Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, rocco0987 napisał:

Wiesz jak stosowałem sulfamo tam jest forma amidowa wiec wolałem dać na drugą dawke a pierwsza żeby miała kopa.Tak więc wychodziło ze siare dostarczałem w drugim rozrzucie, pozatym pierwsza dawka N powinna być większa wiec nie zmieniając dawek lepiej mi dac saletre na pierwszy raz.   Plon ok wiec zbędnie nie kombinuje, poza tym jesienią też podaje 80 SO3 w wieloskładniku.

Co to za wieloskładnik że po przeliczeniu masz 80kg SO3?

Opublikowano

tak Lubofoska ma 19% SO3. 2 lata temu kupiłem na próbe pod część rzepaku bo nps z timaca wychodzi strasznie drogo, od razu zrobiłem też próbe polidapem.

Polidap plonowo wyszedł mi słabiej, miedzy lubofoską a timaciem nie było znaczących różnic oprócz ceny wiec w poprzednim sezonie już na całość zastosowałem lubofoske i w tym też. Jedyne co to nie jest przekonany działania tej Lubofoski w pszenicy

Opublikowano
1 godzinę temu, rocco0987 napisał:

tak Lubofoska ma 19% SO3. 2 lata temu kupiłem na próbe pod część rzepaku bo nps z timaca wychodzi strasznie drogo, od razu zrobiłem też próbe polidapem.

Polidap plonowo wyszedł mi słabiej, miedzy lubofoską a timaciem nie było znaczących różnic oprócz ceny wiec w poprzednim sezonie już na całość zastosowałem lubofoske i w tym też. Jedyne co to nie jest przekonany działania tej Lubofoski w pszenicy

Ale ty mówisz o cenie za 1kg siarki czy o cenie za tone nawozu bo to jest różnica. Ile ta lubofoska ma NPK i ile kosztuje tona? My lubofoski nie stosujemy chyba z 10lat. W przeliczeniu 1kg/zł wychodzi drożej w porównaniu do ultra 8/polifoski6. Poza tym jak dajemy ultra8 około 350kg/ha to lubofosu bym musiał dać prawie 2 razy tyle. No chyba że zmienił się skład i robią teraz cos bardziej zbliżonego do npk 8-20-30.

Opublikowano
1 godzinę temu, rocco0987 napisał:

Jak nie ważyłeś to nie wiesz jak wyszło. Ja plony znam poszczególnych odmian orientacyjne bo mam dość sporę kawałki gdzie nałupie zestaw i leci na wagę, a ty z tego co wywnioskowałem to po zbiornikach. 

Kiedyś myślałem polidap na ściernisko rzucić, potem sól podzielić późna jesień/wczesna wiosna tylko ze jezdzenia w uj.

Opublikowano

co do ważenia i plonów to u mnie wszystko jest ważone przed wysypaniem na magazyn. Nawet jak kończy się pole to przed wjazdem na następne kombajn wysypie resztę i zestaw jedzie na bazę i ważymy żeby wiedzieć ile co sypało na poszczególnym kawałku. Tyle dobrze że kawałki od 7 do 26ha.

Opublikowano
3 godziny temu, koniu napisał:

Ale ty mówisz o cenie za 1kg siarki czy o cenie za tone nawozu bo to jest różnica. Ile ta lubofoska ma NPK i ile kosztuje tona? My lubofoski nie stosujemy chyba z 10lat. W przeliczeniu 1kg/zł wychodzi drożej w porównaniu do ultra 8/polifoski6. Poza tym jak dajemy ultra8 około 350kg/ha to lubofosu bym musiał dać prawie 2 razy tyle. No chyba że zmienił się skład i robią teraz cos bardziej zbliżonego do npk 8-20-30.

Liczyłem ze 2 lata temu to Lubofoska wychodziła drożej niż poli6. Faktycznie koncentracja składników jest niższa, trzeba przerzucić więcej nawozu no i dorzucić jeszcze Potasu, kto i tak dzieli to nie problem ja daje całość jesienią więc robie drugi przejazd. Na wiosnę doradca handlowy z firmy która tym handluje mówił mi że bardzo dużo ludzi zrobiło zamówienia na ogromną ilość tego nawozu aż się sami dziwili więc innym chyba też nieźle to wychodzi.

Opublikowano
2 minuty temu, Elektryk napisał:

@rocco0987 Nie wierz nigdy handlowcowi :) Chyba że dobremu znajomemu albo dobrze sprawdzonemu.

dokładnie. Handlowiec/doradca on ma tak gadać żeby sprzedać. W tym roku mówi że lubofos najlepszy, za rok powie że polifoska.

