Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma co panikować, znają sie na pogodzie jak świnia na gwiazdach, 3 dni temu nie było mowy o przymrozku. Ciach wczoraj diametralna zmiana będzie mróz -10. Poczekajcie ze 2 dni będzie z -3. U mnie rzepak puścił liście, rozeta już ma widoczne przyrosty.

Opublikowano

Witam, Panowie nie podałem jeszcze pierwszej dawki azotu, bo nie było jak wjechać. Jest szansa w środę o ile nie będzie żadnych opadów. Tylko teraz pytanie czy jechać w środę z Saletrosanem czy poczekać po weekendzie, bo zapowiadają temperatury w okolicach -10 st? 

Opublikowano
1 minutę temu, tyui napisał:

Witam, Panowie nie podałem jeszcze pierwszej dawki azotu, bo nie było jak wjechać. Jest szansa w środę o ile nie będzie żadnych opadów. Tylko teraz pytanie czy jechać w środę z Saletrosanem czy poczekać po weekendzie, bo zapowiadają temperatury w okolicach -10 st? 

Też się zastanawiam. Najgorzej jak napada śniegu to znowu że dwa tygodnie się nie wjedzie. Więc chyba lepiej będzie przed tymi mrozami, tylko nie wiem czy do weekendu obeschnięciu na tyle żeby wjechać.

Opublikowano

U mnie Saletrosan się rozpuścił w około 10h pozostawały tylko kropki na ziemi po nim. Więc nawet jak po jednym dniu od sypania nawozów spadnie śnieg to będzie ok. No chyba że spadnie 30cm to popłynie :)

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj w pogodzie mówili że na południu w  weekend intensywny śnieg. I wyjdzie po mojemu jak pisałem parę dni temu. Spokojnie panowie z tym zasilaniem. Jednego roku kto da wcześniej to wygra, w tym roku raczej się przegra.... U mnie na mazurach kilka lat temu latali po polach jak ze sraczką jeden patrzył na drugiego, w tym roku nikt prawie nic nie dał poza siarką, ewentualnie kizeryt i cisza. Ja nigdy przed 15marca nie dawałem azotu i nie narzekam bo u nas zaczyna rosnąć dopiero w połowie kwietnia. Czytam tu na forach jakieś brednie i niestworzone historie typu dałem azot w lutym i rzepak dał 6 ton a pszenica 10.... takie banialuki. U mnie w okolicy też takie brednie słyszę a potem widzę jaka nędza w gospodarstwach bo na nic nie ma, na testy ciągniki biorą tylko bo nie stać na kupno i takie tam. Ja nie chwalę się ile mi sypie ale widać co stoi na podwórku. I nie koszę 10 t pszenicy ani 6 rzepaku... P.S niech mrozi to cena rzepaku podskoczy bo lipa jest...

Edytowane przez petro11
Opublikowano
6 godzin temu, petro11 napisał:

Dzisiaj w pogodzie mówili że na południu w  weekend intensywny śnieg. I wyjdzie po mojemu jak pisałem parę dni temu. Spokojnie panowie z tym zasilaniem. Jednego roku kto da wcześniej to wygra, w tym roku raczej się przegra.... U mnie na mazurach kilka lat temu latali po polach jak ze sraczką jeden patrzył na drugiego, w tym roku nikt prawie nic nie dał poza siarką, ewentualnie kizeryt i cisza. Ja nigdy przed 15marca nie dawałem azotu i nie narzekam bo u nas zaczyna rosnąć dopiero w połowie kwietnia. Czytam tu na forach jakieś brednie i niestworzone historie typu dałem azot w lutym i rzepak dał 6 ton a pszenica 10.... takie banialuki. U mnie w okolicy też takie brednie słyszę a potem widzę jaka nędza w gospodarstwach bo na nic nie ma, na testy ciągniki biorą tylko bo nie stać na kupno i takie tam. Ja nie chwalę się ile mi sypie ale widać co stoi na podwórku. I nie koszę 10 t pszenicy ani 6 rzepaku... P.S niech mrozi to cena rzepaku podskoczy bo lipa jest...

Kolego wnioskuję że patrząc przez twój pryzmat to w całej Polsce wegetacja rusza jednocześnie, uwierz że między zachodem a w schodem polski jest prawie miesiąc różnicy, więc nie pisz proszę że my z wlkp czy dolnego Śląska mamy wyjeżdżać po 29 marca z nawozami. Gratuluję nowych sprzętów w gospodarstwie szczerze...co do plonów hmm, powiem tak dla mnie 6 ton pszenicy lub 3 rzepaku to porażka a ciągnika nigdy na testy nie brałem i też żyje.. 

