Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, XTRO napisał:

ja dawałem tylko solo modan i poszedł tylko jeden opryskiwacz na pszenice i przypaliło trochę, nie dużo ale coś tam jest. 

ja dawałem miksturę z medax max + fungi + odżywki i zero przypaleń

Opublikowano

nie tylko górne. Miałem go na jednym polu w tamtym roku i tylko po obrzeżach pola, ewidentnie coś go przeniosło, miał zarażone te liście ale uschniętych nie widziałem. 

Opublikowano

Jezeli juz pak jest zielony kwitnie ladnie. Kwiat intensywnie zolty. Zawsze przy tych nakladach sypaly 3.0 - 3.6t. Drugi rok taka lipa. Ziemie niestety IVa-VI ale rzepakiem trzeba przejść bo ciezko o plodozmian. Mszycy w tym roku bylo bardzo malo na jesieni. 

Opublikowano

Rzepaku w tym roku u nas nie ma. Mokra jesien i poszedl pod plug bo wschody mieli kiepskie. Jutro dopiero sprawdze 7km od domu. Ogolnie w okolicy slabo wygladaja. Susza na pewno nie bo po zimie w nie szlo wjechac tak mokro. W kwietniu 50mm i dzisiaj 8mm co tydzień cos pada. Teraz jest na najlepszych dzialkach 80% IVa

Opublikowano

mimo słabszej ziemi,nie sądze ze to susza,a na pewno nie ze nie wykarmi dolnych pąkow,pole jest juz czyms zarazone,a wirus zaatakawał dosc pozna,to samo jest np w cebuli,hmm,na 10 lat trzeba opuscic sianie tej roslinki i tyle

Opublikowano

no i nie siac swoich nasion^_^

koledzy,jak miejscowe burze(gradobicia),?

heh,wystarczyło wpisac w necie,wirus żółtaczki rzepy-nowa choroba w rzepaku,w grudniu w ubiegłym roku pisał o tym Korbas w farmerze

Opublikowano

Stosował ktoś z was jako ochronę fungicydową Tazer 250SC + Ambrossio 500 SC?

Czy może lepszy będzie Yamato 303 SE, chociaż stosowałem go w ubiegłym roku i nie byłem z niego zadowolony.

Opublikowano

Rzepaki słabe kujawsko pomorskie ,dużo nie zawiązanych łuszczyn,korzenie rzepaku małe, i jeszcze do tego dużo roślin przewraca sie korzeń zgnity, dobrze że jest jeszcze wilgotno, jednak korzenie dostały od mrozów, i chyba odpuszcze zabieg na płatka

Opublikowano
9 godzin temu, adam19750609 napisał:

Ja pryskalem w środę. Góra już prawie po boki jeszcze kwitna.. w tamtym roku po 15 mają było pryskane a teraz susza robi swoje miesiąc bez deszczu okolice Chełma

z której strony Chełma?  jak okolice Wierzbicy - dwie burze  przeszły o kilka kilometrów od mojej miejscowości - rzepaki słabe nawet ścieżki stoją po pryskaniu zetorkiem 5245 (nisko przedni most i z reguły kładł rzepak) - pszenice na słabszych stanowiskach zaczynają usychać - jak na dniach nie spadnie deszcz to będzie tragedia

Opublikowano

przeważnie własnie przy łodyce sie trafiają a nie które  w połowie sie urywaja i zgnite, co poradze mogłem posłuchac dziadka i była by kukurydza a tak nakładu nawaliłem na 4+t a będzie tragedia tylko zeby sie koszta pokryły to bedzie dobrze, ale mam nauczke teraz bede wiedział co robic po takich mrozach bez sniegu nawet niech sobie odbija tak jak w tym roku  bez wachania przesiew 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v