są to naprawdę małe kwoty, jeśli chodzi o same próbki to pamiętam że próbka jedna jest Max na 4ha a pobierają z 1ha albo z 6 lub 8 miejsc maja specjalny pojazd coś na wzór quada i GPS steruję tym pojazdem i automatycznie pobiera próbki przy okazji jeszcze mierzą pola do tych map i masz wgląd czy sąsiady cię nie okroili od ostatnich badań 

Opublikowano
2 godziny temu, Fugeo napisał:

Jak cenowo wychodzi Ci Vital Rzepak, bo na necie nigdzie nie mogę znaleźć.

Kizeryt będę sypał w ilości 100-150 kg/ha.

Vital Rzepak 20l - 150zł brutto. Vital Zboże 20l - 153zł. Przy zakupie 200l gratis 40l vital rzepak po 1zł/1l. Także przeliczyć to wszystko to wyjdzie coś koło 120-130zł za 20l. Teraz chemirol miał promocje 15% taniej na nawozy dolistne. Ja w sumie brałem jeszcze vital kukurydza, jakiś cynk i boramine. W sumie wziąłem koło 600 litrów. Zaszkodzić nie zaszkodzi, może pomoże ale na pewno uspokoi moje sumienie ;)

Opublikowano

Ja tam nie wieże w odżywki robiłem próby i nie widzę różnicy w płonie może troszkę boru daje bo to konieczne 

Planujecie dawać rsm s na wiosnę tz w marcu początkiem jak będzie widać że wiosną blisko 

Ja myślę dać wszystko w jednej dawce 

Opublikowano

tylko  robiąc  doświadczenie z odzywkami należało by robić to co druga ścieżkę i potem kosić to osobno żeby pominąć błąd wynikający ze  zroznicowania  glebowego

rożne w przypadku rzepaku z odzywkami i bez 

Opublikowano
13 minut temu, koniu napisał:

Vital Rzepak 20l - 150zł brutto. Vital Zboże 20l - 153zł. Przy zakupie 200l gratis 40l vital rzepak po 1zł/1l. Także przeliczyć to wszystko to wyjdzie coś koło 120-130zł za 20l. Teraz chemirol miał promocje 15% taniej na nawozy dolistne. Ja w sumie brałem jeszcze vital kukurydza, jakiś cynk i boramine. W sumie wziąłem koło 600 litrów. Zaszkodzić nie zaszkodzi, może pomoże ale na pewno uspokoi moje sumienie ;)

Gdzie zamawiasz te środki bo w żadnym sklepie internetowym tego nie m Jedynie olx i allegro

Opublikowano (edytowane)

@Fugeo w chemirolu u doradcy/przedstawiciela

Poszukaj w necie czy w okolicy nie masz jakiegoś oddziału chemirolu. Na allegro czy olx zawsze wszystko sporo droższe

Edytowane przez koniu
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kobek napisał:

Możesz podać jakiś namiar na firmę, która wykonuje taką usługę.

PAWROL spod Lublina. Henryk Pawelec 602 484 412

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich forumowiczów. 

Jestem tu nowy tak że proszę o wyrozumiałość. Chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej o rzepaku odmiany miranda. 

Czy ktoś z Was uprawiał bądź uprawia ta odmie jak zimuje, jak plonuje. Dodam, że to moja pierwsza przygoda z mieszancami a gleba na której posialem to gleba lekka o klasie 3a-4b. 

Edytowane przez Nowy2017
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v