Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

rzepak siany 27.08 odmiana sherlock

nawozenie saletra 3.11 80 kg, 7.03 200 kg, 11.04 250 kg oraz siarczan amonu 200kg

dolistnie plonwit r 2 l oraz bormax 2l.

teraz pytanie rzepak kwitnie lecz nie rownomiernie.

tj gora kwitnie ladnie ale boczne pedy nie kwitna jeszcze.

dodam ze u innych na polu wszystko ladnie zakwiniete.

prosze o odp

Opublikowano

U mnie jest podobnie :unsure: dostał w sumie azotu ok.160 kg/ha w czystym składniku i siarki ok 60 kg 2.5 l boru z Arysty nie dawałem żadnych fungicydów, regulatorów ponieważ nie widziałem żadnych oznak chorób a nie skracałem gdyż rzepak miał 15 cm gdzie u innych na AF miał z 50 cm :( od dobrego tyg zaczął dobrze rosnąć a teraz już częściowo kwitnie :wacko: ciężka roślina w uprawie :unsure:

Opublikowano

Na początku zawsze kwitnie z pędu głównego, później z rozgałęzień bocznych. Jeśli kolor nie jest intensywny to może to być niedobór siarki...

Opublikowano

ok 205 z wiosennych doglebowych. plus z 8kg dolistnie i z 24 jesienią. Tylko jak dostał 100 początkowo to już był fioletowy chyba od siarki ale nei chciał sie rozgłęziać

Opublikowano

Może dlatego, że ten mróz spowodował jakieś zmiany i reakcją obronną rzepaku jest iść w pęd główny. Ja dałem Toprex i coś tam rozgałęzień jest...

Opublikowano

moj dostal siarczan amonu 200 kg/ha

ile rzepak potrzebuje siarki???

w ostatnich dniach jakby lepiej u mnie na polach.

pedy boczne zaczely kwitnac i kolorek jest w miare ok.

Opublikowano

18kg na tone rzepaku. U mnie dostał koło 90kg. Siarka jest antagonistą jakiegoś innego pierwiastka? Może za dużo dałem i coś innego nie mogło pobrać.

Opublikowano

ja czytalem, ze rzepakowi przy srednio zasobnej glebie trzeba dostarczyc ok. 10kg S na 1T ziarna, a na jeden ha max. 50-60kg S, gdyz wyzsze nawozenie jest nieekonomiczne

Opublikowano

Jak nieekonomiczne jak mi taniej wyszedł azot w siarczanie amonu niż w saletrze. A mialem dodatkowo siarke. Kupiłem go po 750 ze starych zapasów z firmy jak saletra dochodziła do 1400.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v