Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Mich9 napisał:

Co może grozić za siew azotu przed 1 marca? Zabranie dopłat?

Cytat

W związku z ustawą Prawo wodne, Inspekcja Ochrony Środowiska może:

1) nakazać usunięcie w określonym terminie nieprawidłowości stwierdzonych w trakcie kontroli lub

2) uiszczenie opłaty.

a)      2000 zł za stosowanie nawozów niezgodnie z przepisami;

b)      3000 zł za przechowywanie odchodów zwierzęcych niezgodnie z przepisami;

c)       500 zł za prowadzenie dokumentacji realizacji programu działań niezgodnie z przepisami albo za jej brak;

d)      500 zł za brak planu nawożenia azotem, jeżeli jest wymagany.

W związku z innymi przepisami, może nastąpić zmniejszenie dopłat przez ARiMR

Opublikowano
9 godzin temu, staszek131415 napisał:

Jak będziemy to tak nie napiszemy bo NIE WOLNO

A co będzie jak ziemia przeschnie i będzie + 10 stopni ?  Rolnicy powinni protestować ! To rolnik powinien decydować kiedy są odpowiednie warunki do nawożenia azotem ,  W tym roku Minister Rolnictwa powinien zezwolić na wcześniejsze  stosowanie azotu bo wiosna już przyszła i nie można porównywać do 2018 roku 

Opublikowano

Weźcie zluzujcie, siedźcie na d*pie a najlepiej zabierzcie babe gdzieś na wczasy a nie czytacie i nakręcacie się jeden od drugiego, a jak nie możecie wysiedzieć to po prostu zapinajcie rozsiewacz i jedźcie siać ten azot. Albo rybki albo akwarium

• Root Admin
Opublikowano

Ja zaczynam remonty. trzeba opryskiwacz przezbroic z 4 na 8 sekcji. A po niedzieli montujemy GPS, później jeszcze rozsiewacz przezbroic z 15 na 24m żeby wiosenne wszystkie prace jechać już na szerokie ścieżki

Opublikowano

@Adam86 @darek154 Nie ma ściśle określonego terminu podczas którego kizeryt się rozpuści. Ja rozsiewałem w styczniu i na dzień dzisiejszy można jeszcze wypatrzeć pozostałości a  i równie dobrze mógłby leżeć nie ruszone granule. Jak szybko jest to możliwe to trzeba z nim lecieć i nie opóźniać azotu żeby kizeryt się rozpuścił. To jest moje zdanie i nikomu go nie narzucam.

Opublikowano
2 godziny temu, Wicherek napisał:

A co będzie jak ziemia przeschnie i będzie + 10 stopni ?  Rolnicy powinni protestować ! To rolnik powinien decydować kiedy są odpowiednie warunki do nawożenia azotem ,  W tym roku Minister Rolnictwa powinien zezwolić na wcześniejsze  stosowanie azotu bo wiosna już przyszła i nie można porównywać do 2018 roku 

A po co siać azot jak wszystko według ciebie padnie od żółtej  karłowatosci ????

Opublikowano (edytowane)

JA na dolnymslasku czekam na prognoze w  sobote, jesli prognoza pogody bedzie bez wiekszych mrozow siejemy owies, w przyszlym tygodniu akcja groch, nawozy azotowe zobaczymy...

Edytowane przez mtz55
Opublikowano

Lada moment wszystko ruszy w polu i nikt na marzec czekać nie będzie. Modele wskazują na temperatury powyżej 10 stopni już od soboty. Do tego będzie pogodnie, a końcem przyszłego tygodnia niewykluczone temperatury dochodzące do 20 stopni.

Jedno jest pewne, w lutym zimy nie będzie.

Opublikowano

W marcu możliwe krótkie epizody z mokrym śniegiem, ale już większych spadków temperatur i typowej zimowy nie widać na horyzoncie. 

Wiadomo również, że zachodnia Polska, a wschód różnią się nie co klimatem, ale na zachodzie Polski możemy już śmiało stwierdzić, że zaczyna się przedwiośnie.

• Like 1
Opublikowano

najwięcej panikuje ten co najmniej ma. Tak zawsze było. Ileś stron do tyłu jedno i to samo, temat temperatury i 1 marca. W zimie rolnik nie powinien mieć dostepu do komputera i prognozy pogody. A z tymi 20 stopniami to faktycznie, nie rób jaj bo nie bedzie wiadomo co robić, czy skracać czy sypać azot.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v