Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pioneer półkarłowy clearfield, 4+ tony 12.3%, nie desykowany, siany 2kg/ha, zaczęło padać ostatni przejazd ale udało się

50XlEMM.jpg

to na suszarnie???

Opublikowano

Odnośnie przechowywania. Jak wysypię na klepisko na folię, tak ok 50-70cm wysokość pryzmy, czy trzeba będzie jego przerzucić? Rzepak niedesykowany, załóżmy, że wilgotność by była 8-9%

Opublikowano (edytowane)

Ja sypalem w ten sposób po 2m wysoko tylko bez foli i było ok kosiłem desykowany 8%, w tym roku  załałem nowa posadzke z folia pod spodem i  robie podbnie

Edytowane przez bialy2005
Opublikowano (edytowane)

Tzn folia to zależy jakie mam y podłoże, jakie klepisko, czy ciągnie od spodu itd, bo u mnie jakbym nie podłożył folii to bym 20cm od spodu mógł śmiało wywalić...

Ale to w tym roku tak sypałeś? To za dużo jeszcze nie poleżał jeśli dobrze zrozumiałem :) Ja sypię z myślą, żeby chociaż do grudnia stycznia przeleżał

Edytowane przez ejczbio
Opublikowano

Inaczej będzie przy dojrzewaniu a inaczej przy schnięciu po deszczu. U mnie w piątek wieczorem dolało. Wczoraj piękna pogoda od rana, rzepak za stodołą, po randapowanu 14 dni temu stojący ew. lekko pochylony.  Więc tak:

11.00 - 15% próba ręczna

13.00 - 12% próba kombajnem

16.00 - 9,8% próba kombajnem 

17.00 - 8.9% start koszenia

20.00 - 8.2% 

Opublikowano

u mnie część wykoszona przedwczoraj 16dni po desykacji jeden 6,2%, drugi 6,9%..(plonowo cięzko powiedzieć, bo nic nie ważone ale myślę, że wyjdzie coś koło 4-4,5t/ha) jutro reszta, myślę, że pewnie koło 5% będzie miał... 

wsypałem do bina, założyłem sonde do temperatury, od dołu uszczelniłem bitgumem, żeby woda opadowa mi nie podchodziła, tylko zrobiłem chyba mały błąd, bo wsypując pierwsze ok 16t puściłem przez separator do żmijki 8m i dopiero do dmuchawy.. później się skapnąłem, że jednak żmijka narobiła jakiś dodatkowy % rozwalonych ziarnek, czy będzie to miało wpływ na przechowanie? już to poprawiłem i wyeliminowałem żmijkę na pozostałe przyszłe 30t..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Domek96
      Cześć.Chciałbym się dowiedzieć jakie najlepiej zastosować nawóz np.wapno na wiosnę lub po żniwach,klasy gleby IV-VI.Już kilka lat nie było wapnowane.Pozdrawiam
    • Przez mieczownik
      Cześć Na samym początku proszę bardzo Was bez głupich komentarzy 😘 Czy ktos z Was stosował nawóz Prosam FAC z firmy Procam 🙄😏 Jesli tak piszcie w kom 🙄 Czy ktos z obecnych dawal na zboza nawoz w plynie taki jak ;😉😉😉 ENERGY MIX 1 dawka MI ZBOŻE 2 dawka Prosze o pomoc tych ktorzy to stosowali ,ponieważ chciałbym to zastosować i porozmawiać z tymi którzy to stosują
    • Przez MafiaRuszkowo
      Witam co lepiej posiać na żyto:saletre , saletrosan 26 czy polifoske 21 ? Jesienią był dawany obornik.
    • Przez Szukająca_rzepaku
      Jestem studentką kierunku Odnawialnych źródeł energii na Uniwersytecie Rzeszowskim i poszukuję pomocy w zrealizowaniu pracy inżynierskiej. Jedyne czego mi potrzeba, to pole uprawne zasiane rzepakiem ozimym do którego mogłabym dojeżdżać co drugi weekend od kwietnia do lipca. Wszystko po to, by przeprowadzić badanie populacji żuków na plantacji, które polega na łapaniu owadów i późniejszym ich przeliczaniu. Pułapka w którą zamierzam łapać zwierzątka jest niewidoczna i obojętna dla roślin. Jeśli przypadkiem jest tutaj ktoś z okolic Tarnowa i nie miałby nic przeciwko badaniom, to byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc  :) 
    • Przez Harnas16
      Cześć. Będę siał pszenicę jarą czy 200 kg saletrzaku i 200 kg polifoski na 1ha,wystarczy?
  • Dodaj nową pozycję...
v