Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja wczoraj dałem bactim i fosforan amonu, zatalerzowałem i dziś zaorałem, przed siewem sól potasowa. Chrobry zasiany, jutro jedziemy z Atorą i Einsteinem, może się uda chociaż miejscami mokro i się lepi zaraz po orce, dziś czekałem aż obwieje a jakiś zimny wiatr i słabo suszył

Opublikowano

Ja wczoraj dałem bactim i fosforan amonu, zatalerzowałem i dziś zaorałem, przed siewem sól potasowa. Chrobry zasiany, jutro jedziemy z Atorą i Einsteinem, może się uda chociaż miejscami mokro i się lepi zaraz po orce, dziś czekałem aż obwieje a jakiś zimny wiatr i słabo suszył

Kurcze u mnie z kolei susza, choć w sobotę trochę wreszcie popadało. Zrobił się w mojej okolicy taki "klin" i wszelkie większe burze omijały moją okolicę w tym roku. Mocno padało już 30 km w jedną czy drugą stronę, Dobrze  ze choć ten deszcz z soboty....

Opublikowano

Witam,jestem nowicjuszem w uprawie rzepaku i mam wątpliwości czy dać nawóz azotowy przedsiewnie jeżeli tak to ile,kupiony mam saletrzak i polifoskę petroplon,której mam zamiar posiać 400kg/ha.Przedplonem była mieszanka pszenicy i jęczmienia.

Opublikowano

Generalnie zalecane jest podawanie nawozu pod pług z uwagi na lepsze wymieszanie się nawozu z glebą. Ja od tego roku daję nawet nawóz na ściernisko, potem idzie agregat ścierniskowy i dopiero orka.

Byłem w tym roku na spotkaniu gdzie miałem okazję rozmawiać z przedstawicielem grupy "Azoty" i w prawie godzinnej rozmowie poruszyłem i ten temat. o opowiadał ale wreszcie podał konkrety z ich doświadczeń gdzieś na dużych polach na mazurach. Mnie interesowała głównie mobilność NPK w glebie tzn ile są w stanie przedostać się te składniki przez rok w dół.

Z ich doświadczeń wynika, że przeciętnie (w zależności od gleby i sumy opadów) przez sezon (rok):

azot przemieszcza się do 25 do 50 cm (rok)

potas od 15 do 25 cm

fosfor..... 1-3 cm!!

Robili też badania z jakich głębokości rośliny są w stanie pobrać składniki pokarmowe i jak powszechnie wiadomo rzepak i np burak cukrowy do 200 cm a zboża (pszenica) co mnie zdziwiło nawet do 50 cm, choć przeciętnie 30-40 cm. 

Podstawowym argumentem za siewem nawozu pod pług jest mobilność Fosforu. W przypadku gdy pozostaje on w górnej warstwie gleby i gdy zdarzy się susza albo bardzo niskie temperatury przestaje być dostępny. Głębiej jest zabezpieczony tak przed spadkami temp. jak i przed suszą. 

Pobierali też próbki gleb z głębokości 1m i 2m żeby sprawdzać czy jest tam zwiększona ilość PK. Nie stwierdzili nic takiego. Były to wręcz ubogie w PK warstwy. Jedynie azot potrafi być tak głęboko wymywany przy niewłaściwym stosowaniu.

Ja już od wielu lat PK pod rzepak czy buraki cukrowe daję jesienią pod pług i tego na pewno nie zmienię.

Opublikowano

witam,

zaplanowałem sobie dać obornik pod raps, a tu wyszło, ze trzeba i wapno rozsiać. Jak to teraz pogodzić? Myślałem, aby dać obornik na ściernie po pszenicy, następnie gruberować, rozsiać NPK przed orką a wapno rozsiać na orkę przed siewem, co Wy na to?

zaplanowałem sobie dać obornik pod raps, a tu wyszło, ze trzeba i wapno rozsiać i jak to pogodzić? myslałem o oborniku i pk pod pług a wapnie na orkę przed siewem, co Wy na to?

Opublikowano

witam,

zaplanowałem sobie dać obornik pod raps, a tu wyszło, ze trzeba i wapno rozsiać. Jak to teraz pogodzić? Myślałem, aby dać obornik na ściernie po pszenicy, następnie gruberować, rozsiać NPK przed orką a wapno rozsiać na orkę przed siewem, co Wy na to?

zaplanowałem sobie dać obornik pod raps, a tu wyszło, ze trzeba i wapno rozsiać i jak to pogodzić? myslałem o oborniku i pk pod pług a wapnie na orkę przed siewem, co Wy na to?

Ja bym cos odpuscil - albo obornik albo wapno ;) Moze daloby sie tsk zrobic ale juz jest za krotko z czasem ...

Opublikowano

Robili też badania z jakich głębokości rośliny są w stanie pobrać składniki pokarmowe i jak powszechnie wiadomo rzepak i np burak cukrowy do 200 cm a zboża (pszenica) co mnie zdziwiło nawet do 50 cm, choć przeciętnie 30-40 cm. 

niby jakim cudem rzepak może pobrać składniki z 2m jak korzeń ile może mieć max 30 cm?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v