Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Forg napisał:

Wcześniej nie było potrzeby pryskać albo coś przegapiłem. 17 kwietnia był pyrinex ,25 kwietnia piorun i kaiso ,9 maja piorun.

To jest błąd było czy nie było potrzeby trzeba było pryskać jak wszyscy pryskali .

Opublikowano

Dzisiejszy obchód rzepaku i okazuje się że jedna z działek zaatakowana grzybem, liść robi się żółty i marnieje, pozostałe działki OK. Pytanie czy oprysk grzybowy w tej fazie coś pomoże czy sobie odpuścić. Zabieg na płatka był wykonany

Opublikowano (edytowane)

A jaki jest sens mieszania Proteusa i Piorun? Podejrzewasz że po zabiegu wykonanym w maju łodygi by się zregenerowały i by były ładne zielone?

Edytowane przez loquito
Opublikowano

Tak kombinuje czy coś by proteus pomógł. W tamtym roku stosowałem proteus w ostatnim zabiegu , pierwszy zabieg był 14kwietnia. Dzięki i pozdrawiam.

Opublikowano

Ktoś może podpowie co to może się dziać , na jednej z działek dziś zauważyłem właśnie ale jak na razie tylko pojedyncze łodygi i od samej drogi , wszystkie zabiegi wykonane w terminie łącznie z tym na płatka.Jest możliwe ze to po przejeździe sąsiada z opryskiwaczem  bo i taka opcja wchodzi ,ma obok pszenice i może coś zawiało,te uschnięte łuszczyny akurat są od jego strony na całej szerokości i od strony drogi. A jeśli nie to czy można to co zostało nie zarażone jeszcze czymś poratować?

IMG_0508.JPG

IMG_0510.JPG

IMG_0509.JPG

Opublikowano

Pryszczarek to jedno a drugie to ptaszki które rozdziubują łuszczyny jeśli poczują że tam są larwy. A to że od drogi to raczej często spotykane że pryszczarek mocniej uszkadza łuszczyny na skrajach pola. 

Opublikowano

To nie ciekawie się to zapowiada jak pójdzie po całości , co do ptaków to faktycznie  dało się zauważyć. Skoro larwa jest już w środku to chyba nic jej już zrobic nie mogę?

Opublikowano

Są dwa wyjścia, pogodzić się z tym i nie chodzić już patrzeć na rzepak, lub pogodzić się z tym i chodzić patrzeć na rzepak. W głąb łanu już nić się już nowego dziać nie będzie, co miał uszkodzić to uszkodził. 

Opublikowano

Ja uważam, że najtrudniejszy moment dla rzepaku i przy czym należy się najbardziej postarać to przygotowanie gleby i siew, później już z górki. Wpływu na pogodę nie mamy ale za to od nas zależy jak jak postaramy się przy uprawie przed siewnej i siewie. Na Twoim miejscu nie rezygnował bym z uprawy, bo coś nie wyszło do końca jak miały wyjść,  tylko z roku  na rok poprawiał błędy i starał się obserwować rośliny. 

• Like 1
Opublikowano

To ptaki, miałem z nimi duży problem w zeszłym roku, ale nie robią dużych szkód, to optycznie wygląda strasznie, miałem wrażenie że z pasa 10-15 m wyjadły 60-70% plonu, a sypało nieźle. Nie przejmuj się, a czy to ostatni rzepak, to zdecyduj po żniwach, ta roślina potrafi zaskoczyć - i pozytywnie i negatywnie

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jk33 napisał:

Jedno jest pewne z całą stanowczością jest to mój ostatni rzepak w karierze ... :))

Jakieś konkretne argumenty czy tak tylko sobie postanowiłeś?

Opublikowano

Ja tam zadowolony jestem z rzepaku i nie zamierzam rezygnować. Pszenica i inne zboża nie dadzą mi takiego przychodu jak rzepak. Trzeba by iść w warzywa żeby więcej zarobić. Jedyny minus u mnie uprawy rzepaku to duża  ilość samosiewów rzepaku w uprawie tytoniu z którymi trzeba się trochę namęczyć. Więcej minusów nie widzę. Przypilnuje się i co roku 4-4,5t/ha jest, około 2t/ha  na koszty reszta zostaje w kieszeni. 

Opublikowano

Witam. Pytanie do specjalistow co jest przyczyna takiej roznicy w rzepaku. Agrotechnika i odmiana takie same. Stan przezimowania nawet lepszy dla rosliny w gorszym stanie. Jedyna roznica ze ten gorszy rzepak byl siany 23 sierpnia a ten ladniejszy 5 wrzesnia. Wystapila u nas susza miedzy 20 marca a 10 maja bez upalow. Ten gorszy zaczal kwitnąć z tydzien wczesniej. Nawozenie 300kg polifoski 550kg rsm 28 bor 2x po 2l mangan molibden 2 zabiegi siarczan magnezu nalistnie 40kg.  Chwasty navigator 0.2l. + labrador. Na mszyce jakis perytroid + neptun Skracanie toprex jesien i wiosna, 2x pyrinex na slodyszka. Na platek yamato 303se 1.7l + proteus i po 20 dniach pod koniec kwitnienia tebukonazol 1.2l + imazuma. Gorszy rzepak jest tez o ok 80cm nizszy. 

received_768683916859866.jpeg

received_370968050205760.jpeg

received_402952483765627.jpeg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v