Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Panowie na płatek będę pryskał Tazer 0,5-0,6l + Topsin 1-1,2l (+ oczywiście proteus) - sprawdziło się w zeszłym roku

Moje pytanie jest takie czy mogę do tego dorzucić Prochloraz - Mondatak  (mam na stanie i termin się kończy wiec trzeba by było zużyć). No i w jakiej dawce?

Opublikowano

Prawdę mówiąc to nie pamiętam, ale jak wszędzie dawałem 0,5 l/ha to tu około 0,65 - 0,70.

Jest trochę niższy, ale ma dość dużo pąków, które zaczynają się jakieś 10 cm nad ziemią.

Opublikowano
ja pytalem bo sąsiad stosowal mocznik i siarczan i mowilem mu ze na odzywke to raczej teraz za puzno..mi na platka z agroloka przyslali Azyl i Inazuma ..
Opublikowano

jak ktos da siarczanu siedmiowodnego na platka po 3-4kg/ha to nic złego się nie stanie, przecież pryskamy wieczorem lub nocą. Ja tak robie i efektów ubocznych nie zauważyłem.

Opublikowano
a ja wam powiem za jakis czas bo sąsiad stosowal 4 kg siarczanu i 10 kg mocznika a ja nic tylko sam oprysk taki sam (zeus i desha)a jego pole graniczy z miom
Opublikowano

Dodawal ktoś z was do zabiegu na płatka agravita Activ 70? Dodam że od zimy nie spadł prawie wgl deszcz, rzepaki słabe, jest sens podać ta agravite czy szkoda kasy porostu. I czy to wgl da coś? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Igor03 napisał:

Panowie a dodawał ktoś z was rsm 32% do zabiegu na płatka ? Jeśli tak to ile ? 

15 litrów RSM 32 na 200 l wody 

Opublikowano
12 godzin temu, maatiik napisał:

Dodawal ktoś z was do zabiegu na płatka agravita Activ 70? Dodam że od zimy nie spadł prawie wgl deszcz, rzepaki słabe, jest sens podać ta agravite czy szkoda kasy porostu. I czy to wgl da coś? 

Nie ma sensu

Opublikowano

Tak wyglądają prawie wszystkie pędy główne, 2 rok uprawiam rzepak i nie wiem czy to przez slodyszka czy chowacza? Robić wcześniejszy zabieg na płatek razem z robakiem czy poczekać? Z głównych pędów i tak juz łuszczyn nie będzie, reszta aż się boję 

1525075296893715801638.jpg

Opublikowano

@Mareg

chyba słodyszek ale co za różnica, efekt taki że zjedzone i trzeba było zadziałać insektycydem

Panowie na płatek będę pryskał Tazer 0,5-0,6l + Topsin 1-1,2l (+ oczywiście proteus) - sprawdziło się w zeszłym roku

Moje pytanie jest takie czy mogę do tego dorzucić Prochloraz - Mondatak  (mam na stanie i termin się kończy wiec trzeba by było zużyć). No i w jakiej dawce?

Opublikowano (edytowane)

Wygląda na słodyszka. Chowacz nie niszczy pąków ani łuszczyć tylko łodygę.  Słodyszka trzeba jechać jak jest nawet dzień po oprysku jeśli dalej jest.  Ja jednego roku pryskałem 4 razy na słodyszka bo były takie naloty. W jakiej dawce jechałeś tym Pyrinexem?? dodawałeś coś jeszcze do zabiegu?? Obstawiam że masz rzepak obok jakiś zadrzewień??

Edytowane przez Macius
  • Like 1
Opublikowano

Do samego pyrinex warto dodać sumi alpha 05 i czusto na polu. Miałem dziś pryskać na płatek bo juz zaczyna opadać i do tego chowacza masa ale burza powstrzymała mnie. Jak pozwoli pogoda to jutro z samego rana pojadę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v