Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, Tomaszek8504 napisał:

Co to za chwasty i czym zwalczyć? Metazanex z commandem puściły 

20180404_163436.jpg

Miejscami fiołek, chlomazon go nie bierze , a wieksze to tasznik

a na herbicydy to już troszke za pózno

Opublikowano
7 godzin temu, Tomaszek8504 napisał:

Co to za chwasty i czym zwalczyć? Metazanex z commandem puściły 

20180404_163436.jpg

Ja w zeszłym roku miałem podobnie ,wszystkie chwasty padły a tasznik przeżył. Na wiosnę zabieg to już za późno. Jedyny plus to że jest chwastem niskopiennym ,przy koszeniu nie sprawia problemów

Opublikowano

Dziś effigo na chabra poprawiałem i targa na jednoliścienne bo zboże odbiło

Opublikowano

jak myslicie na słaby rzepak woj łodzkie fungicyd na grzyba starczy tebukonazol 250 1 l chodzi bardziej o choroby niz skracanie czy cos dodac bo nie chce isc w koszta xD

Opublikowano

Można, ale podobno przy mieszaniu chloropiryfosu z borem może przytykać filtry...

Opublikowano (edytowane)

Syn mi zamawiał odżywki na rzepak i mam bor w proszku, wiem że lubi się taki zważyć a nie mam z nim doświadczenia, w jakiej kolejności mieszać żeby było dobrze? 

Edytowane przez 20CBR12
Opublikowano
Daj jakiś adiuwant typu isotak i nie będzie problemu. Na jesieni pryskałem jedynym zabiegiem isotak, caryx, tebu , chloropiryfos, preleaf max i jakiś bor w proszku i nie było problemów.
Opublikowano

Pierwszą dawkę azotu  saletrosanu 400 kg/ha rozsypałem 3 kwietnia, ponieważ wcześniej nie dało się wjechać w pole. Na drugą dawkę planuję dać 240 litrów rsm. Czekać jeszcze czy już dawać?

Opublikowano
1 godzinę temu, 000do000 napisał:

Pierwszą dawkę azotu  saletrosanu 400 kg/ha rozsypałem 3 kwietnia, ponieważ wcześniej nie dało się wjechać w pole. Na drugą dawkę planuję dać 240 litrów rsm. Czekać jeszcze czy już dawać?

Ja bym tydzień czasu jeszcze poczekał.Trzeba patrzeć na fazy roslin nie na datę 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, hardkor113 napisał:

Ja bym tydzień czasu jeszcze poczekał.Trzeba patrzeć na fazy roslin nie na datę 

Ale trzeba też patrzyć na formy azotu w nawozie. Z RSM nie ma na co czekać tylko już jechać.

Opublikowano
56 minut temu, maatiik napisał:

Stosował ktoś z was agravita Activ 48 na słaby rzepak po ruszeniu wegetacji?. Były jakies efekty 

Efekt jest taki że wydałeś kasę i nic z tego nie będziesz miał.

Opublikowano

Jak możesz tak mówić! Czyli kilkadziesiąt handlowców firmy z Wąbrzeźna się myli? 

A mówiąc poważnie to trochę pomoże, tylko czy wydatek na nawóz i paliwo nie będzie taki sam lub wyższy niż przyrost plonu?

Opublikowano

Tez wydaje mi sie ze cos tam zadziala ale czy to się opłaca to juz zalezy od twojego podejscia. a z regulacją u siebie jeszcze tydzien wstrzymuję się. będę pryskać toprexem. myślałem wczesniej czy nie zmniejszyc troche dawki ale zostanę przy 0,5l/ha

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v