Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, warchest napisał:

czyli co tebu wgl nie bedzie dzialal jak chlodniej teraz ? bo ja juz mam kupiony i raczej musze zastosowac

a jakie temperatury u Ciebie prognozują? bo u mnie na wschodzie zimno sie robi

Tebukonazol - min temp stosowania 10 stopni, temp optymalna 12-25

Caryx działa w niższych temperaturach

P.S. u mnie na wschodzie z niedzieli na poniedziałek nadają przymrozek

Edytowane przez Jarek22B
Opublikowano

Panowie pomóżcie

coś mi ostro rzepak wpier.....la.

rośliny maja jakby podgryziony korzeń i leżą na polu, są takie miejsca na polu że niewiele roślin zostało..

myślałem że to rolnice, tydzień temu pryskałem w nocy przed deszczem dursbanem, ale nie wiem czy to pomogło

IMG_20191003_173810.jpg

IMG_20191003_174430.jpg

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, HORTUS napisał:

Panowie pomóżcie

coś mi ostro rzepak wpier.....la.

rośliny maja jakby podgryziony korzeń i leżą na polu, są takie miejsca na polu że niewiele roślin zostało..

myślałem że to rolnice, tydzień temu pryskałem w nocy przed deszczem dursbanem, ale nie wiem czy to pomogło

jaka dawkę dawałeś (mam nadzieję że przynajmniej 1l/ha)? zaglądałeś w nocy na pole?

Edytowane przez Jarek22B
Opublikowano

A w ziemi szukales przy takim uszkodzonym rzepaku? U mnie jak widziałem taki przewrócony z podgryzienia to w miejscu rzepaku grzebiąc palcem w ziemi znajdowałem rolnicę

Opublikowano

Nie, nie szukałem, ale w ziemi jest sporo dziur takich jak na 1 zdj. które wskazują na rolnice. Pytanie jak się ich pozbyć, teraz noce są dość chłodnie i nie wiem czy oprysk dursbanem jest skuteczny.

Opublikowano
21 godzin temu, Jarek22B napisał:

a jakie temperatury u Ciebie prognozują? bo u mnie na wschodzie zimno sie robi

Tebukonazol - min temp stosowania 10 stopni, temp optymalna 12-25

Caryx działa w niższych temperaturach

P.S. u mnie na wschodzie z niedzieli na poniedziałek nadają przymrozek

w dzien 10 stopni jest a w nocy wiadomo sporo zimniej 

pozatym juz dzis zostalo opryskane tebu , bor i od robaka cos  , bo przez te pogody dopiero teraz opryskane bo czasu nie bylo wczesniej 

Opublikowano

Pryskałem rzepak caryxem w dawce 0,7l /ha początkowo nabrał koloru i zaczął przysiadać (było bardzo sucho) ale teraz już wody trochę jest i  znowu jedzie do góry. Co mu dać jeszcze caryxa czy jakiś toprex?

Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

w dzien 10 stopni jest a w nocy wiadomo sporo zimniej 

pozatym juz dzis zostalo opryskane tebu , bor i od robaka cos  , bo przez te pogody dopiero teraz opryskane bo czasu nie bylo wczesniej 

przy takiej temperaturze to raczej zdecydowałbym się na caryx

dałeś jakis adiuwant zbijający ph? bor mocno podnosi ph cieczy i osłabia działanie triazoli i insektycydów

Opublikowano
4 minuty temu, loquito napisał:

Dużo razy zauważyłeś osłabienie działania triazoli oraz insektycydów po zmieszaniu ich z borem? 

nie bo bor u mnie idzie z adiuwantem albo z mocznikiem i mikro

Opublikowano
10 godzin temu, czesio200 napisał:

Pryskałem rzepak caryxem w dawce 0,7l /ha początkowo nabrał koloru i zaczął przysiadać (było bardzo sucho) ale teraz już wody trochę jest i  znowu jedzie do góry. Co mu dać jeszcze caryxa czy jakiś toprex?

Ale idzie stozek czy liście? Bo u mnie na mijały rzepak do połowy łydki, a normalnie do kostki, ten opryskany caryxem 15.09 ciemny kolor stozek przy ziemi tylko liście ,,patrzą” do gory

Opublikowano
czesio200 napisał:

No wlasnie na rzadkim później skracanym to stozek mocno w ziemi ale tam poszedl 1l. A w tym gestym to jednak stozek poszedl w gore sporo. Szkoda rzepaku bo ladny. Po niedzieli trzeba cos zadzialac.

A co mu się dzieje niedobrego, że "szkoda rzepaku" ?

Opublikowano

W ubiegłym sezonie tam gdzie był "ładny" na jesieni, na wiosnę nie było nic. Skracanie regulacja działa tam gdzie jest mała obsada, gdzie jest gęsty to tylko na chwilę zwolni.

• Like 1
Opublikowano

sam stożka chyba nie wciągnie. Ładny bo wchody były dobre w innej miejscowości wzeszło mi 30% ta sama uprawa ten sam dzień siewu.

Szkoda rzepaku bo u nas zimy bez śniegu i taki wybujały szybko polegnie. Siew nie był aż taki wczesny bo 20 sierpnia. Pierwsze 3 tygodnie susza totalna.

Opublikowano

Duży rzepak to nie do końca trafne określenie bo możesz mieć duży rzepak czyli 10 liści szyjkę korzeniowy 20mm ale liście leżące na ziemi i takiego mróz nie ruszy a możesz mieć duży rzepak czyli 10 liści ale w wyglądzie ten rzepak przypomina buraka bo te liście starczą do góry i za do połowy łydki i taki rzepak to jak spadnie śnieg to pod tymi lisciami się udusi, zgnieje i będzie smierdzialo wiosną i nie bedzie mial sie z czego odrodzic bo stozek wzrostu bedzie rowniez przegnity- takie zjawisko zaobserwowalem w ubieglym sezonie.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v