Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, Zenonim napisał:

pytal o przedsiewne nawożenie a nie o jesień. 

ja stosuje 300-350 polifoski 6, a tam gdzie słoma cięta to 100kg mocznika.

Tam gdzie słoma dajesz polifoske razem z mocznikiem w jednym zabiegu tak? Na ściernisko, pod orkę czy w czasie uprawek przedsiewnych?

Opublikowano
2 minuty temu, Zenonim napisał:

daje na ścieranie pod agregat talerzowy. 

a próbowałes kiedys z npk pod orke dać?Pytam bo po sciernisku dawałem wapno i poszla talerzówka

Opublikowano
1 minutę temu, Zenonim napisał:

jak najbardziej możesz tak zrobić. wczesniej rzucalem po pług i dobrze bylo.

ok dzieki,zostało mi rsm to poleje go +npk i orka pojdzie

Opublikowano (edytowane)

Jakieś opinie nt rzepaku rgt bonanza?

Jaka max dawka npk w podsiewacz sianie strip? Zawsze jechałem 100-150kg poli6

Edytowane przez Artis
Opublikowano

Bez orkowo to najlepiej talerzowka-gruber-siew z agregatem uprawowym.

Strip siew w sciernie 1-7 dni Randap przed siewem obecnie trzeci rok tak lecę z rzepakiem 

Opublikowano
Ma ktos doświadczenie w siewie co 2 redlice na ziemiach piaskowych typu 5-6 klasa? Mam teraz pole pod rzepak mozaika początek pola 6 klasa, dalej od 5 klasy do 3b na koncu pola i niewiem czy jest sens siana co 25cm poprzez wschody.
Opublikowano
2 godziny temu, Kondzio55 napisał:

Ma ktos doświadczenie w siewie co 2 redlice na ziemiach piaskowych typu 5-6 klasa? Mam teraz pole pod rzepak mozaika początek pola 6 klasa, dalej od 5 klasy do 3b na koncu pola i niewiem czy jest sens siana co 25cm poprzez wschody.

Ja w tamtym roku sialem na glebach od 4 do 6 klasy co druga lejke. Wschody rewelacja. Ale zalezy czy bedzie wilgoc przy siewie

Opublikowano (edytowane)

Co druga moim zdaniem nawet lepiej bo jak jest nawet gęsto w rządku to zawsze któreś ziarko za łapie.  Ja zawsze mam problem jak co każda posieje

Edytowane przez Egzo
Opublikowano

Tomek90 u mnie co druga zawsze miałem najrówniejsze łany bo jak jest dużo ziarek w rzadku to zawsze większą szansa ze której za łapie wilgoci,  ale może to być tak jak mówisz tylko złudzenie ;p

Ja w tym roku wziąłem przykład z Kuli i zasiałem hektar co 3 rurkę i w tym roku wszystko tak leci ;)

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Egzo napisał:

Tomek90 u mnie co druga zawsze miałem najrówniejsze łany bo jak jest dużo ziarek w rzadku to zawsze większą szansa ze której za łapie wilgoci,  ale może to być tak jak mówisz tylko złudzenie ;p

Ja w tym roku wziąłem przykład z Kuli i zasiałem hektar co 3 rurkę i w tym roku wszystko tak leci ;)

O ile się nie mylę to Kula zamyka co 3 redlicę przy siewie pszenicy, a rzepak sieje co drugą. Ale jeżeli się mylę to nich ktoś mnie poprawi.

Edytowane przez Kobek
Opublikowano
Stosował ktoś Rooter Arysta w rzepaku? działa/nie działa? Agrosorb Folium (aminokwasy) w rzepaku, widać jakieś efekty gołym okiem?
Opublikowano

Kobek nie mylisz sie,  ale tez w tamtym roku,  Kula eksperymentował z takim wysiewem,  a mi ten eksperyment sie bardzo spodobał i co lepsze nawet bardzo dobrze wypadł ;D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v