Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Renault9514 napisał:

Ktoś kiedys pisal, że dolewal bor do rsm-u pod czas 1 dawki, zostanie on normalnie pobrany czy jednak lepiej dolistnie ?

Bor ogólnie to jest mało mobilny nawet w roslinie z tego co czytałem, a co dopiero pobrać go z gleby.

Opublikowano

ja planowałem rozcieńczać siarczan magnezu siedniowodny w RSM+S głównie dla zwiększenia zawartości siarki, ale było by to zbyt dużo roboty i pewnie słabo by się rozpuszczał w zimnej cieczy, cenowo też średnio. Robił toś tak w ogóle?

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Przyjdzie się podawać 1 i 2 dawkę od razu jak mrozy ustaną po 20 marca. 

Co poradzić taki mamy klimat jedno mnie ciekawi jak rzepak wystartuje po takim czymś,nowe przyrosty korzeni w styczniu a teraz takie coś czy on będzie chciał pobierać ten azot 

Opublikowano

cześc chlopaki mam pytanie kupiłem kizeryt czy mogę go rozsiać po tych mrozach a  azot chciałem w rsm czy ten kizeryt nie będzie zapożno czy lepiej zapodać saletrosan na ostatnie przymrozki zasiałem pierwszy raz dlatego pytam tych którzy się zajmóją to od dawna 

Opublikowano
1 godzinę temu, TheBociek1996 napisał:

ja planowałem rozcieńczać siarczan magnezu siedniowodny w RSM+S głównie dla zwiększenia zawartości siarki, ale było by to zbyt dużo roboty i pewnie słabo by się rozpuszczał w zimnej cieczy, cenowo też średnio. Robił toś tak w ogóle?

Po co tak kombinować? Ty siarczan, wyżej ktoś pisał że chce dodać bor. Jak za mało siarki to nie prościej było kupić saletrosan? Ponoć intermag ma jakąś siarkę w sprzedaży i nawet pewien ich ,,doradca" zalecał dodać tą siarkę do rsm-u. Nie zagłębiałem się jaki to skład i ile tego dawać bo odstawiłem tego doradcę całkowicie na bok. Pytanie czy inni doradcy z intermagu też tak lubią mieszać. Troszkę tego, kilo tamtego, sto gra innego.

Opublikowano
13 godzin temu, TheBociek1996 napisał:

próbowałem tego z RSMS i bardzo zatykało filterki w końcówkach , niby rozmieszałem w wiadrze i przeszło na sitku wlewowym ale potem jednak drobinki zatykały filterki

Opublikowano

Moim zdaniem słabe rzepaki z szyjką do 1cm już wymarzły. Rośliny nie mają turgoru, są zwiędnięte i miękkie. A dziś było dopiero -14C Na niedzielę prognoza na -17. Problem, że wegetacja rzepaku już ruszyła a tu taka siekiera.

Opublikowano

u mnie rzepaki bonzai przez nadmiar wilgoci a papu dostał dobre. najlepiej wygląda liniówka a hybrydy siane najwcześniej odstępują 2-4 liscie. na 1 dawke podam saletrosan chodził mi po głowie kizeryt ale mg mam bardzo wysoko i wysoko wszędzie więc odpuszczam bo same rośliny nie rokują na wysoki plon. najbliższe dni będą wyrocznią ale efekty dopiero po w odwilży się zobaczy czy rosliny mażą się w rękach.

Opublikowano (edytowane)

U mnie na trzy kolejne noce zapowiadają poniżej-15 czyli znając moja lokalizację będzie -20 aż się już zacząłem rozglądać za pszenica jara ale dziś w nocy spadło 5 cm puchu, więc raczej będzie już dobrze. Plantacje mam ubezpieczone ale i tak wolę żeby wszystko przetrwało. Sokołów Pdl Mazowieckie

Edytowane przez Torridon
Opublikowano

5 cm śniegu wystarczy w zupełnośći nic mu nie będzie,a te wyrośniete i te małe to szybciej padną niż te średnie,

Opublikowano (edytowane)

Kujawsko pomorskie wiatr piekielny bez śniegu -8 w tej chwili. Liczyłem że się pomylą z tymi prognozami ale okazuje się że trzeba myśleć poważnie o zagrożonym przezimowaniu roślin. Smutek.

Edytowane przez sawka71
Opublikowano
3 godziny temu, Siemanr1 napisał:

Ubezpieczalnie już pewnie trzęsą portkami

bardziej ci co nie ubezpieczyli.

ubezpieczalnie przytną na odszkodowaniu, zaniża, procenty etc etc a na drugi rok dostaniesz większą składkę jak to zawsze jest po otrzymaniu odszkodowania. także o nich się nie martw

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v