Opublikowano

Zrobisz jak uważasz ale ja z saletrsanem bym jechał, nawet u siebie myślę z saletrą na zboża pojechać bo już ładnie obeschło jak widzę.

Opublikowano

ja Wam powiem że mam zasilone 80% zbóż zaksanem i całość rzepaku w tym część saletrosanem a część saletrą, poszło tego już nie zmienię, zboża ruszyły a rzepak nie wiem czy nie zgnije bo dostał konkretnie bo był mocno przystrzyżony przez sarny

Opublikowano
19 godzin temu, petro11 napisał:

Jak spadnie śnieg przed tymi dużymi mrozami to nic nie wygrasz bo śnieg zejdzie i u tych co zasili bujnie się raps i się będzie aplikować drugą dawkę chwila moment, a ty wtedy wlatujesz z pierwszą dopiero albo obiema. Raczej przyznasz mi rację. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Niech każdy robi po swojemu i powiem jeszcze jedno kto z Nas wie co będzie jutro za tydzień itd. Ja będę siał wtedy kiedy będę mógł wjechać po mrozie na pole inaczej nie wjadę ani małym ani dużym traktorem- Warmińsko Mazurskie i Kujawsko Pomorskie. Rozsiewałem od 5 do 7 marca pierwszą dawkę a teraz planuję drugą od 19 marca. A dochód liczę z 5-7 lat i póki co to mamy złoty czas w rolnictwie od kilku ładnych lat.

Edytowane przez sawka71
Opublikowano
14 minut temu, sawka71 napisał:

Niech każdy robi po swojemu i powiem jeszcze jedno kto z Nas wie co będzie jutro za tydzień itd. Ja będę siał wtedy kiedy będę mógł wjechać po mrozie na pole inaczej nie wjadę ani małym ani dużym traktorem- Warmińsko Mazurskie i Kujawsko Pomorskie. Rozsiewałem od 5 do 7 marca pierwszą dawkę a teraz planuję drugą od 19 marca. A dochód liczę z 5-7 lat i póki co to mamy złoty czas w rolnictwie od kilku ładnych lat.

Oj! Lepszy niż był ale nie dobry... ale pogadaj z zachodnimi farmerami to oni pamiętają dużo lepsze czasy, czyli należy rozumieć że może być dużo lepiej! 

Opublikowano

Lukejro ma rację nakręcacie się nie potrzebnie ,mam pszenicę zasianą z końcem listopada ,w fazie szpilki była w styczniu i bardzo ładnie do marca podrosła a w marcu wiadomo jak było na dzień dzisiejszy zieleniutka azot już dostała za nim zacznie działać to te mrozik minie to samo tyczy się rzepaku jakoś mi go nie wymroziło a mam go na pagorkach i dolinach wszędzie jednakowy jest super azot i siarkę już dostał ,widzę że najbardziej obawiają się Ci którzy nic jeszcze nie posiali a teraz sieją panikę 

Opublikowano
4 godziny temu, Tomek90 napisał:

Jak spadnie śnieg przed tymi dużymi mrozami to nic nie wygrasz bo śnieg zejdzie i u tych co zasili bujnie się raps i się będzie aplikować drugą dawkę chwila moment, a ty wtedy wlatujesz z pierwszą dopiero albo obiema. Raczej przyznasz mi rację. 

Na Mazurach jest czas i na pierwszą i na drugą dawkę bo wegetacja nie ruszyła i nikt w mojej okolicy nie sypał azotu. Rzepak ruszy na początku kwietnia u mnie w tym roku bo to widać. Obecnie wszyscy mamy sporo zastoisk wody i nie ma sensu na wyrzucanie kasy w błoto które spłynie do rzek. Do dwóch tygodni zejdzie się i dopiero 1wsza dawka pójdzie. Ani rzepak ani pszenica nie pójdzie do góry do póki nie będą noce bez przymrozków. Szybko działająca forma azotu i niech sobie rośnie. Ma czas.

Opublikowano

Kolego dobrze napisałeś na Mazurach, zrozum ze niby jeden kraj ale mamy ,,inny” klimat. Jak zaczyna ruszać w kwietniu to kiedy masz żniwa- pewnie w sierpniu? U mnie żniwa rzepaczane, wyjątek ubiegły rok to zawsze tak drugi tydzień lipca

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v