Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 29.04.2018 o 13:56, PUSSY napisał:

A dlaczego nie można „ nie bo nie” to nie jest odpowiedź

przepraszam panowie  ze tak długo nie pisałem ale nie mam  20 lat i nie siedzę prze kompie codziennie dawki na płatek MONDATAK I PICTOR   ja stosuje 0,8 i 0,5 a sierczanu nie daje bo parzy rzepak u mnie tak sie stało kiedyś i teraz nie stosuję

Opublikowano
20 godzin temu, przemek28_28 napisał:

Kolego u mnie jest kilku takich sąsiadów którzy gdyby widzieli ze pryskasz w czasie oblotu pszczół to odrazu z aparatem byliby na polu i robili dokumentacje. Kiedyś mieli gospodarstwa, posprzedawali to teraz obornik za bardzo śmierdzi jak wozisz na pole, a nie daj Boże żeby coś spadło z rozrzutnika- odrazu jest policja jak wracasz

tak zwany przypadek śląski ..........

Opublikowano
5 godzin temu, toomi30 napisał:

przepraszam panowie  ze tak długo nie pisałem ale nie mam  20 lat i nie siedzę prze kompie codziennie dawki na płatek MONDATAK I PICTOR   ja stosuje 0,8 i 0,5 a sierczanu nie daje bo parzy rzepak u mnie tak sie stało kiedyś i teraz nie stosuję

OD kiedy Siarczan parzy rzepak?? Sparzyło Ci od czegoś innego. I kolego co ma wiek od spedzania czasu przed komputerem <haha>

Opublikowano
10 godzin temu, 20CBR12 napisał:

Moja wypowiedź wogole nie tyczy się rzepaku tylko obornika wyworzone na pole który śmierdzi ludziom o czułych noskach, mimo że u mnie nigdy nie leży więcej niż 24h bez wymieszania lub przyorania, a także, błoto które wywóz np po zabiegu w wyżej wymienionym rzepaku na kołach, którego jest mniej niż jakby dwa dziki przeszły nie korzystając z wycieraczek przed wejściem na jezdnię. Na rzepak w dzień? Człowieku u mnie nieopodal wujek ma pasieka 360 uli-mam zamiar dalej jeść jego miód bo dobry robi szczególnie z mojego rzepaku! 

Jest na Twojej plantacji dostatek pszczół ? 

W tym roku strasznie malo ich widac , nie tylko na rzepaku ale na kwiatacg drzew i mleczu ...

Osobiscie pryskam w pelni kwitnienia w nocy - wczoraj zeszlo mi do polnocy ale warto oszczędzić pszczoły bo bez nich nie ma zycia .

20180502_213455.jpg

Opublikowano (edytowane)

Pisalem strone wcześniej o zanikaniu pakow. I chcialbym ponowic pytanie czy nikt sie nie spotkal z takim problemem. W zeszlym roku bylo tak samo. Myslalem ze to przymrozek wiosenny albo susza ale w tym roku takie anomalia nie wystepuja. A jest tego strasznie duzo. Na niektórych roslinach pozostaje tylko pak z pedu glownego. Proszę o pomoc gdzie szukac przyczyny? 

P_20180503_195624_vHDR_On.jpg

Edytowane przez staszek87
Opublikowano
3 minuty temu, Tomaszek8504 napisał:

Mi chyba tytanit przypala kwiaty w wisni i czeresni, brązowe kwiatki się robią po zabiegu. Daje 0.4 na 600litr

ja z kolei przypaliłem pszenicę tym cudem dawka 0,2 na 200l

4 minuty temu, staszek87 napisał:

Pisalem strone wcześniej o zanikaniu pakow. I chcialbym ponowic pytanie czy nikt sie nie spotkal z takim problemem. W zeszlym roku bylo tak samo. Myslalem ze to przymrozek wiosenny albo susza ale w tym roku takie anomalia nie wystepuja. A jest tego strasznie duzo. Na niektórych roslinach pozostaje tylko pak z pedu glownego. Proszę o pomoc gdzie szukac przyczyny? 

P_20180503_195624_vHDR_On.jpg

mi to wygląda na brak jakiegoś składnika - liście o tej porze roku nie powinny mieć fioletowych przebarwień. to oznaka niedoborów fosforu, azotu lub boru - można gdybać jakie nawożenie stosowałeś i jak wygląda korzeń?

Opublikowano

Nakladu szalowego nie robimy ale wcześniej nie bylo czegos takiego

Na jesien

Po scietej slomie 100l rsm 32

300kg polifoski 6

Bor 1.5l 150g/l

Na wiosne

100kg kieseritu

550l rsm 32

Bor 1.5l + mangan i molibden

+ siarczan magnezu w oprysku ok 15kg

pH pow 5.5

Rzepak siany co 3 lata

Opublikowano

staszek 87-wstawiając zdjęcia musisz pisac jakie PH!Sam mam wysokie,i czesto u nas na kujawach to wystepuje,tzn PH,bo takie objawy to nie bo sie po prostu kontroluje i dobiera nawozy,ale jak kolega wspomniał,mało dostepny fosfor,specyficzny rok,a u Ciebie obrazowo to wystąpiło,hmm,nie przekreslam ,może jest inny powod 

Opublikowano

te ze zdjęcia to nie fosfor tylko ten wirus co atakuje rzepaki. 

Co do przypaleń to ewidentnie przypala regulator. Ja bez żadnych wynalazków trochę przypaliłem po regulatorze ( szedł kilka dni po T1). Preparat to Modan

Opublikowano

u siebie uznałem ze nie skracam,byc moze w tym roku bym mu tylko zaszkodził,wiec poszedł tylko tebu,ktory pewnie mimo ochrony grzybowej miał jednak spowodowac rozbudowac dodatkowe rozgałezienia.hmm,nie wiem ,patrząc na ewentualny plon,czy po prostu na płatek nie dam drugi raz tebokanozunolu,ograniczając koszty oczywisciE

Opublikowano (edytowane)

a taki: wirus żółtaczki rzepy :P

Modan w zbożach, pisałeś, że to tytanit przypalił, ale to na 90% regulator nie on

Edytowane przez XTRO
Opublikowano

ok to może być wirus, ale ja nie widziałem mszyc w rzepaku.

Michał to nie modan, bo tytanit dodałem tylko do drugiego opryskiwacza, pierwszy wylany na tym polu był bez (pozostałe składniki identyczne)

Opublikowano

może i wirus,moze w polsce mało popularny,2 lata temu wystąpił u mnie zółwinek w jeczmieniu,najstarsi rolnicy tego nie widzieli,dobrze ze mam kumpla pragmatyka,przez tel na opis mowi-zółwinek,ja ale jak,skąd,on-pokazał sie nad gopłem,a w ubiegłym roku trąbili ze połowa wielkopolki zaatakowana,hmm przełazi to z zachodu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v