Opublikowano

Oj wiem wiem, ale to akuratnie po jakimś spotkaniu szkoleniowym rozmawialiśmy zupełnie nie handlowo o różnych rzeczach i tak wyszło z rozmowy ze na to mają ogrom zamówień. Poza tym handlują też NPK z Yara (które biore pod qq) jednak pod rzepak twierdzi że Lubofoska bedzie lepsza. Zawiera dużo siarki a fosfor jest dostępny dłużej. Co do fosforu napominał też że ma wyjść lubofoska z fosforem w takiej formie jak w timac. Coś tam podpatrzyli i wymyślili jak to wyprodukować a ma być znacznie tańszy.. jeśli ktoś nie miał do czynienia z NPS z timaca to w lecie miałem oferte jeśli dobrze pamiętam 2400zł/t gdzie P205 jest 22%

Opublikowano (edytowane)

Może coś jest w tym ze lubofoske lepszy dziadek obrabia sobie 6 ha i od lat co roku sieje lubofos i dwa lata z rzędu namlocil najlepiej rzepaku na tle innych a robi niby wszystko tak jak my ja osobiście uważam polifoske 6 każdy ma swoje przekonania

Edytowane przez piotr4255
Opublikowano

Lubofoska nie lubofos -->14P 16K 19SO3 10Ca0  Cu i Mn po 0,2 albo 0,1,, w pierwszym roku kupiliśmy to z myślą o pszenicy bo po qq czy rzepaku sporo potasu wraca do gleby więc plan był aby uzupełniać fosfor a z potasem niepotrzebnie nie szaleć. Jednak głównie biore to pod rzepak, pod pszenice miałem w tym roku na części ultre dla spróbowania.

Opublikowano

2400zł za nawóz w którym jest tylko 22% fosforu, który to jest najdroższym makro to trochę dużo. Polifoska tytan z 25% fosforu to tylko 1500zł. Chyba, że ma coś specjalnego w składzie.

Opublikowano
Ale w Timacu jest unikalny fosfor Top Phos, dodatkowo kilka kg. wapnia, w dodatku nie byle jakiego, tylko w postaci Mezocalc ;) więc to musi kosztować ! Odnośnie wcześniejszych wypowiedzi kolegów odnośnie dawki S w wieloskładniku, to przypominam że 80 kg SO3 to 32 kg S, więc nie jest to jakaś przesadna ilość.
Opublikowano

jeszcze żeby człowiek mógł spróbować ten Top Phos i Mezocalc to by było wiadomo że to jest dobre. Może kiedyś ktoś wymyśli taką odmianę zboża/rzepaku która bedzie umiała pokazac lub odpowiedzieć jak to wszystko rzeczywiście działa...

• AgroTeam
Opublikowano
5 minut temu, koniu napisał:

jeszcze żeby człowiek mógł spróbować ten Top Phos i Mezocalc to by było wiadomo że to jest dobre. Może kiedyś ktoś wymyśli taką odmianę zboża/rzepaku która bedzie umiała pokazac lub odpowiedzieć jak to wszystko rzeczywiście działa...

Prawda jest taka że jak rok dobry to czy dasz czy nie to i tak zbierzesz. W słabym niestety ciężko znaleźć czego się nie dało. Trzeba by robić poletka doświadczalne i porowywać. A tak to każdy prducent swoje chwali byle kupić

Opublikowano
17 minut temu, griga napisał:

Prawda jest taka że jak rok dobry to czy dasz czy nie to i tak zbierzesz. W słabym niestety ciężko znaleźć czego się nie dało. Trzeba by robić poletka doświadczalne i porowywać. A tak to każdy prducent swoje chwali byle kupić

zgadza się. Jest ,,coś" co można sprawdzić czy rzeczywiście zadziałało i po czym widać efekt. Są to Herbicydy B|

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

No to ja wolę więcej zwykłego "phosa" dać za trochę ponad połowę tej ceny i nawet jak by miał mniejszą przyswajalność to w górę nie poleci tylko podniesie zasobność i będzie wykorzystany w następnych latach. Widzę, że to taki sam marketing jak z cudownym wapnem sypanym po 500kg. A co do braków to póki nie podniosę zasobności na wysoki poziom będę przynajmniej całe planowane zapotrzebowanie podawał w  nawozach nie patrząc na to co jest w glebie, jak będzie możliwość to nawet z górką, czy to dobra droga dowiem się zapewne za kilka lat. Tak samo daję profilaktycznie mikro, ale tu droższe jest badanie niż sam nawóz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v