Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Co może być powodem skręcania, usychania strąków rzepaku w tak późnej poże robak czy może grzyb ? Wystąpiło to zjawisko na jednym polu na pozosałych jest wszystko ok a agrotechnika wszędzie była taka sama.

Cała roślina zasycha czy pojedyncze łuszczyny?

Opublikowano

czym opryskać chwasty w gorczycy po wschodach? 3 dni po siewie chciałem zrobić glifosatem ale zaczęło padać i nie dało rady i gorczyca powschodziła, myślałem nad lontrelem ponieważ ma rejestrację w rzepaku ozimym i można go stosować jesienią i wiosną, nie uszkodzi gorczycy? galera odpada ze względu na koszt-gorczycy jest 0,5ha

Opublikowano

mam 2,5 ha ziemi od 5 lat zboża klasa 5, kawałek 6 i trochę 4. Jak myślicie rzepak odda plon tylko na koszty na tej ziemi? Myślałem posiać owies ale może z rzepakiem bym spróbował zawsze to lepsze zmianowanie.

Opublikowano

posiej rzepak czy też gorczycę niech urośnie spore to na jesieni, w przyp gorczycy np przed kwitnieniem przyoraj to i na wiosnę jarke jakąś, zawsze to wprowadzisz jakąś masę zieloną która sporo wniesie w ziemie.. możesz dać jakiegoś npk czy coś żeby to fajnie rosło na jesieni, a to przecież i tak zostanie w ziemi..

Opublikowano

Panowie , jak określić najlepszą porę na desykację i ile dni po zabiegu kosić ?

Czy po desykowanym rzepaku robić podorywkę czy az przed zasiewem pszenicy ozimej orac na raz ?

A czy słomę rzepaczaną po desykacji można przeznaczyć na ściółkę zwierzętom (czy im nie zaszkodzi ?)

Opublikowano

pomiot to nie tylko azot!!! są też tam fosfor i potas w znacznych ilosciach azot 1,2-4,1 fosfor 1,2-2,6 potas 0,8-2,3

mając wartosci srednie to z 10 tonami dasz 265 kg azotu 190 fosforu i 155 potasu czyli więcej pk niż sól i fosforan ale te 265 kg azotu to zdecydowanie za duzo jak na jesien spowoduje to zbytnią wybujałość roślin i slabe przezimowanie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v