Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie orientuje się ktoś w jaki sposób są szacowane straty rzepaku po gradobiciu, przez likwidatora? Dzisiaj przeszła burza z gradem  myślę, że ok 3/4 rzepaku poszło się... Jutro będę zgłaszał szkodę i zastanawiam się jak nie dać się wy..ujać przez ubezpieczyciela, bo takie szacowanie " na oko" to trochę mało wiarygodne jest...  Przechodził już ktoś z Was przez to?

Opublikowano
Przed chwilą, derek2223 napisał:

Panowie orientuje się ktoś w jaki sposób są szacowane straty rzepaku po gradobiciu, przez likwidatora? Dzisiaj przeszła burza z gradem  myślę, że ok 3/4 rzepaku poszło się... Jutro będę zgłaszał szkodę i zastanawiam się jak nie dać się wy..ujać przez ubezpieczyciela, bo takie szacowanie " na oko" to trochę mało wiarygodne jest...  Przechodził już ktoś z Was przez to?

Gdzie dokładnie był ten grad? 

Opublikowano
7 godzin temu, derek2223 napisał:

Wybieracie reprezentatywne rośliny i liczycie łuszczyny wszystkie póżniej te uszkodzone . Obliczasz %. Płacą też za ocentkowanie ale nie pamiętam ile tego musi być

Opublikowano

A to że np. górne łuszczyny mają większy udział w plonie jest jakoś brane pod uwagę?  No bo wiadomo, że górne kwiaty, a później łuszczyny są najdorodniejsze, a grad najbardziej zmasakrował rzepak od góry. Czyli np. licząc na całej roślinie może będzie uszkodzone 60% łuszczyn ale np. w górnej części będzie uszkodzone 85% a w bocznych dolnych rozgałęzieniach np. tylko 35%. W efekcie trudno uznać, że plon będzie obniżony o 60% (chociaż niby 60% łuszczyn jest uszkodzonych).

Opublikowano

Jesteś tego pewien? W okresie zabiegu na płatek czytałem jakiś artykuł w którym było napisane, żeby za bardzo nie opóźniać zabiegu na płatek, bo brak wykonanej przy tej okazji ochrony przed szkodnikami spowoduje, że niby najbardziej produktywne łuszczyny ( te na górze, gdzie najszybciej zakwitły kwiaty) zostaną uszkodzone przez chowacza lub pryszczarka i to powoduje niby duże straty w plonie. Artykułu niestety znaleźć nie potrafię, a fachowcem w kwiestii rzepaku nie jestem dlatego chciałbym się upewnić.

Opublikowano
4 minuty temu, derek2223 napisał:

najbardziej produktywne łuszczyny ( te na górze, gdzie najszybciej zakwitły kwiaty)

Te łuszczyny które są na górze pędu są z kwiatów które najpóźniej zakwitły. Łuszczyny które pochodzą z kwiatów ktore to najszybciej zakwitły są na dole pędu 

• Like 2
Opublikowano
Mareg napisał:

Panowie czy sieje ktoś z was rzepak siewnikiem nordsten lift o matic 2.5m? Jeżeli tak proszę o wiadomość priv mam kilka pytań 

Ja sieje, z tym że przerobiony na nadbudowany

Opublikowano

Rzepak rohan ,nie desykowany z 4 klasy Wlkp ok 3t. Wilgotność 10.

Mam go na przyczepie i zastanawiam się czy mogę go dać tymczasowo na pryzme w magazynie.

Poradzicie ile czasu  3 dni 3 tygodnie 3 miesiące?

Opublikowano (edytowane)

Wjeżdżam po obiedzie na próbę w rzepak, rano założyłem stół więc coś trzeba ukosić. W miarę równo dojrzewa jedynie od drzew i odołki poomijam i palnę glifosatem bo się odmłodził i zielsko od wilgoci wyskoczyło

Edit:

wykoszone 2,3 ha odmiany Bellevue, średni plon 2,6 t/ha

Edytowane przez cereal
Opublikowano

W tym roku planuje pierwszy raz posiać rzepak. Stanowisko będzie po pszenżycie ozimym. Gleba lekka, ph 6,5 zasobność PK niska . Planuje rozlać przed siewem 30 tyś. litrów na hektar gnojowicy świńskiej i pytanie czy wylać ją pod pług czy przed siewem pod agregat i czy jeszcze coś z nawozów dorzucić przed siewem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v